Medicii de familie ar putea primi bani în plus pentru depistarea cancerelor

1 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, a declarat că pentru depistarea cazurilor noi de afecțiuni oncologice, medicina primară ar urma să primească stimulente financiare.

 

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a prezentat, la un forum organizat de zf.ro, principalele realizări ale instituției, dar și câteva planuri de viitor, între care intenția de a răsplăti financiar medicii de familie care depistează cazuri noi de cancer în rândul pacienților.

Răzvan Vulcănescu a subliniat că CNAS reușește, în condițiile în care doar unul dintre cei care beneficiază de asigurări sociale de sănătate contribuie la Fondul Asigurărilor de Sănătate, să ofere un pachet generos de servicii medicale și chiar să îl extindă constant, cu medicamente noi sau proceduri costisitoare, dar pentru ca sistemul asigurărilor sociale de sănătate să poată funcționa este necesară trecerea de la medicina omului bolnav la cea a omului sănătos.

Când vine vorba de starea sănătății, foarte mulți sunt cei care evită cu anii să-și facă un control medical periodic sau să ia în seamă micile semne care pot indica o afecțiune gravă. Foarte mulți sunt și cei care au un stil de viață dăunător sănătății, diverse obiceiuri nocive – fumat, sedentarism, excese alimentare sau de altă natură. Pe toți acești oameni trebuie să-i convingem să fie grijulii cu sănătatea lor, să-i convingem că un stil de viață sănătos și controlul medical periodic nu reprezintă constrângeri sau corvezi, ci investiții în sănătate” – a afirmat președintele CNAS.

 

Razvan Vulcanescu

Un exemplu dat de Vulcănescu este o inițiativă a CNAS de a introduce un mecanism de stimulare financiară a medicilor de familie pentru fiecare caz oncologic depistat și confirmat de medicul specialist, în scopul reducerii mobidității și mortalității oncologice.

Totodată, președintele CNAS a subliniat că a crescut accesul asiguraților la medicamente inovatoare, de ultimă generație, pe lista medicamentelor compensate au intrat, în mai multe etape, câteva zeci de molecule noi pe mai multe arii terapeutice, iar o atenție specială s-a acordat afecțiunilor oncologice. Totodată, pentru medicamentele incluse condiționat în listă s-au încheiat sau urmează să fie încheiate contracte cost-volum/cost-volum-rezultat, cel mai recent contract fiind cel pentru tratarea fără interferon a 13.000 de noi pacienți cu hepatita virală cronică C, aflați în stadiile de fibroză F1, F2, F3 și F4.

Urmează extinderea programului de diabet zaharat, definitivarea mai multor variante de mecanism clawback care vor fi prezentate Guvernului, precum și un proiect ce va asigura creșterea calității deciziilor adoptate la nivelul instituției, prin dezvoltarea de instrumente moderne de analiză a datelor colectate de Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate, a mai spus președintele CNAS.

 

De asemenea, președintele CNAS a subliniat că furnizorii de servicii medicale vor avea obligativitatea să prezinte, lunar, situaţia fondurilor disponibile pentru consultaţii, analize şi investigaţii paraclinice, astfel încât pacienţii cu bilet de trimitere să ştie unde pot beneficia de aceste servicii medicale gratuit, președintele CNAS exprimându-și dezacordul față de afirmațiile publice conform cărora sumele mai mari investite în sănătate în acest an, în comparație cu anii trecuți, nu se văd în sistem.

Aceste date vor fi încărcate pe site-ul Casei, a cărui interfaţă va fi schimbată pentru informarea pacienţilor. „Ne dorim o medicină mai eficientă, să trecem de la medicina omului bolnav la cea a omului sănătos“, a spus Răzvan Vulcănescu, în cadrul aceleiași dezbateri.

Bugetul CNAS se ridică la 7,5 miliarde de euro în acest an, în creştere cu 50% faţă de anul 2015, jumătate din bani fiind alocaţi spitalelor, 25% medicamentelor şi alţi 20% pentru medicina primară şi ambulatorii.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Medici

Adaugati un comentariu


 

*