Maternitatea Giulești se închide?

30 noiembrie 2018 | 1 comentariu |

Internările sunt sistate începând de azi, iar pe măsură ce pacienții vor fi externați, spațiile eliberate se vor închide pentru curățenie și dezinfecție, după ce 11 angajați au fost depistați ca purtători ai stafilococului auriu, a anunțat DSPMB.

 

Suspiciunile privind sursa contaminării celor 12 copii care au ajuns la spitalul Grigore Alexandrescu, infectați cu stafilococ auriu rezistent la antibiotice, s-au confirmat în cursul zilei de ieri. Analizele demonstrează că bebelușii, care au fost născuți la Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu” București –Maternitatea Giulești au contractat bacteria din această unitate sanitară, încă din primele zile după ce au venit pe lume. Verificările efectuate de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) au relevat că 11 angajați ai maternității erau purtători ai stafilococului auriu MRSA identificat și în cazul copiilor care au ajuns la spitalul Grigore Alexandrescu. Astfel, inspectorii sanitari au fost informați că au fost recoltate exudate nazale de la 49 de persoane din Secţia de Neonatologie, din totalul de 55 persoane, iar pentru 38 de persoane s-au obţinut rezultatele probelor recoltate, care au relevat că 11 sunt purtătoare de stafilococ auriu meticilino rezistent, restul de 27 fiind negative. „Rezultatele exudatelor nazale au fost înaintate către Secţia de Neonatologie, cu recomandarea conformă ghidurilor internaţionale privind decolonizarea purtătorilor, și urmează a fi recoltate probe şi de la celelalte persoane”, au transmis aseară reprezentanții DSPMB.

 

Deși reprezentanții maternității și cei ai primăriei Capitalei au negat, într-un comunicat, că infecțiile nosocomiale ar avea vreo legătură cu unitatea medicală, dar s-a dovedit contrariul. În informarea transmisă la solicitarea inspectorilor sanitari, sesizați despre această situație, se arată că în perioada 14 -28 noiembrie a fost luată măsura limitării internărilor, pentru a se efectua, după externarea pacientelor, lucrări etapizate de curăţenie, dezinfecţie şi dezinfecţie terminală a tuturor spaţiilor din Pavilionul A – Obstetrică-Ginecologie 1, Neonatologie, ATI, Bloc Operator, Sala Naşteri, iar personalul medico-sanitar a fost reinstruit cu privire la respectarea procedurilor de curăţenie, dezinfecţie şi dezinfecţie terminală, toate acestea relevând faptul că în momentul în care a fost remis comunicatul comun, era cunoscut faptul că 11 angajați fuseseră identificați ca purtători ai stafilococului auriu rezistent la tratament.

Între timp, la spitalul Grigore Alexandrescu au ajuns încă trei copii născuți de curând la aceeași maternitate, toți prezentând semne de stafilococie cutanată. În aceste condiții, DSPMB a decis că sunt necesare măsuri mult mai stricte pentru a preveni apariția de noi cazuri de infecții nosocomiale la copii nou-născuți, așa că a dispus ca, începând de azi, la maternitatea Giulești să fie sistate internările, dat fiind faptul că măsurile luate până acum nu au avut rezultatele scontate.

 

Pe măsură ce pacienții vor fi externați iar spațiile eliberate, acestea vor fi închise pentru efectuarea de lucrări de curățenie și dezinfecție terminală și se vor deschide doar după ce probele de autocontrol vor indica faptul că nu mai există niciun pericol de infectare.

Totodată, „personalul medico-sanitar depistat ca purtător de Stafilococ Auriu MRSA va fi scos din activitate până când va finaliza tratamentul specific și probele de recontrol ale exudatelor nazale vor fi negative. Se va efectua  exudatul nazal pentru întreg personalul unității sanitare, precum și pentru toți pacienții internați în unitatea sanitară”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Sănătății.

În această perioadă continuă și controalele efectuate la maternitățile de stat și cele private din Capitală, fiind verificate condiţiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecţie, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igienă a mâinilor şi a precauţiunilor universale şi de contact, precum şi respectarea circuitelor pentru pacienţi. În perioada următoare, astfel de controale se vor extinde în toată țara, anunță Ministerul Sănătății.

 

Pe de altă parte, reprezentanții Maternității Giulești susțin în continuare că nu există dovezi clare că bebelușii au fost infectați în această unitate medicală. Referitor la faptul că în spațiul public au apărut luări de poziții ale părinților care și-au exprimat intenția de a da în judecată spitalul, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Doru Pană, a declarat că nu vede motivația unui astfel de gest, câtă vreme nu există dovezi clare care să le susțină un astfel de demers. Mai mult, acesta consideră că „părinţii şi pacienţii din România ar trebui să fie atenţi cu acest dat în judecată. Ei, dacă vor da în judecată personalul tot timpul, personalul va pleca în străinătate unde este apărat de legi. Legea în România nu apără personalul medical, are doar obligaţii. Nu există dreptul personalului medical, ci numai dreptul pacientului. Omul acela, chiar dacă nu este vinovat, şi a fost reclamat, este dus la Colegiul Medicilor, la Procuratură, Ministerul Sănătăţii”. 

În ceea ce privește personalul depistat cu streptococ auriu, acesta a spus că doi sunt medici, iar nouă, asistente medicale, dar a după 6 noiembrie, când DPS a anunțat că au fost cazuri, s-au recolat probe imediat şi la mijlocul lunii noiembrie, când au ieşit analizele, cei care au fost depistaţi au fost înştiinţaţi să ia tratament, chiar dacă sunt purtători sănătoşi și „practic, tratamentul este degeaba”.

 

În ceea ce privește activitatea spitalului, Doru Pană a precizat că nu știe câte internări au fost reprogramate sau anulate după decizia DSPMB, dar știe că pentru săptămâna viitoare, în Maternitatea Giulești sunt programate 80 de operații. „Nu poţi să iei deciza să opreşti internările când nu ai probe clare, dovezi clare că s-a întâmplat pe secţia resepctivă. Toţi suspicionăm că secţia de neonatologie a fost transmiterea. Atât timp când nu avem probe clare, cât nu avem dovezi, nu poţi să scoţi omul de la locul de muncă, pentru că te poate da în judecată, nu poţi să închizi secţia pentru că intri în alte probleme tehnice şi administrative, legale. Ai o peripadă de timp în care eşti legat de mâini şi de picioare, nu poţi decât să aştepţi, să speri şi să te rogi, a mai spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu” (Maternitatea Giuleşti).

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Neacsa Constantin spune:

    Ar trebui să se închidă toate spitalele pt vizitatori, să nu mai intre în spitale cu mizeriile din stradă chiar unii nu au auzit de apă și săpun să auzim de bine

Adaugati un comentariu


 

*