Lifturile spitalului din Sighișoara devin piese de muzeu

27 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Date în folosință încă din 1896 și constituind piese unicat în România, cele două ascensoare funcționale nu pot fi autorizate de autoritatea competentă.

 

În cadrul spitalului din Sighișoara funcționează de peste 120 de ani singurele lifturi manuale din România, care deservesc două din clădirile unității sanitare. La momentul dării în folosință a spitalului, în anul 1896, unitatea era dotată cu trei astfel de lifturi, care reprezentau cea mai modernă tehnologie, fiind destinate transportului pacienților aflați pe targă. Între timp unul dintre ascensoare a fost scos din uz, iar celelalte două  lifturi au fost utilizate fără întrerupere până la momentul actual, însă în curând vor deveni istorie, urmând a fi scoase din exploatare și transformate în piese de muzeu.

Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), a anunțat recent primăria din Sighișoara, care este proprietara clădirilor în care sunt folosite cele două lifturi, că nu există o procedură pentru autorizarea acestora, dat fiind faptul că sunt foarte vechi, în consecință acestea nemaiputând fi utilizate.

Deși sunt perfect funcționale, iar până acum nu s-a înregistrat nici un incident major, cele două lifturi sunt depășite din punct de vedere tehnic și trebuie dezafectate. În aceste condiții autoritățile sin Sighișoara spun că vor dota spitalul cu trei lifturi noi, iar cele două ascensoare manuale vor deveni piese de muzeu, fiind unice în România.

 

Astfel, unul dintre lifturile funcționale  va rămâne în clădirea în care a funcționat 124 de ani, urmând să fie trecut în conservare, fără a mai fi folosit, iar celălalt va fi preluat de Muzeul de Istorie din Sighișoara. Nicolae Teșculă, directorul muzeului, a explicat că „sistemul celor două lifturi este unul pe cremalieră, ridicarea se face prin funii – o persoană trebuie să ridice liftul – dar are şi multiple elemente de siguranţă; în cazul în care se rupe funia, liftul nu se va prăbuşi în gol. Sunt elemente care țin, într-adevăr, de istoria tehnicii, dar ele sunt considerate depăşite din punct de vedere al normelor, din această cauză nu este o autoritate în România care să le dea autorizaţie de funcţionare. Sunt o curiozitate istorică, iar în Europa mai există cel puţin unul, fiindcă acolo se pune accent pe conservarea acestor elemente de istorie a tehnicii”.

 

Dr. Tamaszi Sarolta

La rândul său, managerul unității medicale dr. Tamaszi Sarolta, a confirmat că spitalul va fi dotat cu trei lifturi noi, dintre care unul va fi exterior, iar cele două piese istorice care vor rămâne în cadrul spitalului vor fi conservate și expuse publicului.

„Lifturile istorice sunt foarte frumoase şi au o istorie vastă. Pe aceste lifturi le folosim doar în caz de urgenţă majoră, iar după ce vor fi scoase din uz, unul va fi conservat la noi, un lift va merge la muzeu şi unul am dori noi să îl ţinem să îl expunem cumva în curtea unităţii, pentru a fi vizibil şi iluminat noaptea, să fie o construcţie drăguţă. Aceste lifturi au adus faimă spitalului nostru şi ţin de istoria sa. Nu vrem să renunţăm la ele total. Lifturile nu pot fi autorizate, fiindcă în legislaţia noastră nu există astfel de prevederi, dar de funcţionat, funcţionează perfect, sunt foarte bine făcute, dar nu sunt utilizabile pentru timpurile noastre. Proiectarea a fost licitată şi cred că va fi desemnat un câştigător până la finele acestei luni şi, întrucât clădirile sunt monument istoric, procedura va fi mai îndelungată. Sperăm că până la începutul verii să ne apucăm şi de execuţia în sine”, a declarat aceasta.

 

Lifturile manuale sunt acționate printr-un sistem de frânghii și scripeți de infirmierele și brancardierii din spital, aceștia precizând că sunt foarte ușor de utilizat, iar această activitate nu necesită un efort fizic sporit. Ascensoarele sunt indispensabile în cazul urgențelor majore, un alt avantaj al utilizării lor fiind costurile de întreținere mult mai mici decât în cazul unui ascensor modern. Este necesară doar ungerea săptămânală a mecanismului de angrenaj, care se află în podul clăirilor, și de înlocuirea periodică a funiilor care se uzează.

Spitalul din Sighișoara este organizat în sistem pavilionar, funcționând în 10 clădiri, care au rămas aceleași din 1896, anul în care a fost deschis. Primul director a fost medicul   Julius Oberth, cel care a achiziționat cu fonduri proprii cele trei lifturi manuale care au deservit spitalul.

Pe parcursul anului trecut, în spitalul din Sighișoara au fost internați peste 78.000 de pacienți.


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*