Mamografii gratuite pentru buzoiencele din mediul rural

19 mai 2023 | 0 comentarii |

Femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, care nu au mai făcut mamografii în ultimele 12 luni, sunt invitate, pe 27 iunie, să-și verifice sănătatea sânilor, la caravana mobilă care se va afla în comună. În luna iunie, caravana ONCOFEM se va deplasa în 12 localități buzoiene, pentru screening mamar.

 

Cancerul mamar, principala principala cauză de deces prin cancer la femei, care a ucis aproape 95.000 de românce, este în același timp afecțiunea oncologică cu cele mai mari șanse de vindcare, dacă este depistată în faze incipiente. În ultimii ani, deși rata de incidență a cancerului de sân a crescut, ratele de deces au scăzut ori s-au stabilizat, datorită diagnosticului timpuriu și a eficienței crescute a noilor tratamente.

În ultimii cinci ani, România a beneficiat de finanțare de la UE pentru programe-pilot de screening populațional pentru cancerul de col uterin, de sân și colorectal, iar aceste programe-pilot au contribuit la dezvoltarea infrastructurii și la elaborarea de ghiduri naționale de screening, precum și la formarea profesioniștilor din domeniu, iar populația a devenit mai informată cu privire la screeningul pentru cancer. Din păcate, România are cea mai scăzută rată de screening dintre toate țările UE, Bulgaria, următoarea clasată, situându-se la o distanță apreciabilă de noi.

 

Înainte de 2018, în România, screeningul pentru cancerul de sân s-a făcut doar la inițiativa personală sau la recomandarea medicului și a presupus plăți directe din partea femeilor „În 2018, România a inițiat un proiect-pilot privind screeningul pentru cancerul de sân, care vizează 3% din totalul populației eligibile de femei cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani. Obiectivul general constă în implementarea recomandărilor din inițiativa Comisiei Europene privind cancerul de sân și în extinderea treptată a noului program de screening pentru cancerul de sân la nivel național începând cu 2023. Unități mobile de mamografie sunt utilizate în cadrul programului-pilot și urmează să fie achiziționate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență”, arată datele profilului de țară al României conținut în documentul realizat în urma cooperării dintre Comitetul pentru Sănătate al OCDE, Comisia Europeană și grupurile de experți privind cancerul de la nivelul UE și de la nivel național.

Cele trei programe-pilot de screening (col uterin, sân și colorectal) derulate de România au în vedere să se extindă după 2023. Totodată, ele urmăresc ca cel puțin jumătate din persoanele testate să provină din grupuri defavorizate, în special din mediul rural.

 

Un astfel de proiect este derulat și de Institutul Regional de Oncologie Iași, împreună cu Fundația Enable, care vizează femeile din 12 județe din nord-est și sud-estul României, între care și Buzău. Sunt eligibile pentru testare femeile care nu sunt deja confirmate cu cancer mamar, sunt asimptomatice, nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar, nu sunt însărcinate sau alăptează, nu au făcut o mamografie în ultimul an și au domiciliul într-unul din cele 12 județe în care se desfășoară proiectul.

În data de 27 iunie, în curtea Primăriei Topliceni se va afla Unitatea Mobilă de Screening Mamar, care este un cabinet de imagistică dotat cu mamograf digital, unde se vor efectua mamografii digitale gratuite pentru femeile din localitate, anunță Primăria comunei Topliceni.

Examinarea constă într-o mamografie digitală care se realizează gratuit, pentru femeile din comună, indiferent dacă sunt asigurate sau nu. Pentru a beneficia de această investigație nu este necesară trimitere din partea medicului de familie sau a unui alt specialist, femeile care se vor prezenta la caravană au nevoie doar de buletinul de identitate (original și copie).

 

În luna iunie, caravana ONCOFEM se va deplasa în 12 localități din județul Buzău:

7 iunie 2023, comuna Săgeata, județul Buzău, la Căminul Cultural;

8 iunie 2023, comuna Costești, județul Buzău, în curtea Primăriei;

9 iunie 2023, comuna Florica, județul Buzău, în curtea Primăriei;

13 iunie 2023, comuna Gherăseni, județul Buzău, la Căminul Cultural;

14 iunie 2023, comuna Țintești, județul Buzău, la Căminul Cultural;

15 și 16 iunie, orașul Pogoanele, județul Buzău, în fața Casei de Cultură;

20 iunie, comuna Pietroasele, județul Buzău, la grădinița cu program normal din satul Șarânga;

21 iunie, comuna Poșta Câlnău, județul Buzău, lângă Primărie;

22 și 23 iunie, comuna Cochirleanca, județul Buzău, la Căminul Cultural;

27 iunie, comuna Topliceni, județul Buzău, în curtea Primăriei;

28 iunie, comuna Grebănu, județul Buzău, în curtea Primăriei;

29 și 30 iunie, comuna Valea Râmnicului, județul Buzău, la Căminul Cultural.

 

Se recomandă ca în timpul procedurii să nu existe urme de pudră de talc, deodorant sau loțiune în zona sânilor sau a axilelor, pentru că acestea pot compromite calitatea imaginii. Persoanele interesate pot face programare la numărul de telefon 0761.695.367 (persoana de contact Nicoleta Miron).

Unitatea Mobilă de Screening Mamar este un cabinet de imagistică pe roți, dotat cu mamograf digital. Spre deosebire de mamografia analogică, cea digitală se obține mult mai repede, oferă o mai mare acuratețe a imaginilor, reducând riscul de a repeta investigația.

Proiectul ONCOFEM –Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” se derulează cu finanțare europeană și se adresează femeilor din regiunile N-E și S-E ale României (județele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Buzău și Tulcea).

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*