Locuintele „la sosea” sporesc riscul de dementa

27 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Cercetatorii au stabilit ca persoanele care locuiesc la o distanta de 50 de metri de soselele intens circulate au un risc cu 7 la suta mai mare de a dezvolta dementa in comparatie cu cei care au locuintele la peste 300 de metri de drumurile cu trafic intens.

 

drum aglomeratUn nou studiu referitor la influenta pe care o au asupra sanatatii proprietarilor zonele in care sunt amplasate locuintele, a relevat faptul ca persoanele care locuiesc in apropierea drumurilor aglomerate au un risc mai mare de a suferi de dementa, in comparatie cu cei care traiesc mai departe de zonele cu trafic intens.

Studiul a fost coordonat de cercetatorul canadian Ray Copes, expert in medicina muncii si mediului inconjurator, care a precizat ca „agentii poluanti din aer pot patrunde in sange cauzand inflamatii, asociate cu bolile cardiovasculare si cu posibilitatea de a dezvolta alte afectiuni precum diabetul, insa totodata acest studiu sugereaza ca agentii poluanti din aer pot patrunde si in creier prin fluxul sanguin si astfel pot conduce la probleme neurologice”.

In cadrul acestui studiu, echipa coordonata de Ray Copes a analizat date prelevate de la 6,5 milioane de locuitori din Ontario, cu varste intre 20 si 85 de ani si a identificat 243.611 cazuri de dementa, intre anii 2001 si 2012. Ulterior, cercetatorii au localizat pe harta resedintele, acestora dupa codul postal.

 

alzheimer (1)Cresterea riscului de dezvoltare a dementiei a scazut cu 4 la suta in cazul persoanelor care traiau la 50-100 de metri distanta de zonele cu trafic intens si cu 2 la suta, daca locuiau la 101-200 de metri de acestea. La distante de peste 200 de metri de drumurile aglomerate, riscul era semnificativ redus.

Cercetatorii au analizat posibila asociere dintre locuintele aflate in apropierea soselelor intens circulate si boala Parkinson si scleroza multipla – alte doua importante afectiuni neurologice – insa descoperirile nu au sugerat un risc crescut in acest sens. Concluziile cercetarii ar putea ajuta autoritatile locale sa ia in calcul traficul si poluarea aerului, in conditiile in care zonele urbane devin din ce in ce mai populate.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca numarul persoanelor afectate de dementa in 2015 era de 47,5 milioane, in crestere rapida pe fondul maririi sperantei de viata si a imbatranirii populatiei.


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*