Maraton de operatii de mare complexitate la Institutul Oncologic din Iasi

3 februarie 2016 | 0 comentarii |

Interventiile sunt efectuate timp de 10 zile, de o echipa mixta formata din medici romani si americani, si nu vor presupune costuri pentru pacienti.

 

Dr. Dragos Pieptu

Dr. Dragos Pieptu

Astazi a fost demarata, la Iasi, o campanie in cadrul careia 14 pacienti care prezinta diferite formatiuni tumorale sau malformatii faciale de natura oncologica vor fi operati gratuit, de o echipa mixta formata din chirurgi americani si specialisti ai Institutului Regional de Oncolologie Iasi.

Operatiile vor fi unele de mare complexitate, unii dintre pacienti urmand a fi supusi chiar si la trei interventii chirurgicale intr-o singura zi, dupa cum a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, medicul specialist in chirurgie plastica Dragos Pieptu, unul dintre chirurgii care vor efectua aceste interventii. Acesta a mai spus ca, in total, pana pe 12 februarie, vor fi efectuate 30 de proceduri chirurgicale, iar cei 14 pacienti care vor fi operati au varste cuprinse intre 6 si 35 de ani. Operatiile de chirurgie cranio-faciala au loc in prima saptamana. Pentru fiecare din ultimii cinci pacienti a fost rezervata cate o zi intreaga din saptamana a doua. Interventiile vor fi complexe si vor necesita echipe mari, cu participarea a doi chirurgi americani si patru romani. Sunt pacienti care vor beneficia si de trei operatii in aceeasi zi”, a explicat dr. Dragos Pieptu.

 

Dr. Gabriel Dimofte

Dr. Gabriel Dimofte

In cadrul aceleiasi conferinte de presa, organizata cu ocazia demararii campaniei, directorul Instiututului Oncologic Iasi, dr. Gabriel Dimofte, a precizat ca noua dintre cei 14 pacienti care vor fi operati au diferite malformatii cranio-faciele datorate afectiunilor oncologice de care sufera, alte patru paciente au nevoie de reconstructie de san in urma mastectomiilor suferite tot din cauza cancerului, iar un alt pacient are sechele postcombustionale complexe peste care s-a dezvoltat o tumora care trebuie inlaturata chirurgical.

Managerul institutului a mai declarat ca numarul pacientilor care ar fi trebuit operati in aceasta campanie era mai mare, insa trei dintre cei programati pentru interventiile chirurgicale au fost amanati pentru luna august, din cauza unor raceli sezoniere, care nu permit efectuarea unor operatii atat de complexe. In acest context, dr. Dimofte a anuntat ca o campanie similara urmeaza sa se desfasoare tot pe parcursul acestui an, in luna august.

 

Institutul Regional de Oncologie Iasi

Institutul Regional de Oncologie Iasi

Atunci vor fi operate, pe langa cei trei pacienti amanati in aceasta sesiune, alte patru persoane care au fost deja evaluate de medicii specialisti si programate, precum si alti pacienti care vor fi selectati pana atunci, de medicii de la institutul iesean. Vor fi in special pacienti care au sindroame particulare precum sindromul Crouzon, sindromul Apert, sindromul Pierre Robin, sindromul Goldenhar, sindromul Treacher Collins si necesita interventii chirurgicale de mare complexitate.  Echipa chirurgi va fi aceeasi care efectueaza operatiile in campania din  prezent, dar i se va adauga si un neurochirurg american de la Universitatea din Virginia. Aceste activitati au si un rol educativ, toate interventiile fiind filmate si transmise in direct in amfiteatrele institutului iesean, unde vor putea fi urmarite de medicii rezidenti de chirurgie plastica.

Campaniile se desfasoara in baza unui parteneriat incheiat intre UMF Iasi si Universitatea din Virginia, urmand a se repeta si in urmatorii trei ani. Scopul parteneriatului intre medicii romani si cei americani este dezvoltarea unei echipe tinere de chirurgie cranio-faciala, iar pe termen lung se intentioneaza crearea, la Iasi, a unui centru dedicat tratamentului pluridisciplinar al malformatiilor cranio-faciale.

 


Adaugati un comentariu


 

*