Lipsa accesului la servicii medicale crește nemulțumirea românilor din categoriile vulnerabile

Un studiu efectuat de UNICEF România relevă că peste 60% din cei chestionați consideră că aceasta este principala problemă generată restricțiile impuse în contextul pandemiei.

 

UNICEF România derulează un studiu având ca scop evaluarea rapidă a situaţiei copiilor şi familiilor, cu accent pe categoriile vulnerabile, în contextul pandemiei de Covid-19. Cercetarea se desfășoară în mai mult etape, corelate cu evoluția situației epidemiologice. De curând a fost finalizată a treia etapă a studiului, care relevă că principalele probleme cu care se confruntă populaţia, în special grupurile vulnerabile, sunt pierderea locurilor de muncă şi lipsa oportunităţilor temporare de lucru. Aceste probleme au efecte asupra nivelului de trai al familiilor, materializate în dificultăţi la plata utilităţilor și chiriei sau ratelor la locuinţă, iar în contextul reducerii veniturilor în familie, copii continuă să fie afectați direct.

În raportul UNICEF România, referitor la rezultatele celei de-a treia runde a cercetării, se arată că accesul beneficiarilor la serviciile sociale este îngreunat îndeosebi de suspendarea activităţii unor servicii sociale destinate prevenirii separării copilului de familie, precum şi de imposibilitatea deplasării beneficiarilor. De asemenea, teama personalului de a contracta virusul, precum şi lipsa echipamentelor de protecţie au fost alți factori invocați, care au dus la îngreunarea accesului le serviciile de asistență socială.

 

Principalul motiv de nemulțumire în rândul populației vulnerabile a devenit însă lipsa sau dificultățile în accesarea serviciilor medicale furnizate la nivelul comunităților. Astfel, dacă în prima rundă a studiului doar 31% dintre respondenți se declarau nemulțumiți în primul rând de acest aspect, ponderea acestora a crescut la 47% în runda a doua, pentru ca acum să ajungă la 61%.

Totodată, spre deosebire de runda doua a evaluării, când respondenţii plasau pe primul loc dificultăţile de acces la produse de igienă, în runda a treia, aceştia apreciază într-o proporţie mai mare ca fiind problematic accesul la medicamente.

A crescut, de asemenea, proporția celor care consideră că furnizarea serviciilor în educaţie a fost afectată. Aceasta se explică prin faptul că au devenit mai vizibile problemele legate de implementarea educaţiei asistate de tehnologie, atât în discursul public şi în mass-media, cât şi prin efectele în practică ale desfăşurării activităţilor educaţionale în mediul on-line.

 

Pieter Bult

Din grupurile vulnerabile cele mai afectate fac parte  copiii din familii sărace şi cei de etnie romă, copiii care locuiesc în locuinţe supraaglomerate, copiii cu dizabilităţi şi cei cu cerinţe educaţionale speciale, copiii din familii monoparentale şi copiii ai căror părinţi revin în ţară, dar şi copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate şi cei din familii cu risc de violenţă. De asemenea, 15% dintre respondenţi îi identifică pe copiii solicitanţi de azil şi refugiaţi drept grup vulnerabil, iar 18% pe copiii neacompaniaţi, cu statut de solicitanţi de azil sau refugiaţi.

Ținând cont de aceste aspecte, UNICEF România recomandă implicarea mediatorilor sanitari şi a asistenţilor medicali comunitari în oferirea de suport pentru persoanele cu risc medico-social ridicat, în identificarea cazurilor cu risc ridicat, informarea cu privire la soluţiile existente, precum şi în distribuirea de medicamente şi echipamente de protecţie în comunităţi. Este dat exemplu în acest sens un program derulat de UNICEF România în 45 de comunități vulnerabile din județul Bacău, modelul putând fi implementat cu ușurință la nivelul întregii țări. „Implementarea pachetului minim de servicii la nivelul întregii ţări, pe modelul testat cu succes de UNICEF în ultimii ani în 45 de comunităţi din judeţul Bacău, ar contribui semnificativ la rezolvarea acestor probleme. Echipele locale de profesionişti pot interveni activ în identificarea, prevenirea şi rezolvarea problemelor sociale, medicale sau educaţionale pe care le au copiii vulnerabili, eficient şi cu costuri reduse”, a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

 


Adaugati un comentariu


 

*