Măștile pentru persoanele defavorizare au ajuns la Buzău

3 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Direcția de Sănătate Publică va începe de azi distribuirea acestora în județ, iar în zilele următoare se așteaptă un nou transport, de la Ministerul Sănătății.

 

Persoanele cu situații materiale precare din județul Buzău vor primi, în perioada următoare, măștile gratuite promise de autorități, un prim lot urmând a fi distribuit către DSP Buzău către primării, iar acestea, la rândul lor, către persoanele defavorizate din comunitățile pe care le administează.

Măștile de protecție au ajuns la Buzău azi-noapte, recepția transportului trimis de Ministerul Sănătății, fiind făcută de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP), ajutați de jandarmi. Este vorba de 1.277.400 de măști, care reprezintă aproximativ jumătate din cantitatea necesară la nivelul județului, adică 3.630.000 de măști.

Daniela Dumitru, directorul economic al DSP Buzău, a precizat că „o nouă tranșă este așteptată să sosească în zilele următoare, după ce firma care a câștigat licitația își va achita obligațiile contractuale. Astfel va putea fi acoperit necesarul transmis Guvernului, pe baza listelor întocmite de primăriile celor 87 de localitățidin județ”.

Începând de azi, reprezentanții DSP vor începe să cheme reprezentanții primăriilor din județ, pentru a ridica pachetele cu măști de protecție atribuite fiecărei administrații locale, pe baza listelor cu persoanele din categoriile vulnerabile transmise și care vor beneficia gratuit de măști de protecție, după care, acestea le vor distribui beneficiarilor.

 

Ministerul Sănătății urmează să primească în total 110 milioane de măști de protecție, din care până acum au fost livrate aproximativ 50 de milioane de măști. Acestea vor ajunge a persoanele cu posibilități materiale limitate, care nu își pot permite să și le achiziționeze.

La nivel național, aproximativ 2,3 milioane de persoane vor beneficia de măști gratuite. Este vorba de beneficiarii venitului minim garantat, beneficiarii de alocație pentru susținerea familiei, pensionarii cu pensii mai mici de 704 lei și  persoanele încadrate în grad de handicap, care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale.

Ieri, ministrul Nelu Tătaru anunța că au fost deja distribuite peste 30,8 milioane de măști în 15 județe, precizând că au existat anumite întârzieri din partea firmei producătoare care a câștigat licitația și amenințând cu rezilierea contractului în cazul în care nu va fi respectat termenul limită. Tătaru a menționat că perioada de grație pentru firma care a câștigat licitația este 3 septembrie.

 

Firma Naguma Medical Supply, care a câștigat licitația pentru livrarea măștilor de protecție pentru persoanele defavorizate, s-a arătat indignată de somația ministrului Sănătății și a transmis, printr-un comunicat de presă, că a livrat deja „aproape 50 de milioane de măști 3 PLY ca parte a contractului semnat pe 11 august cu Ministerul Sănătății, urmând ca restul de 53 milioane de măști destinate românilor din categorii defavorizate să fie livrate până la finalul săptămânii viitoare”, subliniind că a făcut toate eforturile pentru a oferi cel mai bun preț, considerând această misiune „o datorie de onoare” de care se va achita în continuare.

Compania spune însă că va cere penalizări de 66 milioane de lei dacă ministerul Sănătății va rezilia contractul, menționând că nu a primit nicio notificare în acest sens și, în plus, că are „în contact o clauză ce prevede o perioadă de grație de 15 zile de la primirea unei astfel de notificări înainte de rezilierea legitimă”, menționând că  își va îndeplini obligațiile contractuale până la finalul săptămânii viitoare.

Aceeași firmă a mai fost somată de Ministerul Sănătății să-și respecte obligațiile, deoarece a depășit termenele pentru depunerea garanției. Istoria se repetă la livrare, prin depășirea termenelor contractuale. Primele măști au fost livrate de Naguma Medical Supply SRL în 24 august, după ce Ministerul Sănătății a somat firma să respecte prevederile contractuale.

 


Adaugati un comentariu


 

*