Marius Daniel Șișu, demis de la șefia ANMDMR

10 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății a semnat, ieri, încetarea detașării acestuia în funcția de președinte interimar al agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, pe care o ocupa de la începutul anului 2019.  

 

Marius Daniel Sisu

Marius Daniel Șișu, unul dintre cele mai controversate nume instalate într-o funcție de răspundere de către fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea, nu mai este șef al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM). Actualul ministru al Sănătății, Victor Costache, a semnat încetarea detașării acestuia în funcția de președinte interimar al agenției, pe care o ocupa din februarie 2019, când a înlocuit-o pe Adriana Cotel, un nume la fel de controversat, care după 4 luni la șefia agenției, a fost numită la conducerea CNAS, de unde după mai puțin de o jumătate de an a fost schimbată.

Numirea lui Șișu la conducerea ANMDM a generat, la momentul respetiv, un val de critici, atât din rândul profesioniștilor, cât și din partea asociațiilor de pacienți, în special din cauză că acesta ar fi picat examenul de admitere la Facultatea de Farmacie, iar agenția medicamentului este una dintre cele mai tehnice instituții din domeniul medical, care decide ce medicamente intră sau ies de pe piața românească și monitorizează stocurile de medicamente.

Deocamdată nu a fost numit un nou președinte interimar, a precizat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, care a declarat că „se analizează toate variantele pentru a fi aleasă cea mai bună”.

 

Ordinul prin care Șișu a fost înlăturat de la conducerea ANMDM a fost semnat imediat după publicarea în Monitorul Oficial și intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) care prevede încetarea de drept a tuturor detașărilor de la instituții private la instituții de stat a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare. „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ocuparea prin detașare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice (…) se poate realiza numai cu personal angajat în instituții și autorități publice. Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, detașările care nu întrunesc condițiile (…) încetează de drept”, se arată în textul actului normativ. La ANMDM sunt aproape 40 de persoane detașate pe diferite funcții, din unități private, așa că, potrivit legii, și acestea trebuie să părăsească instituția.

Ministerul Sănătății a anunțat, de altfel, că în curând va fi organizat concursul pentru ocuparea funcțiilor de conducere din ANMDM, dar și pentru ocuparea celorlalte posturi vacante. Fostul ministru a vrut să organizeze concurs pentru ocuparea acestor posturi, dar noul ministrul al Sănătății, Victor Costache, l-a suspendat temporar, din cauza modului de organizare.

 

Concursul, pe care fostul ministru, Sorina Pitea a încercat să-l organizeze pe ultima sută de metri a mandatului său, a stârnit un scandal de proporții. Colegiul Farmaciștilor a acuzat-o chiar de tentativă de „fraudare grosolană”, sesizând că organizarea concursului conține o serie de reguli cel puțin discrimantorii și abuzive, la limita legalității, pentru cele mai importante funcții din domeniul farmaceutic, între care faptul că „pot ocupa aceste funcții exclusiv persoanele absolvente cu diplomă de licență a studiilor superioare în domeniul medicinei, economico-financiar sau juridic, exluzând astfel studiile superioare în domeniul farmaciei, iar perioada de depunere a dosarelor de concurs este stabilită ca fiind cuprinsă între data de 21.10.2019, care este ziua în care anunțul a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătății, și 25.10.2019, practic rămânând persoanelor interesate doar trei zile pentru pregătirea și depunerea dosarelor de concurs”, după cum a afirmat la momentul respectiv președintele Colegiului Farnaciștilor din România, prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa.

Pentru a liniști „spiritele”, fostul ministru al Sănătății a publicat o erată la anunțul privind condițiile care trebuie să fie îndeplinite de candidații la funcțiile de conducere ale ANMDMR, în sensul că și absolvenții facultăților de Farmacie se puteau înscrie la concurs, dar noua echipă ministerială a considerat că există și alte erori care trebuie corectate.

Inițial, MS permitea înscrierea la concursul pentru ocuparea posturilor de președinte, vicepreședinte pentru activităţile specifice științifice din domeniul medicamentelor de uz uman şi dispozitivelor medicale și vicepreședinte pentru activitățile tehnico-administrative care susţin activităţile specifice științifice, doar absolvenților de Medicină, Economie sau Drept.

 


Adaugati un comentariu


 

*