Mai da-le Nicule o suta!

4 noiembrie 2014 | 2 comentarii |

Nina NeaguInteleg eu ca actuala Putere doreste cu tot dinadinsul sa castige alegerile prezidentiale si lupta cu toate fortele sa ramana la „butoane”, dar parca m-am saturat de atatea gogosi electorale. Toate, sau aproape toate, sunt aruncate in noi acum, intre cele doua tururi de alegeri prezidentiale, desi Executivul a avut la dispozitie mai bine de doi ani in care putea sa decida alocarea unor fonduri pentru acoperirea unor deficite majore din sanatate, educatie sau alte domenii prioritare. Si asta, fara identificarea surselor din care vor putea fi acoperite sumele cu care prezidentiabilul Ponta arunca in stanga si in dreapta, de care beneficiarii s-ar putea bucura la anul si la multi ani…

Dar felul in care astazi, premierul Victor Ponta si ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, au anuntat suplimentarea veniturilor personalului medical cu 100 de lei, mi-a amintit de perioada comunista si m-a luat cu fiori. Iar cei care au trait vremurile ceausiste stiu ce spun. Cu aceeasi suma a vrut sa-si „cumpere” linistea si Ceausescu, in decembbrie 1989. Devenise proverbial indemnul „Mai da-le Nicule o suta!”, cu care Elena il indemna sa linisteasca masele…

Iar Hotararea de Guvern de astazi, anuntata de Victor Ponta si Nicolae Banicioiu, nu m-a putut duce cu gandul decat la acele vremuri triste si la temerea ca ar putea reveni…

„Guvernul Romaniei a aprobat astazi Ordonanta de Urgenta privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar si sistemului public de asistenta sociala in anul 2015. (…) Peste 300 000 de persoane din sistemul sanitar, inclusiv din unitati medico – sociale dar si din sistemul de asistenta sociala vor beneficia de aceste majorari, cu posibilitatea ca, dupa jumatatea anului 2015 sa existe noi majorari“ a anuntat ministrul Banicioiu, evident, dupa ce o facuse si premierul.

Mai, sa fie! Ce de bani… 80 de lei adica, atat cat mai ramane dupa scaderea taxelor, cu care doctorii, asistentii medicali, infirmierele si brancardierii se vor „indestula”.

Am fost insa astazi prin spital, iar medicii spuneau ca asta-i „o mare jignire” la adresa celor care salveaza vieti si „nu va impiedica exodul profesionistilor din sanatate”. Si nu am cum sa nu-i cred, cata vreme Guvernul nu are nicio strategie de imbunatatire a mersului sistemului de sanatate, ci vine doar cu pomeni electorale.

Bomboana pe coliva” a fost insa noua actualizare a listei de medicamente compensate, cu „23 de molecule noi, pentru 29 de indicatii terapeutice”, dar si cu promisiunea unei noi actualizari a listei pana la sfarsitul anului, bolnavii si familiile lor putand constitui o buna masa de votanti.

Guvernul a avut la dispozitie pentru asta doi ani si jumatate, dar a trecut aceste medicamente pe lista de gratuite si compensate tocmai acum, intre cele doua tururi de alegeri. I s-a facut brusc mila lui Ponta de bolnavii care au fost nevoiti sa apeleze la instanta pentru a-si putea primi medicamentele?

 Habar nu am daca toate aceste promisiuni sunt sau nu sustenabile, dar m-as bucura sa fie si puse in aplicare, sa nu ramana doar niste „gogosi electorale”.  Si mi-as dori ca asemanarea cu decembrie 1989 sa ramana la acest stadiu.

 


Categorii: Editorial

Comentarii (2)

  1. Amalia Dobritoiu spune:

    Asa este. Au facut ca Ceausescu. Ne mai da noua 100 de lei…

  2. Radu Marian spune:

    Trist si adevArat! Trebuiesc dati nemernicii astia jos!

Adaugati un comentariu


 

*