Masurile de protecție antivirală îi costă maxim de 25 de lei pe turiști

28 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Specialiștii îi sfătuiesc pe cei care călătoresc în această perioadă să nu intre în panică, dar să respecte aceste măsuri, în contextul recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

 

După cum se știe, autoritățile sanitare din majoritatea țărilor lumii sunt în alertă din cauza noului coronavirus, care face victime în China și care s-a răspândit și peste granițele țării. Deocamdată, epidemia din China nu a fost declarată urgență globală de sănătate, iar Organizația Mondială a Sănătății și autoritățile de sănătate publică din țările membre spun că nu există motive de panică, dar recomandă o serie de măsuri speciale de protecție în special pentru persoanele care călătoresc în alte țări.

În acest context, un apel vine și din partea specialiștilor din domeniul turismului, care vin cu o serie de recomandări ce pot fi de folos celor care au programate, în perioadele următoare, vacanțe sau deplasări în străinătate. Sfaturile sunt utile pentru prevenirea îmbolnăvirilor în general, dar consultanții în turism spun că în această perioadă este foarte important să se țină seama de ele.

Astfel, fie că e vorba de un sejur prelungit, fie de o călătorie scurtă peste hotare, din bagaje nu trebuie să lipsească măștile medicale de unică folosință și un flacon cu dezinfectant antibacterian. Un alt sfat adresat turiștilor este acela de a evita vizitarea obiectivelor importante la orele de vârf, atunci când în zonele respective este un aflux mare de turiști. „Vorbim de produse care ne sunt la îndemână zi de zi, dar pe care evităm să le folosim din prea multă comoditate sau, poate, în cel mai rău caz, din inconştienţă. Dacă totuşi, nu doriţi să călătoriţi cu astfel de obiecte la voi, în cazul măştilor medicale, poate de ruşine, măcar, pentru a vă proteja, rezervaţi-vă din timp biletele la obiectivele turistice şi folosiţi şi opţiunea skip the line. Este un element de siguranţă pentru voi. Căutaţi să vizitaţi aceste obiective în intervale orare în care nu sunt atât de aglomerate, iar aici vă poate ajuta cu sugestii Google”, recomandă Paul Barbu, consultant în turism.

 

Acesta subliniază că măsurile de protecție suplimentară recomandate pentru evitarea îmbolnăvirilor nu necesită o investiție importantă, costurile ridicându-se la maxim 25 de lei.

Şerveţelele uscate pot ajunge să coste, în medie, 6-8 lei, dacă doriţi să cumpăraţi un bax de 10 pachete. Măştile medicale de unică folosinţă se pot găsi la orice farmacie şi costă între 10 şi 20 de bani bucata. Dacă achiziţionaţi la pachet de 50 bucăţi, cum se găsesc cel mai frecvent, atunci preţul oscilează între 7 şi 10 lei. În cazul în care călătoria este realizată cu avionul, în rucsac sau în bagajul de mână nu poate fi folosit un tub mai mare de 100 de mililitri. Preţul unui astfel de tub de dezinfectant costă până în 10 lei. De asemenea, o cutie de mănuşi din latex de unică folosinţă costă 18-20 de lei pachetul de 50 de perechi, iar un termometru digital costă minim 100 de lei, în cazul în care vreţi să mergeţi un pas mai departe în ceea ce priveşte protejarea personală în timpul călătoriilor”, a mai declarat consultantul în turism, precizând că cel puțin trei din cele cinci produse enumerate trebuie să se afle în bagajul oricărui turist care călătorește în afara țării

Totodată, Barbu recomandă turiștilor care au programate călătorii în țări exotice să consulte, în prealabil, pagina Ministerului de Externe, pentru a se asigura că nu sunt impuse restricții sau alte măsuri speciale. De asemenea, se impune o documentare detaliată asupra locurilor ce urmează a fi vizitate și a zonelor unde este rezervat sejurul.

 

La rândul său,  Lucian Bădârcea, managerul unei agenții de turism, a făcut câteva recomandări și celor care călătoresc cu autocarul. În cazul lor, avantajul este că nu există o limitare a volumului recipientelor în care pot transporta produse sanitare e protecție, însă riscurile de contractare a unui virus sunt mai mari decât în cazul călătoriei cu avionul. „În cazul în care călătoriţi cu autocarul şi aveţi febră, tuşiţi puternic, aveţi ameţeli sau alte simptome, vă recomandăm să mergeţi la organizatorul excursiei sau la şoferul autocarului şi să-l rugaţi să vă ducă la cel mai apropiat punct medical. Recomandarea este atât pentru siguranţa dumneavoastră, cât şi pentru siguranţa pasagerilor cu care călătoriţi. Nu este nevoie decât de o singură persoană contaminată care să transmită virusul la câteva zeci de alte persoane, indiferent că vorbim de noul coronavirus din China sau orice alt virus”, atrage atenția, Bodârcea.

Recomandările vin la scurt timp după ce Organizația Mondială a Sănătății a transmis turiștilor să se spele pe mâini frecvent, folosind apă și săpun sau dezinfectant antibacterian pe bază de alcool și să își acopere gura și nasul atunci când strănută sau tușesc. „Dacă alegeţi să purtaţi o mască medicală, asiguraţi-vă că aceasta vă acoperă gura şi nasul. Odată ce o aveţi pusă pe faţă, evitaţi să o atingeţi cu mâinile. După ce aţi folosit masca de unică folosinţă, aruncaţi-o, apoi spălaţi-vă pe mâini. Dacă sunteţi într-o vacanţă unde se presupune că va trebui să vă pregătiţi singuri mâncarea, recomandăm să vă spălaţi pe mâini înainte, în timpul şi după ce aţi pregătit-o. De asemenea, la preparare, folosiţi tocător şi cuţit diferite pentru tocarea cărnii şi a legumelor. În public, tuturor ne place să mângâiem câte un animal domestic atunci când îl vedem. Evitaţi acest lucru pentru că, aşa cum voi aţi făcut acest lucru, la fel au făcut şi alţii” – se arată într-un comunicat al OMS.

 

Victor Costache

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat în urma ședinței de ieri a comitetului interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus că, în aeroporturile internaționale din țară au fost înființate linii speciale de acces pentru pasageri care vin din China, pentru o mai bună monitorizare a acestora.

De acum câteva zile, s-a creat pe aeroporturile internaţionale o linie specială de acces pentru pasagerii care vin din China, precum şi pentru pasagerii chinezi. De asemenea, avem o bază de date şi ştim localizarea lor pe teritoriul României. Toţi călătorii care vin din China primesc nişte chestionare speciale şi sunt instruiţi să sune la 112, pentru că apelurile lor sunt preluate pentru a identifica acest pacient zero. Personal am vizitat împreună cu echipa Ministerului Sănătăţii unităţile de la Matei Balş, unde pot fi trataţi corect aceşti pacienţi, iar centrele pe care vreau să le identificăm clar la nivel naţional sunt – în afară de Bucureşti – Iaşi, Târgu Mureş, Cluj, Timişoara, Sibiu şi identificăm un centru suplimentar la Oradea”, a declarat acesta.

Ministrul a mai precizat că, începând de azi, la Institutul Matei Balș de pot face teste pentru identificarea coronavirusului, iar de săptămâna viitoare și unităţile sanitare din oraşele menţionate mai sus vor primi reactivi pentru a putea identifica coronavirusul.

În legătură cu pacientul transferat ieri de la Bacău la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”,  Ministerul Sănătății spune că, în urma analizelor specifice, s-a constatat că acesta „nu este infectat cu noul coronavirus, ci are ale afecțiuni virale”, iar în cursul zilei de astăzi va fi externat și va continua tratamentul în ambulatoriu.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*