Mai multa miscare inseamna o viata mai lunga

3 august 2012 | 0 comentarii |

Medicii spun ca exista atat studii stiintifice, cat si dovezi rezultate din practica medicala curenta prin care se sustine afirmatia ca miscarea prelungeste viata, in timp ce sedentarismul o scurteaza.

 

Speranta de viata a unei persoane care sta pe scaun mai putin de trei ore pe zi creste cu doi ani, iar cea a unei persoane care petrece in fata televizorului mai putin de doua ore pe zi poate creste cu aproximativ 1,38 ani, potrivit unui studiu publicat in revista British Medical Journal (BMJ), realizat pe un esantion larg din populatia americana cu varsta de peste 18 ani.

„Se stie ca sedentarismul favorizeaza diferitele tipuri de diabet, maladiile cardiovasculare si creste mortalitatea generala. Anumite studii sustin ca in pozitie asezat, musculatura picioarelor nu este deloc activa, ceea ce produce o serie de perturbari la nivelul circulatiei sanguine, in special venoase, si acumulari de zahar si de grasimi in organism”, explica dr. Carmen Nistor, medic de familie, comentand studiul amintit si recomandand miscare cel putin 30 de minute pe zi, pe cat posibil in aer liber.

„Chiar daca avem un serviciu care ne obliga sa ne desfasuram activitatea stand pe scaun, la birou sau in fata calculatorului, este bine ca cel putin dupa fiecare ora sa ne miscam 10 minute, pentru a relaxa musculatura si circulatia”, recomanda dr. Nistor.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda cel putin 150 de minute de exercitii fizice moderate sau intense pe saptamana.

 

Efecte miraculoase ale exercitiilor fizice

 

Pe masura ce imbatranim, rata metabolismului scade cu aproximativ 2% la fiecare 10 ani. De aceea, exercitiile regulate si alimentatia sanatoasa devin deosebit de importante pentru pastrarea sanatatii fizice si mentale, precum si a siluetei si a mobilitatii, pana la varste inaintate.

Dr. Nicoleta Sava, medic specialist cardiologie, spune ca „desi in ultima vreme suntem cu totii foarte ocupati si neglijam miscarea, exista cateva motivatii care ne-ar putea determina sa gasim timp pentru asta.  In primul rand este bine de stiut ca in cazul unui efort intens, oricine salbeste, arzand caloriile provenite din glicogen (care au la sursa zaharurile stocate in muschi si ficat). In cazul unui efort fizic moderat (mersul pe jos, datul cu aspiratorul etc) se ard grasimile (stocate in celulele adipoase). Asa ca, oricare forma de miscare este binevenita. In plus, atat efortul intens cat si cel moderat ajuta la reglarea somnului, la cresterea nivelului de energie si vitalitate, regleaza apetitul (eliminand supraalimentarea si mancatul nervos), regleaza tensiunea rteriala prevenind astfel afectiunile cardiovasculare, diabetul si obezitatea”.

Pentru situatia in care nu suntem atrasi de sport sau nu avem timp suficient pentru exercitii, medicul cardiolog recomanda arderea caloriilor in timp ce ne ocupam de rezolvarea unor treburi casnice: gradinarit – 25 de minute, cumparaturi – 60 de minute, aspiratul casei – 45 de minute, maturat – 45 de minute, prepararea mesei – 60 de minute (calculele sunt valabile pentru varsta de peste 50 de ani).

 

Secretul tineretii oaselor si muschculaturii 

 

Nu de putine ori am vazut persoane varstnice care arata exceptional, agile, vesele si pline de optimism. La fel cum vedem zilnic persoane tinere lipsite de vitalitate, cu tendinte de obezitate si bolnavicioase.

Dr. Luminita Dinu, medic primar fizioterapie si recuperare medicala, sustine ca in primul caz avem de-a face cu persoane „certate” cu sedentarismul, pe cand in cazul din urma, cu cele carora nu le place miscarea.

„Este bine sa constientizam ca exista o serie de exercitii care ne ajuta sa ramanem tineri si sanatosi pana la varste inaintate. Putem alege stretching-ul (stretching propriu-zis, dans, yoga, tai chi), exercitiile de rezistenta (mers pe jos, cu bicicleta, aerobicul, inotul) sau exercitiile de forta (cu greutati, la aparate la sala de fitness etc.). Toate acestea imbunatatesc starea de sanatate a oaselor si tesuturilor conjunctive. Musculatura  se intareste (cu cat masa musculara este mai dezvoltata cu atat se ard caloriile mai eficient), ne ajuta sa scapam de durerile de spate, se imbunatateste producerea naturala de colagen cu efecte benefice asupra pielii. In plus, exercitiile fizice dau o stare de bine (organismul elibereaza endorfine, care reduc stresul si depresia) si ne motiveaza sa mancam sanatos si sa continuam miscarea regulata”, explica medicul, mentionand ca prin miscare si o alimentatie sanatoasa putem imbatrani frumos si sanatos.


Categorii: Medici

Adaugati un comentariu


 

*