Mai mult de jumătate din cazurile de psoriazis din România sunt nediagnosticate

26 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Datele unui studiu de prevalență dat publicității în preambulul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Psoriazisului, arată că 5% din populația României suferă de psoriazis și mai puțin de 50% dintre cazuri sunt diagnosticate și tratate.

 

Societatea Română de Dermatologie (SRD) a lansat astăzi, datele preliminare ale Proiectului Național privind prevalența psoriazisului și a psoriazisului artropatic în România, realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.500 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani, din mediul urban și rural, și pe un subeșantion de 500 de persoane la care a fost realizat și examenul clinic, la cabinetele medicilor dermatologi.

Continuând eforturile de conștientizare asupra psoriazisului, Societatea Română de Dermatologie (SRD) marchează Ziua Internațională de Luptă Împotriva Psoriazisului, celebrată la nivel global pe 29 octombrie, printr-o campanie al cărei slogan este „Acceptă-mă, Susține-mă, Apropie-te!” și transmite că „psoriazisul nu este o boală contagioasă, iar publicul larg trebuie să înțeleagă că această boală de piele are comorbidităţi multiple şi implicaţii severe la nivel psihosocial, profesional şi economic.

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat psoriazisul ca fiind a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă. Ca și diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii, psoriazisul este o boală cronică, sistemică, ce afectează pielea, dar şi alte organe, ducând frecvent la complicaţii. De aceea, SRD subliniază necesitatea unui management adecvat al acestei afecţiuni, în vederea creşterii calităţii vieţii pacientului, și atrage atenția asupra importanței diagnosticului precoce și a îngrijirii de specialitate și trage un semnal de alarmă cu privire la stigmatizarea socială și profesională a pacientului cu psoriazis.

Aproximativ 5% din populația României suferă de psoriazis, în timp ce media europeană este estimată la 3%, dar și mai grav este că doar 50% dintre cazuri sunt diagnosticate și tratate. Cu toate eforturile depuse pentru îmbunătățirea managementului acestei afecțiuni, datele de la nivel național indică faptul că psoriazisul rămâne o problemă de sănătate publică și o afecțiune subdiagnosticată și subtratată la noi în țară. „Mai mult, prin stigma asociată, psoriazisul afectează stima de sine și viața psiho-socială a pacienților”, se arată într-un comunicat al SRD.

 

Dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie, a explicat că în contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Psoriazisului, SRD continuă să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța diagnosticului timpuriu și a îngrijirii de specialitate pentru persoanele cu psoriazis.Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, este o afecțiune care trece de bariera tegumentului și are multe comorbidități, acesta fiind și semnalul de alarmă transmis la nivel mondial, prin intermediul campaniei «Let’s get CONNECTED». De aceea, în tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar, având medicul dermatolog drept pilon central. Dacă este corect gestionat, psoriazisul poate fi controlat și tratat”, arată medicul.

Dr. Nicolescu menționează, totodată, că din fericire, asemenea unor țări precum Germania și Franța, avem și noi din ce în ce mai multe soluții de tratament, inclusiv biologic, iar pacienții au acces la cele mai noi terapii pentru psoriazis. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, multe dintre acestea fiind gratuite. De aceea pacienții, dar și aparținătorii lor trebuie să înțeleagă importanța accesului timpuriu la diagnostic și la îngrijire de specialitate, ducând astfel la îmbunătățirea calității vieții acestor persoane”.

 

Conform ultimului studiu de prevalență realizat de TOTEM Communication pentru Societatea Română de Dermatologie, 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „rușine socială”, 60% dintre pacienți suferă de episoade depresive, iar 50% dintre pacienți relatează o calitate a vieții scăzută din cauza discriminării la locul de muncă.

Deși psoriazisul nu poate fi vindecat în prezent, terapiile moderne permit un management al bolii cu rezultate foarte bune pe termen scurt, mediu și lung. „Unul dintre principalele noastre obiective este să creștem procentul de diagnosticare și tratare corectă a celor afectați de psoriazis. Cu tratamentul corect, putem îmbunătăți calitatea vieții pacienților și asigura integrarea lor socio-profesională. În acest moment, pacienții cu psoriazis moderat și sever din România beneficiază în mod gratuit de terapiile biologice disponibile la nivel mondial. De asemenea, este foarte important să transmitem oamenilor că psoriazisul nu este o boală contagioasă și cei care sunt afectați de ea nu trebuie stigmatizați și izolați. Fiecare dintre noi este în perfectă siguranță atingând, îmbrățișând sau folosind obiecte în comun cu o persoană afectată de psoriazis”, a precizat dr. Alin Nicolescu.

 

Dr. Calin Giurcaneanu

Numărul persoanelor nou diagnosticate cu psoriazis este în creștere, ceea ce poate fi explicat printr-un nivel mai bun de informare în rândul populației și prin faptul că oamenii au deprins obiceiul de a merge la dermatolog.

Psoriazisul este un diagnostic complex, cu multiple implicații medicale, emoționale și psihologice care necesită o abordare multidisciplinară.

Depistarea suferinței în stadiul incipient poate avea un efect semnificativ de îmbunătățire a calității vieții pacientului. Stabilirea diagnosticului rapid și corect cu adoptarea imediată a terapiei adecvate poate însemna în psoriazis, dincolo de îmbunătățirea aspectului pielii, ameliorarea semnificativă a suferințelor asociate. Cred cu convingere că o abordare individualizată a pacienților, bazată pe nevoile particulare ale fiecăruia dintre ei, în colaborare cu medici din alte specialități conexe pot duce la obținerea unor rezultate terapeutice optime”, a declarat prof. dr. Călin Giurcăneanu, președinte Societatea Română de Dermatologie.

 

Prezentă la lansarea Proiectului Național privind prevalența psoriazisului și a psoriazisului artropatic în România, Rozalina Lăpădatu, pacientă cu psoriazis și președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune a sublinat că atât „caracterul imprevizibil al psoriazisului, precum și faptul că este o boală cronică, transformă această afecțiune într-o suferință greu de suportat atât fizic, cât și psihic, prin prisma stigmei cu care se confruntă pacienții. Tocmai pentru că nu există vindecare în această boală, este foarte important să existe o comunicare constantă între medic și pacient. Rolul nostru ca asociație este să fim alături de pacienți prin programe educaționale și campanii de popularizare a manifestărilor psoriazisului, astfel încât pacienții să fie diagnosticați corect și rapid și să aibă acces la aceleași terapii care sunt disponibile la nivel european”.

Dr. Alin Nicolescu a reamintit că PARTNER este un program suport pentru pacienții cu psoriazis cu forme severe. „Avem un call center la care pacienții pot obține informații legate de boală, de logistică, de programări la medici, de terapii pe care nu le găsesc. Nu trebuie decât să se înscrie, să sune, este gratis, nu costă absolut nimic. Ne puteți contacta oricând, de luni pâna vineri, între orele 9.00 – 17.00 la 021 527 7977 și pe site https://partener.srd.ro”, a subliniat medicul.

 

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, ce apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori. Boala afectează în proporţii egale femeile şi bărbaţii, vârsta medie de debut fiind în general situată în intervalul 15-30 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune, iar stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii.

Printre cele mai comune simptome se numără: leziuni roşii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme şi dimensiuni variate, bine delimitate; scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detaşează cu uşurinţă; piele uscată, uneori poate crăpa şi sângera; senzaţie de mâncărime, iritaţie sau arsură. Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombară a spatelui. În anumite cazuri, psoriazisul se poate extinde şi la nivelul unghiilor sau palmelor sau pe oricare regiune corporală.

 


Adaugati un comentariu


 

*