Medici și asistenți medicali, decorați de Ziua Națională a Ambulanței

28 iulie 2021 | 0 comentarii |

În cadrul unei ceremonii organizate la Cotroceni, Președintele Klaus Iohannis a decorat 42 de salvatori, exprimând astfel „recunoștința statului român” față de „sacrificiile” pe care aceștia le fac zi de zi, pentru a salva vieți, de 115 ani de când există Serviciul de Ambulanță în România. 

 

În semn de apreciere pentru profesionalismul, dăruirea, curajul și solidaritatea manifestate, de la începutul pandemiei de COVID-19, în cadrul Serviciilor de Ambulanță Județene, în scopul asigurării unui înalt nivel de îngrijiri destinate populației, Președintele Klaus Iohannis a decorat astăzi, la Cotroceni, 42 de medici și asistenți medicali, cu ocazia Zilei Naționale a Ambulanței. La ceremonie au participat ministrul Sănătății Ioana Mihăilă împreună cu secretarul de stat Monica Althamer, medicul Raed Arafat – cel care a înființat Serviciul SMURD în România, echipa de consilieri ai șefului statului și, bineînțeles, sărbătoriții zilei.

Șeful Statului le-a transmis oficialilor, medicilor și asistențior medicali prezenți la ceremonie că se bucură să marcheze împreună 115 ani de existență a Ambulanței Române și le-a mulțimit salvatorilor pentru „eroismul” de care dau dovadă zi de zi. „Uneori obosiți, sunteți gata mereu să salvați oameni. Sunteți cei care duceți permanent o luptă epuizantă care de cele mai multe ori face diferența între viață și moarte”, a spus președintele.

 

Astfel, Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler a fost conferit medicilor Ana Abrudan, Mihaela Andrei, Mihaela Giorgiana Andronic, Lucian Bobeanu, Radu-Ioan Damian, Mădălina Deloreanu, Rodica Alis Grasu, Angelica Hristea, Mihaela Iordache, Dragoș Maniu, Gabriel Micloş, Eugenia Pavel, Blanka Péter, Cezar Claudiu Ioan Popescu-Oltianu, Constantin Popescu, Aurelia Luana Stan, Lucian Vasile Tarţa, Mihaela Toza, Manuela Tudor, Carmen Turcu și Bogdan Ursu.

Cu Medalia „Meritul Sanitar” Clasa a III-a au fost răsplătiși asistenții medicali Rodica Ardelean, Dlorin Bîrlă, Rareş Dan Buia, Cătălina Cazacu, Daniel Lucian Chirea, Nicoleta Chirilă, Mihaela Crina-Greta Costan, Dumitru-Bogdan Crăciun, Georgeta-Cătălina Divisevici, Mihai Cătălin Drăgănesc, Mihaela Dudău, Paula Maria Filoş, Simona Cristina Ghimboaşă, Laura Iulia Ilie, Magdalena Moţoi-Neaga, Anton Munteanu, Roxana Mihaela Niţă, Loredana Petroman, Cristian-Emanoil Popescu, Radu Gabriel Roibu, Iulia Rudaru, Ionela Stoica, Crina Delia Ungur și Gerö Veres.

 

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis celor prezenți că distincțiile oferite astăzi „reprezintă recunoașterea statului român pentru toate aceste sacrificii, pentru valorile fundamentale care vă ghidează vocația și pentru modelele de urmat pe care le întruchipați. Și pentru că acest platou nu poate cuprinde pe toți aceia către care ne îndreptăm prețuirea astăzi, vă rog să acceptați recunoștința oferită și în numele colegelor și colegilor dumneavoastră de breaslă. Însemnătatea zilei de astăzi este cu atât mai mare cu cât în ultimul an și jumătate eforturile dumneavoastră, ale întregului personal medical și ale tuturor celor aflați în linia întâi au fost intensificate la maximum în contextul actual al pandemiei. Acum 18 luni, nimeni nu era pregătit pentru teribila perioadă care a urmat și pentru criza sanitară fără precedent. În ciuda acestor provocări și deși sunteți în prima linie, mereu expuși riscului de infectare, dumneavoastră, personalul din serviciile de ambulanță, v-ați făcut datoria cu profesionalism, cu dăruire și, cel mai important, cu grijă și dragoste față de oamenii aflați în suferință. În tot acest timp, ați reprezentat avanpostul în lupta cu virusul, fiind primii în contact cu pacienții COVID-19. Dumneavoastră, salvatorii noștri, meritați respectul nostru! Mulți dintre colegele și colegii dumneavoastră și-au pierdut viața în aceste circumstanțe teribile, făcându-și cu devotament datoria față de cetățenii noștri, și lor le omagiem astăzi amintirea”, le-a transmis șeful Statului, salvatorilor, de ziua lor.

 

Reafirmându-și îngrijorarea față de evoluția pandemiei, președintele Iohannis a spus că la fel ca alte state, și România trebuie să fie pregătită pentru valul patru și a subliniat că vaccinarea este singura metodă de a stopa evoluția nedorită a coronavirusului, îndemnându-i pe românii care nu s-au vaccinat, să i facă până nu este prea târziu, menționând că „că efectele benefice de protejare împotriva COVID-19 sunt certe și demonstrate”, a spus șeful statului. Profitând de prezența ministrului Sănătății la ceremonie, președintele a subliniat că această perioadă „ne-a arătat, o dată în plus, și nenumăratele hibe și probleme ale sistemului nostru de sănătate. Avem acum ocazia să ne gândim la șansa reconstrucției și reafirm, astfel, preocuparea mea pentru găsirea celor mai bune soluții de reformare a domeniului sănătății, unul dintre cele mai greu încercate în această perioadă dramatică. O criză este un test de unitate. Lupta împotriva acestui virus agresiv ne-a pus și în fața unei alte lupte, cea cu dezinformarea, cu stigmatizarea, din păcate, inclusiv a personalului medical. Scopul celor care răspândesc dezinformări și știri false este tocmai acela de a slăbi solidaritatea națiunii noastre. Să nu le permitem să facă așa ceva! Este important să conștientizăm ce oameni incredibili sunt cei care acționează, dincolo de chemarea datoriei, în circumstanțe extraordinare, pentru a răspunde prompt în momentele de cumpănă din viața semenilor. Este deopotrivă necesar să ne amintim să fim solidari în fața pandemiei și să mergem mai departe împreună. Mă înclin cu recunoștință în fața dumneavoastră și vă încurajez să continuați în această nobilă misiune! Vă urez succes și multă sănătate!”, a conchis președintele Iohannis, mulțumind încă o dată personalului medical.

 

În numele colegilor săi, dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, i-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis pentru organizarea evenimentului şi autorităţilor române pentru sprijinul acordat în întreaga activitate, pentru crearea cadrului normativ şi asigurarea fondurilor şi logisticii necesare funcţionalităţii. Amintind că „Ambulanţa românească are o istorie seculară, România fiind al treilea stat din Europa cu serviciu de ambulanţă după Olanda şi Austria, realizare care se datorează iniţiativei private şi strădaniei profesorului Nicolae Minovici. Anul acesta ţin să transmit un mesaj de încurajare şi apreciere pentru modul în care noi toţi, angajaţii Ambulanţei din România, am luptat cu pandemia de COVID-19, de la debut şi până în prezent. Nu vom uita niciodată sacrificiul colegilor noştri care şi-au pierdut viaţa în această pandemie şi în aceste momente aniversare un gând pios plin de recunoştinţă îl închinăm amintirii lor”, a spus dr. Alis Grasu.

La finalul evenimentului, un echipaj al ambulanţei a prezentat un exerciţiu de simulare a unui caz de urgenţă într-un loc public, iar cei prezenți au aplaudat rapiditatea și profesionalusmul cu care membrii echipajului au acționat.

 

Galerie foto/video:


Adaugati un comentariu


 

*