Masoara-ti tensiunea de Ziua Mondiala de lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale!

17 mai 2014 | 0 comentarii |

Aproximativ 3 din 10 persoane traiesc cu hipertensiune arteriala. La nivel mondial exista aproape 1,8 miliarde de hipertensivi, dar aproape 50% din acestia nu stiu ca au tensiune arteriala crescuta.

 

Sursa foto: hipertensiuneaarteriala.ro

Sursa foto: hipertensiuneaarteriala.ro

Astazi, in intreaga lume se celebreaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale. In avanpremiera acestei zile, in Romania s-au desfasurat, pe parcursul acestei luni, o serie de evenimente de constientizare a riscurilor acestei afectiuni, responsabila in mare masura de cauzarea bolilor de inima, atac vascular-cerebral, boala cronica renala si chiar moarte subita.

Tensiunea arteriala crescuta reprezinta unul dintre principalii factori de morbiditate si mortalitate la nivel global, dupa cum arata cel mai recent studiu privind povara afectiunilor medicale, publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii 2014. Raportul mai evidentiaza ca una dintre cele mai importante bariere in controlul eficient al hipertensiunii arteriale este faptul ca aproape 50 la suta dintre hipertensivi, pur si simplu nu stiu ca au tensiunea marita, arata statisticile furnizate de World Hypertension League (WHL). 

In acest context, Comisia pentru Sanatate Publica din Senatul Romaniei in parteneriat cu Societatea Romana de Hipertensiune au organizat ieri, la Palatul Parlamentului, Conferinta – dezbatere „Managementul hipertensiunii arteriale – de la realitati la perspective”.

 

hipertensiuneLa eveniment au participat prof. dr. Maria Dorobantu – Presedinte Societatea Romana de Hipertensiune, conf. dr. Roxana Darabont – sef lucrari UMF „Carol Davila”, conf. dr. Alexandru Rafila – expert in politici de sanatate, dr. Ion Luchian – presedinte Comisia pentru Sanatate Publica din Senatul Romaniei, prof. dr. Florian Bodog – Secretar Comisia pentru Sanatate Publica din Senatul Romaniei, Lucia Varga – deputat in Parlamentul Romaniei, Vasile Barbu – presedinte Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor

Hipertensiunea arteriala este o boala frecventa si greu de diagnosticat. Sunt niste ghilimele care nu se pot citi. Greu de diagnosticat nu este, pentru ca folosim in mod corect un tensiometru. «Greutatea de diagnosticare» se refera la realizarea unor masuratori corecte si la vizita periodica la medicul de familie, pentru masurarea tensiunii. Mai mult decat atat, populatia trebuie sa inteleaga ca aceasta boala odata diagnosticata trebuie urmarita de catre doctor, iar pacientul trebuie sa meraga constant la medic pentru a-si urmari boala si pentru a evita complicatiile. Din pacate, complicatiile care apar in decursul anilor sunt severe si pot duce la costuri de zeci de ori mai mari decat un simplu tratament” a declarat cu acest prilej, prof.dr. Maria Dorobantu, Presedinte Societatea Romana de Hipertensiune.

 

Dr. Ion Luchian si Dr. Maria Dorobantu

Dr. Ion Luchian si Dr. Maria Dorobantu

Din nefericire, jumatate dintre oamenii care au tensiunea arteriala marita nu stiu acest lucru. Mai mult, cifrele arata ca o treime din populatia hipertensiva este predispusa la boli de inima, atac vascular-cerebral, boala cronica renala si chiar moarte subita. Vestea buna este ca hipertensiunea arteriala poate fi depistata printr-o simpla masurare a tensiunii, gest care nu dureaza mai mult de cateva minute.

 Am fost confruntat ca medic, in sectia de urologie, cu hipertensiunile secundare. Hipertensiunea arteriala este o problema de sanatate publica si atunci cand se intalneste si cu alta patologie -obezitate, diabet – la care se adauga sedentarismul, lucrurile se complica. Mesajul cu care ar trebui sa plecam de la aceasta conferinta se rezuma la o intrebare. Cati dintre noi si-au masurat tensiunea arteriala in ultimele luni? De la 18 ani, pana la varsta inaintata, hipertensiunea poate fi o cauza, este «atacatorul tacut», de aceea cred ca e bine sa ne masuram tensiunea arteriala”, a transmis dr. Ion Luchian, presedintele  Comisiei pentru Sanatate Publica din Senat.

 

Fl. Bodog, R. Darabont,  Al. Rafila

Fl. Bodog, R. Darabont, Al. Rafila

La randul sau, conf. Dr. Alexandru Rafila a insistat asupra nevoii de constientizare a riscurilor pe care le presupune hipertensiunea arteriala si interventia concreta, practica, prin pachetele de servicii medicale la acre va avea acces populatia, nu doar la nivel declarativ si teoretic, ca pana acum.

Patologia cardiovasculara este patologia majora din punct de vedere al mortalitatii. Dincolo de dezvoltarea curriculei de pregatire a copiiilor, dincolo de necesitatea unui stil de viata sanatos, avem o mare problema si anume traditiile si obiceiurile inradacinate in mentalitatea oamenilor care nu pot fi schimbate. Cred ca singura solutie este ca alaturi de societatile profesionale sa dezvoltam preventia dincolo de nivelul declarativ si sa luam masuri concrete. O astfel de masura este si pachetul de servicii medicale preventive care va fi iintrodus in contractul-cadru si care sa fie derulat de medicii de familie si de specialistii din ambulatoriu. Daca ne hotaram sa platim pentru acest pachet de servicii de preventie, intr-un numar de ani putem sa cuantificam niste beneficii, care inseamna reducerea costurilor pentru anumite patologii si reducerea mortalitatii” a declarat conf.dr. Alexandru Rafila, expert in politici de sanatate.

 

tensiuneProf. dr. Florian Bodog a tinut sa reaminteasca ce,lor prezenti ca Romania se confrunta cu o crestere alarmanta a numarului de persoane obeze, chiar la copii, iar in acest sens trebuie sa se faca eforturi mai mari de a determina oamenii si mai ales copiii sa faca miscare si sa manance sanatos.

Am doua mesaje legate de acest subiect. In primul si in primul rand am un mesaj personal. Trebuie sa va marturisesc ca si eu am fost supraponderal si cu tendinta de hipertensiune arteriala, motiv pentru care de la inceputul acestui an am intrat intr-un program foarte intensiv de exercitii fizice prin care am pierdut 15 kilograme si am castigat in sanatate. In momentul de fata am valori tensionale sub 125  mm/Hg. Din punct de vedere al omului politic si al medicului, consider ca este foarte important ca autoritatile sa transmita mesaje de preventie. Atata timp cat avem programe coerente de preventie vom gasi bani in a trata boli pe care le putem preveni. De aceea lansez un apel catre toti factorii responsabili sa facem cat mai multa preventie in Romania, si aici nu ma refer doar la Ministerul Sanatatii, ci si la Ministerul Educatiei” a lansat un apel, prof.dr. Florian Bodog, secretar in Comisia pentru Sanatate Publica din Senat.

 

tensiune-persoana-varstnicaDe aceeasi parere s-a aratat si presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu, care a spous ca „Cea mai mare problema la noi in tara este educatia pacientului. Exista foarte multi pacienti cu hipertensiune arteriala, diagnosticati, care nu au mai trecut pe la mediul de familie pentru monitorizare. Acesti oameni trebuie cumva motivati, trebuie sa-i determinam sa mearga la medicul de familie si sa-si tina boala sub control”.

Deputatul Lucia Varga si-a manifestat increderea ca se vor face pasi importanti in aceasta directie, cata vreme „astazi asistam la un act de normalitate prin care politicienii stau la masa impreuna cu reprezentanti ai ministerului, ai societatilor profesionale, cu specialisti si reprezentanti ai pacientilor, gata sa sprijine o decizie, gata sa actioneze”.

Prof.dr. Maria Dorobantu a concluzionat ca hipertensiunea arteriala poate fi prevenita si controlata, urmand o serie de recomandari al caror nucleu este adoptarea unui stil de viata sanatos.Tratamentul de preventie primara in hipertensiunea arteriala incepe de cand ne nastem. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca in copilarie si in adolescenta trebuie sa ne cream o serie de bune obiceiuri, cum ar fi: sa avem o viata activa, sa facem miscare, sa nu stam numai in fata televizorului sau a calculatorului, sa mancam sanatos, fara prea multa sare si fara grasimi, a explicat presedintele Societatii Romane de Hipertensiune.

 

hipertensiunea-arteriala-alimentatieSfaturi practice de la specialisti, privind preventia si diagnosticarea precoce a hipertensiunii arteriale:

Reducerea aportului de sare. In mod normal, organismul uman are nevoie in 24 de ore de aproximativ 6 grame. Din pacate, romanii consuma intre 12 si 16 grame in 24 de ore, ceea ce depaseste cu mult recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Potrivit medicilor cardiologi, sarea nu trebuie eliminata complet din alimentatie, insa aportul de sare trebuie redus;

Miscare moderata de minimum 30 de minute pe zi. Viata activa si practicarea unui sport reduc riscul cardiovascular, contribuie la scaderea in greutate, imbunatatesc valorile tensiunii arteriale, ale colesterolului si ale glicemiei, reducand stresul si crescand buna dispozitie;

Reducerea greutatii. Majoritatea persoanelor hipertensive au si probleme legate de greutate. In cazul acestora este recomandata scaderea in greutate, treptat. Potrivit specialistilor, pierderea in greutate a 5-7 kg ajuta considerabil in reducerea valorilor tensionale;

Renuntarea la fumat. Studiile arata ca imediat dupa ce o persoana savureaza o tigara, aceasta va inregistra si o tensiunea arteriala crescuta. Aceste valori crescute se mentin chiar si la 15 minute dupa stingerea tigarii.

Atentie la consumul de alcool. In cazul bauturilor alcoolice, nu se cere pacientilor abstinenta, insa este recomandat sa nu se consume mai mult de un pahar de vin, in cazul femeilor si nu mai mult de doua pahare in 24 de ore in cazul barbatilor.

 

inimaAstazi, de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale, bucurestenii sunt invitati sa-si verifice valorile tensionale in corturile special amenajate in curtea Spitalului Clinic Coltea, dinspre zona Universitate. Actiunea de masurare gratuita a tensiunii arteriale se va desfasura sambata, 17 mai 2014, intre orele 10.00 – 20.00 (daca conditiile meteo sunt favorabile pentru desfasurarea in aer liber a acestei actiuni).

In plus, participantii la campanie vor primi si sfaturi utile despre cum pot preveni hipertensiunea arteriala prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Campania va continua cu alte doua actiuni de masurare gratuita a tensiunii arteriale pe 4 iulie si in perioada 20-21 septembrie, concomitent cu cea de-a treia editie a Congresului Societatii Romane de Hipertensiune.

Campania Nationala „Viteza ucide… nu numai in trafic. Controleaza-ti tensiunea arteriala!” este o initiativa a Societatii Romane de Hipertensiune si urmareste sa informeze, sa constientizeze si sa educe publicul larg cu privire la importanta controlului permanent al valorilor tensionale, ca instrument de diagnosticare precoce a cazurilor de hipertensiune arteriala.

 


Categorii: Analiza, Eveniment, Medici

Adaugati un comentariu


 

*