Medicii de familie buzoieni ezită să se implice în campania de depistare a bolilor hepatice

16 august 2022 | 0 comentarii |

Deși primesc gratuit materialele de testare și li se decontează 57,75 lei/pacient pentru consultații, doar cinci medici buzoieni s-au oferit până acum să-și ajute pacienții să beneficieze de screening pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C. 

 

Medicii de familie buzoieni aflați în contract cu CJAS au fost invitați să se afilieze campaniei de depistare gratuită/screening a hepatitelor B/D și C până la data de 20 august și să-și ajute astfel pacienții, ca timp de o jumătate de an să beneficieze de testarea pentru hepatite virale și de diagnostic precis prin stadializare. Pacienții depistați pozitiv la testarea rapidă vor beneficia inclusiv de tratament gratuit, asigurânsu-se astfel premisele pentru o viață sănătoasă și diminuarea riscurilor de diseminare a bolilor transmisibile în societate. Proiectul „LIVE(RO) 2 – EST” vizează județele Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Iași, Suceava, Tulcea, Vaslui și Vrancea. Până la finalul lunii iulie, peste 80.000 de persoane din județele Iași, Suceava, Constanța, Bacău, Tulcea și Galați au participat la screening. 

În județele Buzău și Botoșani, campania se desfășoară în perioada august 2022-ianuarie 3023, iar cabinetele de Medicina Familiei aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate se pot afilia proiectului. 

Dosarul de afiliere va fi trimis în perioada 20 iulie-19 august, pe adresa de email: afiliere_est@arasnet.ro, iar începând cu 1 septembrie se va începe, efectiv, testarea. Doar 5 medici de familie buzoieni se înscriseseră în program până la data de 12 august, deși mai sunt doar câteva zile în care se pot afilia.

Toate informațiile necesare în vederea afilierii se găsesc pe pagina https://arasnet.ro/2022/07/19/afiliere-cabinete-medicina-de-familie-pacienti-din-judetele-buzau-si-botosani/

 

Proiectul LIVE(RO)2-EST este implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu ARAS – Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon“ Iași. „În fiecare județ din estul României, testarea pentru hepatitele B și C este posibilă timp de câte 6-12 luni, implicarea în activități a medicilor de familie asigurând disponibilitatea serviciilor în zonele în care aceștia au cabinetele”, transmit organizatorii.

ARAS acordă sprijin în derularea acestei campanii, contractând cabinetele de medicină de familie, asigurând distribuția materialelor necesare (teste, consumabile medicale și de igienă), accesul grupurilor vulnerabile, acompanierea către centrele de diagnostic și tratament a celor cu teste pozitive, raportarea și monitorizarea activității”, menționează ARAS, într-un comunicat. Pe durata campaniei se vor derula ample activități de informare și conștientizare, sub sloganul „Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU!

Cabinetele de medicină de familie afiliate în proiect vor oferi servicii de depistare precoce pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C persoanelor care au domiciliul/reședința în județele vizate, au vârsta peste 18 ani, nu sunt persoane lipsite de libertate și nu fac parte din categoria persoane gravide. Minimum 60% dintre persoanele care vor beneficia de aceste servicii vor fi persoane din grupuri vulnerabile.

 

Prin participarea la testarea/screening-ul gratuit pentru hepatite virale și informarea privind riscurile de infectare proprie și de diseminare a infecției către alte persoane, informarea și conștientizarea efectelor negative majore asupra vieții persoanei infectate cronic cu hepatita B/D sau C și asigurarea diagnosticului precis prin stadializare, gratuit pentru pacientii pozitivi depistati la testarea rapidă, se urmărește accesul la tratament egal, asigurarea premiselor pentru obtinerea tratamentului și eradicarea profilului de hepatita C în rândul populațiilor vulnerabile cele mai expuse riscului de infecție.

Gratuitatea accesului la diagnostic rapid (screening) și diagnostic de stadializare, asigurarea serviciilor de acompaniere către și de la centrele de prevenție, precum și îndrumarea către modalitățile legale de asigurare a persoanelor neasigurate pentru a putea beneficia de tratamentul decontat de CNAS sunt doar câteva dintre beneficiile campaniei, al cărui public-țintă este format din persoane beneficiare de programe de screening ce îndeplinesc cumulativ condițiile: au peste 18 ani; au domiciliul în regiunile Nord-Est și Sud-Est și nu sunt persoane gravide și/ sau persoane lipsite de libertate. Minim 70% dintre persoanele care vor beneficia de servicii medicale vor fi persoane vulnerabile.

 

Pe lângă implicarea medicilor de familie, care vor primi pentru fiecare pacient testat 57,75 lei, vor fi achiziționate și servicii de caravane mobile pentru screening. „Avantajele majore ale acestei abordări derivă din aderența la populația din zone rurale cu acces dificil la servicii de sănătate (ex.locuințe din zone de munte, aflate la distanțe mari față de cabinetul de medicina familiei); comunități de romi din mediul rural și urban – necesită implicarea mediatorilor sanitari și a liderilor locali ai romilor; localități în care MF nu aderă la program. În implementarea A1.3 vor putea fi accesate ambele abordări (medicii de familie/caravane mobile) în funcție de necesitățile locale/județene, acestea fiind complementare”, transmit reprezentanții proiectului.

Serviciile medicale de prevenire și depistare precoce (screening) pentru boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/ D și C care urmează să fie efectuate de Cabinetele de medicină de familie persoanelor vizate sunt: consultație preventivă, consultație efectuare procedură testare și consultație post efectuare procedură testare.

 

Obiectivul general al campaniei răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv, reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indică masuri concrete de urmat în direcțiile creşterii rolului şi capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie de prevenire, diagnostic precoce şi tratament a infecților cu virusul hepatic B, conform competențelor specifice; minimizării riscului biologic ocupațional la personalul din sistemul medical şi din sistemul de asistență socială și creşterii gradului de cunoaştere a profilului epidemiologic al infecției HVB şi HVC în populația generală sau în anumite grupuri populaționale prin studii de prevalență, cercetşri epidemiologice, dezvoltarea registrului naţional al pacienţilor infectați cu HVB/HVC.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52.397.520,56 lei, din care valoarea cofinanțării UE 51.661.021,53 lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*