Mai multe analize si investigatii in ambulatoriu, dar a doua opinie va fi doar contra-cost

15 februarie 2014 | 1 comentariu |

Medicul de familie si specialistul din ambulatoriul de specialitate vor putea prescrie mai multe analize  si investigatii medicale, dar daca se doreste repetarea acestora pentru a doua opinie, acestea vor fi platite. Aceste noi norme din pachetul de servicii medicale de baza ar putea afecta serios anumite laboratoare, mai ales din marile centre universitare.

 

UPU Buzau

UPU Buzau

Noul pachet de servicii medicale de baza permite medicului de familie si celui din ambulatoriul de specialitate sa recomande pacientilor sai o gama mai larga de analize medicale si investigatii, astfel incat problemele de sanatate ale cat mai multor bolnavi sa fie rezolvate la cabinetul acestuia, sustine dr. Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS).

Exista posibilitatea, pentru medicul de familie, sa prescrie o gama mai variata de analize medicale, astfel incat el sa poata inchide episoadele de ingrijire pentru un numar mai mare de pacienti, in special cu afectiuni cronice. Exista, de asemenea, posibilitatea ca specialistul din ambulatoriu de specialitate, conform noilor reglementari, sa poata prescrie o gama mai variata de analize, in conditii specifice, care sunt trecute in normele la contractul cadru. Mai ales pentru partea de imagistica, vorbim de servicii care sunt oferite pe baza unor criterii clinice specifice. Concret, pentru monitorizarea bolilor oncologice, orice investigatie imagistica CT sau RMN trebuie recomandata conform standardelor internationale. In conditiile in care investigatia nu se supune acestor standarde, furnizorului care a efectuat investigatia respectiva nu i se va deconta serviciul si investigatia respectiva va trebuie sa fie efectuata din nou”, a declarat secretarul de stat, in cadrul unei conferinte de presa, precizand ca anul acesta vor fi monitorizate analizele sau investigatiile repetate de mai multe ori.

 

Adrian Pana, secretar de stat MS

Dr. Adrian Pana – MS

Pana a explicat ca repetarea acestor analize se face in special pacientilor  cronici, programati pentru internare sau pentru o operatie, carora li se efectueaza niste analize in ambulatoriu de specialitate. „Dupa internare, la cateva zile, se repeta aceleasi analize in laboratorul spitalului si spitalul deconteaza pentru analizele efectuate. Aceste analize sunt dublate fara sa existe un suport sau o dovada clinica ca ele trebuiau sa fie repetate”, a aratat secretarul de stat cum se pierd bani in sistem fara a fi necesar.

Potrivit noilor acte normative, in ambulatoriul de specialitate si in spitale se va utiliza aceeasi modalitate de codificare a analizelor, ceea ce va face posibila monitorizarea cazurilor si serviciilor primite de fiecare pacient, indiferent daca este vorba de spitalizare de zi sau de spitalizare continua. In acest contaext, a doua opinie se va putea obtine doar contra-cost.

In noile conditii, va disparea obiceiul internarii in urgenta pentru efectuarea unor analize. Se va intampla la fel si in cazul laboratoarelor din marile centre universitare, detinute sau la care sunt asociati  majoritatea medicilor din spitalele publice si pe la care isi trec pacientii inainte de a-i interna, sau bolnavii vor fi obligati sa scoata din buzunar sume importante pentru a-si plati analize si investigatii de care nu au neaparata nevoie? Ramane de vazut…

 

Dr. Maria Albu - investigatii paraclinice

Dr. Maria Albu – investigatii paraclinice

Anul acesta se vor mari, substantial, fondurile decontate de stat pentru serviciile paraclinice, astfel incat acestea sa nu mai ajunga doar pentru primele 7-10 zile din luna, dupa care pacientul fie era programat pentru luna sau lunile urmatoare, fie scotea din buzunar bani pentru analizele respective, a mai aratat secretarul de stat. El si-a manifestat insa speranta ca aceste fonduri vor fi utilizate echitabil si nu vor exista derapaje, atragand atentia ca, in lipsa unui mecanism de monitorizare si a unui audit semestrial al CNAS pentru utilizarea banilor pentru serviciile paraclinice, fondurile vor fi tot insuficiente.

Exista in prezent discutii la nivelul Casei, al MS si al Comisiei de specialitate referitoare la actualizare unor tarife pentru anumite proceduri si investigatii paraclinice”, a recunoscut Adrian Pana, aratand ca, de exemplu,  decontarea unei endoscopii in spitalele publice costa 28 de lei, in timp ce in privat preturile variaza intre 80 si 300 lei, iar acest decalaj trebuie sa se diminueze, astfel incat o investigatie trebuie decontata cat mai aproape de costurile reale.

 

Copiii ar putea avea din nou gratuitate

Copiii ar putea avea din nou gratuitate

Noile reglementari privind serviciile medicale de baza vor aduce usoare modificari si in ceea ce priveste medicina dentara care, asa cum se stie, in ultima jumatate de an, nu a mai primit niciun leu din fondurile CNAS. Secretarul de stat a spus ca in pachetul de servicii medicale de baza au fost cuprinse preventia pentru copil si decontarea gratuita de proteze pentru persoanele varstnice, pentru care s-au prevazut 80 milioane lei in bugetul pentru acest an. O picatura intr-un ocean, despre care medicii dentisti spun ca nu va ajunge cu certitudine penru toti pacientii din aceste doua categorii, dar mai mult decat nimic.

Adrian Pana a accentuat insa rolul pe care il va avea ingrijirea la domiciliu, sustinand chiar ca acestea trebuie extinse la nivelul intregii tari, indicand posibilitatea finantarii externe ca acest lucru sa se poata intampla.

Serviciile de recuperare sunt esentiale dupa boli ca infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral, afectiuni respiratorii cronice care sunt invalidante in stadiile terminale ale bolii, afectiuni tratate de medicii ortopezi, in special proteze de genunchi, de sold la varstnic dar si de alte articulatii, cat si recuperarea dupa fracturi complexe care daca beneficiaza de recuperare imediata rapida vor diminua costurile asistentei spitalicesti. Am primit propuneri de la comisia de specialitate, care sunt valide si in concordanta cu propunerile pe care le-am facut in pachetul de baza”, a recunoscut secretarul de stat, mentionand ca noua legislatie incurajeaza spitalele sa creeze retele de ingrijiri la domiciliu.



Comentarii (1)

  1. Meluzina Ciobanu spune:

    Este mult prea putin pentru starea de sanatate a romanilor…Ce aduce bun acest pachet? Poate pentru neasigurati si medicina dentara pentru copii si batrini?!

Adaugati un comentariu


 

*