Lista medicamentelor gratuite și compensate, extinsă de la 1 decembrie

2 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății anunță că vor fi introduse 21 de noi molecule pentru tratamente destinate pacienților cu boli oncologice, endocrine și metabolice, Parkinson, insuficiență cardiacă, afecțiuni pulmonare, angioedem ereditar și amiotrofie spinală. 

 

Guvernul României a aprobat miercuri, 2 noiembrie, proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, anunță Ministerul Sănătății.

Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 21 molecule noi destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, Parkinson, insuficiență cardiacă, boli endocrine și metabolice, afecțiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar și amiotrofie spinală musculară. Cele mai multe medicamente nou introduse în listă, respectiv 8, sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice”, precizează MS.

 

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, este „imperios necesar ca măsurile cuprinse în acest proiect să aibă aplicabilitate începând cu data de 1 februarie 2023, pentru medicamentele incluse necondiționat cu impact bugetar, și începând cu data de 1 decembrie 2022, pentru medicamentele incluse necondiționat fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru, precum și pentru medicamentele incluse condiționat”.

Astfel, impactul asupra bugetului FNUASS este neutru sau negativ pentru 3 medicamente, iar pentru alte 8, încheierea contractelor cost-volum se va ]ncadra în limita maximă a sumei până la care CNAS este autorizată să încheie contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat, în 2022.

Cel mai mare impact bugetar este estimat pentru medicamentul onasemnogen abeparvovec (Zolgensma), indicat în tratamentul amiotrofiei spinale musculare. Costul terapiei pentru un pacient (administrare unică) este de peste 2 milioane euro, astfel că, într-un an, maxim 35 de pacienți ar putea beneficia de acest tratament.

Este a treia actualizare a listei de medicamente gratuite și compensate din acest an și se înscrie în cadrul politicii actuale susținute de Ministerul Sănătății de creștere a accesului mai rapid la medicamente inovative și  intră în vigoare de la 1 decembrie 2022”, menționează MS.

 

Potrivit actului normativ, în sublista A (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor compensate cu 90% din prețul de referință, de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu), se introduce 1 tratament: galcanezumab (indicat în profilaxia migrenei).

Medicamentul omalizumab (tratamentul pacienților cu astm alergic) este mutat din sublista A (compensare 90%) în sublista C, secțiunea C1 (compensare 100%).

În sublista C, secțiunea C1 (medicamente compensate 100%, pentru tratament ambulatoriu) se introduc 7 molecule (3 sunt noi): dapagliflozin, empagliflozin (diabet zaharat, insuficiență cardiacă), selumetinib (neurofibroame plexiforme), tocilizumab (poliartrită reumatoidă), lumasiran (hiperoxalurie primară tip 1), omalizumab (transferat din sublista  A) și canakinumab (sindroame febrile periodice, alte sindroame, febră familială mediteraneană).

În sublista C, secțiunea C2 (medicamente compensate 100% de care beneficiază asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ, atât în ambulatoriu cât şi în spital) se introduc 11 DCI-uri (10 sunt noi): fedratinib, brigatinibgemtuzumab ozogamicin, mogamulizumabvaccin BCG, acalabrutinib, paclitaxel, enzalutamidă (programul național de oncologie), treprostinil (programul naţional de diagnostic și tratament pentru boli rare și sepsis sever/ hipertensiune pulmonară), conestat alfa (angioedem ereditar) și onasemnogen abeparvovec (amiotrofie spinală musculară).

În sublista C, secțiunea C3 (medicamente compensate 100%, de care beneficiază, în tratamentul ambulatoriu, copiii până la 18 ani și tinerii între 18 și 26 de ani dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi și nu realizează venituri, precum şi gravidele şi lehuzele) se introduce 1 medicament: propranolol (afecțiuni cardiovasculare).

În sublista D (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor compensate 20% de care beneficiază asiguraţii în tratament ambulatoriu) se introduce 1 nou DCI: combinații candesartan cilexetil+ amlodipină (pentru controlul tensiunii arteriale).


Adaugati un comentariu


 

*