Medicamentele fara reteta vor putea fi procurate si on-line, direct de pe site-urile farmaciilor autorizate

Guvernul a aprobat, ieri, o ordonanta in acest sens, propusa de Ministerul Sanatatii, urmand sa fie stabilite cu exactitate conditiile in care se va putea desfasura aceasta activitate. Totodata a fost prelungit actualul criteriu demografic pentru infiintarea farmaciilor.

 

farmacie on lineIn scurt timp, pentru medicamentele fara reteta, pacientii nu vor mai fi obligati sa faca un drum pana la farmacie, avand la indemana si optiunea de a-si achizitiona medicamentele respective si on-line, de pe site-urile farmaciilor autorizate. Aceasta pentru ca Guvernul a dat, ieri, unda verde unui proiect de ordonanta in acest sens, propus de Ministerul Sanatatii, creandu-se astfel un cadru legal pentru vanzarea on-line a medicamentelor fara reteta.

Conform sefei Departamentului de Comunicare a Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, nu orice farmacie va putea sa vanda medicamente on-line. „Se va face un ordine de ministru cu norme, iar farmaciile care sunt autorizate de minister vor putea sa isi faca site-uri pentru vanzare online si numai in anumite conditii, care vor fi stabilite ulterior. Farmaciile vor avea cadru legal dupa ce se vor aproba si normele de aplicare de a-si deschide si site de vanzare, in anumite conditii”, a precizat aceasta.

 

Farmacist Razvan Prisada

Farmacist Razvan Prisada

Referitor la aceste modificari legislative, presedintele Colegiului Farmacistilor Buzau, as. univ. dr. farm. Razvan Prisada spune ca vanzarea online prin farmacii exista in toata lumea civilizata, asa ca aceste masuri „sunt salutare, noi farmacistii solicitandu-le de mai bine de un an de zile. In primul rand vorbim despre faptul ca pana acum nu era reglementata vanzarea medicamentelor fara prescriptie in mediul online, iar asa cum s-a vazut de nenumarate ori in presa, tot felul de site-uri mai mult sau mai putin autorizate vindeau tot felul de medicamente a caror garantie nu era posibil sa fie verificata. Daca se reglementeaza aceste aspecte in mod corespunzator prin normele de aplicare, pentru pacienti, in primul rand, dar si pentru sistemul medical se pot elimina unele riscuri care exista la ora actuala. Este bine ca doar o farmacie autorizata sa aiba dreptul sa vanda si online. Ramane de vazut modalitatea in care se va face livrarea, pentru ca medicamentele trebuie sa aiba un anumit regim de transport

 

farmacieProiectul de ordonanta privind o noua modificare a Legii farmaciei nr. 266/2008, lansat in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii pe 22 august,  prevede si mentinerea criteriului demografic luat in calcul la infiintarea de farmacii, pana la 31 decembrie 2016, inclusiv. In prezent, o farmacie se poate infiinta in functie de numarul locuitorilor din oras sau municipiu.

In nota de fundamentare a actului normativ,  MS sustine cain conditiile in care incepand cu 01 ianuarie 2015 s-ar elimina conditia privind infiintarea in mediul urban a farmaciilor comunitare in functie de numarul de locuitori, se va ajunge la migrarea farmaciilor comunitare din mediul rural in cel urban, aceasta situatie generand grave prejudicii populatiei rurale, care nu ar mai avea acces la medicamente, inclusiv la cele gratuite si compensate sau care fac obiectul programelor nationale de sanatate, intrucat cresterea numarului de farmacii intr-o anumita zona si scaderea numarului de pacienti per farmacie vor afecta caracterul special si caracterul de interes public al serviciilor farmaceutice si vor conduce la scaderea calitatii acestora. In conditiile economic-financiare actuale, cresterea nelimitata a numarului de farmacii ar putea conduce la blocarea Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate”.

 

Dumitru Lupuliasa si Razvan Prisada

Dumitru Lupuliasa, Razvan Prisada

In ceea ce priveste mentinerea actualului criteriu demografic, pentru inca doi ani, presedintele Colegiului Farmacistilor Buzau considera ca „era necesara aceasta reglementare, avand in vedere ca actul normativ valabil in prezent are valabilitate numai pana la 31 decemnrie 2014, iar dupa aceea ar fi fost un vid legislativ in aceasta privinta. Si mai corect ar fi fost sa se stabileasca, asa cum a fost in trecut, o regula privind distanta intre farmacii, criteriul demografic fiind totusi unul care permite aglomerarea de pun cte de lucru in marile concentratii urbane, pe cand la periferia oraselor si mai ales in mediul rural, accesul bolnavilor la medicamente este destul de limitat. Oricum, este mai bine decat daca ar fi fost posibila infiintarea oriunde si oricum a farmaciilor, asa cum s-ar fi intamplat daca nu s-ar fi aprobat aceasta noua reglementare legislativa. Pana in 2016 speram sa existe si o modificare clara, coerenta si mai ales in avantajul pacientilor, a Legii farmaciei”, a mai spus pentru SanatateaBuzoiana.ro, farm. Razvan Prisada.

O alta schimbare prevazuta in noul act normativ este introducerea reglementarilor privind farmaciile din structura ministerelor cu retea proprie, mai precis farmaciile din penitenciare si cele din cadrul unitatilor Ministerului de Interne, Ministerului Justitiei si Ministerului Apararii.

„Aceste farmacii  nu erau definite nici ca farmacii cu circuit inchis, nici ca farmacii comunitare si trebuia o reglementare in privinta lor. Medicamentele care se vand in aceste farmacii vor fi decontate o parte de la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si o alta parte din bugetele ministerelor de resort”, a mai declarat  Oana Grigore.

 


Categorii: Actual, Farmacii, IT & C, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*