Malpraxisul medical se schimba radical

14 iulie 2012 | 0 comentarii |

Prin noua Lege a Sanatatii, companiile de asigurari sunt obligate sa acorde, pentru erorile medicale, atat daunele materiale cat si pe cele morale pretinse de  pacienti, de apartinatori sau de urmasii acestora. Timpul in care se acorda despagubirea se va scurta la 60 de zile, dar si drepturile pacientilor prejudiciati la pretentii vor fi limitate, iar termenul de prescriere a erorilor medicale se reduce de la trei ani, la unul.

 

Proiectul noii Legi a Sanatatii, lansat in dezbatere publica saptamana trecuta, propune, asa cum www.sanatateabuzoiana.ro  a mai aratat, noi  reglementari. Unele dintre acestea se refera la malpraxis si modul in care erorile medicale se pot asigura, media si despagubi. Printre altele, aflam ca asiguratorii care subscriu polite de malpraxis pentru medici, farmacisti, asistenti medicali sau alte persoane fizice si/sau juridice din domeniul medical vor fi obligati sa despagubeasca si daunele morale provocate pacientilor, ceea ce nu se intampla la ora actuala.

„Societatile de asigurari care incheie contracte de asigurare de raspundere civila profesionala pentru personalul medical sau pentru furnizorii de servicii de sanatate trebuie sa asigure acoperirea atat a prejudiciului patrimonial, cat si a prejudiciului moral solicitat de catre pacient, de catre mostenitorii pacientului sau stabilit de catre instantele de judecata”, se specifica in proiectul pentru noua lege a sanatatii.

 

Negocierea prealabila,  obligatorie

Proiectul de lege prevede ca o etapa importanta intr-un caz de malpraxis  va fi rezolvarea problemelor pe cale amiabila, prin negociere intre pacient si societatea de asigurare, cu consultarea personalului medical implicat in pretinsul act de malpraxis. Procedura amiabila este obligatorie si prealabila actiunii judiciare, orice cerere de acoperire a prejudiciului formulata de catre pacient anterior procedurii amiabile fiind considerata prematura, se mentioneaza in proiectul de act normativ.

„Daca procedura va presupune si o plata multumitoare pentru pacient/apartinatori, cred ca va scuti de multe efortui atat pacientul, care nu mai asteapta ani intregi pana afla daca are sansa unei recuperari a pierderii suferite, cat si medicul, care nu se mai confrunta cu linsajul mediatic, declaratii peste declaratii, stres si chemari nesfarsite, stanjenitoare, in instanta. De asemenea, conditiile efectuarii platii ar trebui sa fie clar stabilite, astfel incat si medicul, la randul sau, sa fie scutit de litigii ulterioare pe acelasi subiect”, considera dr. Valeriu Bistriceanu, membru in Comisia Superioara de Disciplina a Colegiului Medicilor din Romania.

Legislatia actuala stipuleaza doar ca despagubirile se pot stabili pe cale amiabila „in cazurile in care rezulta cu certitudine raspunderea civila a asiguratului”.

 

Cum se procedeaza

Potrivit proiectului amintit, pacientul care se considera prejudiciat va inainta o cerere de acoperire a prejudiciului catre unitatea medicala implicata in producerea evenimentului, oferind toate informatiile si documentele necesare cunoasterrii cazului de catre toate persoanele/institutiile implicate in solutionarea cererii.

In maxim 60 zile din  momentul in care pacientul si unitatea medicala implicata au furnizat toate datele solicitate, va fi formulat un raspuns, stabilindu-se fie aprobarea totala sau partiala a despeagubirii, fie respingerea motivata a acesteia.

„Pacientii nemultumiti de deciziile asiguratorilor vor putea solicita in continuare in instanta acoperirea prejudiciilor suferite”, mentioneaza proiectul de act normativ, care contine insa si prevederi prin care se limiteaza pretentiile. Limitele maxime ale sumelor care pot fi solicitate de pacienti cu titlul de daune morale pentru malpraxis vor fi stabilite prin ordin comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Justitiei.

In plus, termenul de prescriere a actelor de malpraxis in cadrul activitatii medicale de preventie, diagnostic si tratament, cu exceptia faptelor ce reprezinta infractiuni, urmeaza sa fie redus de la 3 ani, cat este in prezent, potrivit legislatiei in vigoare, la doar un an.

 

Ministrul Cepoi isi promoveaza legea

 

Referindu-se la proiectul noii Legi a Sanatatii, ministrul Vasile Cepoi a declarat in cadrul unei intalniri cu medicii la Iasi, unde si-a inceput campania de promovare a proiectului, ca acesta reglementeaza activitatea de malpraxis si obligatiile partilor.

Conform propunerilor noului proiect de lege, asiguratorul va prelua diferendul dintre pacient si unitatea medicala. De asemenea, tot asiguratorul va fi obligat sa acorde sume si pentru despagubirile morale, nu numai pentru cele materiale, asa cum este situatia in prezent. S-au mai stabilit si o serie de termene clare in care pacientul va fi despagubit”, sustine dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii, care mentioneaza ca in cei zece ani in care personalul medical din Romania s-a asigurat pentru posibilele cazuri de malpraxis, au existat numai cinci despagubiri, iar acestea au vizat doar daune materiale.

Ministrul Sanatatii sustine ca societatile de asigurari trebuie sa respecte prevederile de asigurare de malpraxis din noua Lege a Sanatatii, prin care s-a urmarit  alinierea practicii medicale la standardele calitative impuse de respectarea legislatiei, a drepturilor pacientilor si a tuturor aspectelor etice aplicate profesiei.

 

Organizatiile profesionale, obligate sa-si informeze membrii

 

In concordanta cu proiectul noii Legi a Sanatatii „Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti din Romania, Colegiul Farmacistilor din Romania si Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania isi vor informa periodic membrii cu privire la limitele maxime ale sumelor care pot fi solicitate de catre pacienti cu titlul de daune morale pentru malpraxis”, se stipuleaza in proiect.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a organizat deja 81 de sesiuni de cursuri pe tema vulnerabilitatii in practica medicului de familie, printr-un proiect cofinantat din POSDRU si de la bugetul de stat. Peste 1.600 de medici din tara au aflat astfel despre consimtamantul informat, confidentialitatea datelor medicale, accesul pacientului la informatiile medicale personale, drepturile acestuia la a doua opinia, discriminarea pacientilor, accesul media la pacient, limitarea medicilor la propria specialitate.

Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR considera ca proiectul vine sa completeze prevederile din Legea Sanatatii privind asigurarea de malpraxis si ii pregateste pe medici pentru a identifica riscurile la care se expun.

Proiectul va asigura si in viitor accesul medicilor de familie la informatii, consultanta si suport tehnic pe tema prevenirii si gestionarii malpraxisului medical, dar „are in vedere si pregatirea asistentilor medicali si alte specialitati medicale, precum chirurgia”, sustine Astarastoae.


Categorii: Analiza

Adaugati un comentariu


 

*