Manuscrise medicale apartinand lui Hipocrat, decoperite in biblioteca Manastirii Sf. Ecaterina din Sinai

30 iulie 2017 | 0 comentarii |

Istoricii spun ca este o descoperire extrem de importanta pentru patrimoniul cultural si istoric al Egiptului, cat si pentru pentru istoria medicinii.

 

Calugarii Manastirii Sfanta Ecaterina, situata la poalele muntelui Sinai, in nord-estul Egiptului, au descoperit o serie de manuscrise vechi si rare, intre care si texte medicale apartinand lui Hipocrate – „parintele medicinii”, medicul antic grec de al carui nume este legat „Juramantul lui Hipocrat”, un adevarat codice moral al profesiunii de medic, juramant rostit si in zilele noastre de absolventii celor mai multe facultati de medicina.

Manuscrisele au fost prezentate presei, zilele trecute, de ministrul egiptean al Antichitatilor, Khaled Al-Anani, in cadrul unei ceremonii desfasurata la sediul ministerului. „Preotii ne-au contactat pentru a ne spune ca au descoperit manuscrisele in timpul renovarii bibliotecii. Acestea sunt texte medicale, iar ele sunt importante intrucat au fost folosite de nenumarate ori”, a subliniat ministrul Al-Anani, citat de publicatia franceza Orthodoxie.

Manuscrisul descoperit este de tippalmesit“, fiind scris pe doua straturi de piele. Documentele, provenind din sec. VI i.H., descoperite de calugari la renovarea lacasului de cult, contin retete ale celebrului medic grec Hipocrate cel Mare, precum si alte trei scrise de un scrib anonim, dintre care unul ilustrat cu desene ale unor plante grecesti.

 

Potrivit lui Ahmed Al-Nimer, seful Departamentului Documente Arheologice Copte al Ministerului Antichitatilor din Egipt, textul care contine prescriptii medicale a fost scris peste scrierile sterse de pe primul strat de piele, ceea ce se explica prin costul ridicat al acestui material in acele vremuri. Al doilea strat de piele contine un asa-numit „manuscris Sinai“, cu un text incomplet al Vechiului Testament si un text aproape complet din Noul Testament. Arhiepiscopul Damianos de Sinai, Pharan si Rait a explicat la randul sau ca „partea superioara a acestor manuscrise include texte arabe ale Evangheliilor, iar partea inferioara, texte medicale ale celebrului medic grec Hipocrate”.

Inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO in 2002, Manastirea ortodoxa „Sfanta Ecaterina” este situata pe un teren accidentat de la poalele muntelui Sinai si gazduieste o impresionanta biblioteca, in care se afla peste 8000 de manuscrise antice si medievale vechi, ocupand locul al doilea dupa cea a Vaticanului. Istoricii spun ca peste 3.300 de manuscrise contin texte si ilustratii mai vechi decat continutul lor vizibil. Manastirea a fost intemeiata de imparatul Iustinian, in jurul anilor 550, pe locul unde se spune ca Moise a vazut Rugul Aprins si ale carui ramuri sunt pe zidul din spatele bisericii, iar radacina in Sfantul Altar, unde se afla moastele Sfintei Ecaterina.

 


Adaugati un comentariu


 

*