Medicii de familie resping ideea reluării consultațiilor pe baza cardului de sănătate

28 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Aceștia spun că manipularea cardului mărește riscul de infectare cu noul coronavirus, risc pe care nu vor să și-l asume inutil, în condițiile în care sistemul informatic funcționează cu sincope.

 

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a anunțat azi printr-un comunicat de presă că nu este de acord cu intenția Guvernului de a reintroduce de la 1 octombrie obligativitatea utilizării cardului de sănătate pentru consultațiile la cabinele medicilor de familie. În prezent, utilizarea cardului nu mai este necesară, obligativitatea folosirii acestui instrument fiind suspendată în perioada stării de urgență și apoi prelungită și pe parcursul stării de alertă.

Reprezentanții organizației profesionale a medicilor de familie spun că intenția exprimată de autorități cu privire la reluarea obligativității folosirii cardului de sănătate i-a luat total prin surprindere și că o astfel de decizie nu va face decât să crească riscul de infectare cu noul coronavirus, îngreunând totodată activitatea medicilor de familie, care și așa sunt împovărați de o serie de sarcini noi care le revin în timpul pandemiei.

În plus, medicii de familie își pun întrebarea ce rost ar avea această măsură acum, când situația epidemiologică nu s-a îmbunătățit semnificativ, iar sistemul informatic al CNAS continuă să funcționeze cu mari sincope, care nu vor face decât să le blocheze activitatea.

 

Medicii de familie sunt nemulțumiși și de faptul că nu au primit foarte mult sprijin din partea autorităților și nici măcar informaţii actualizate pentru organizarea asistenţei medicale primare, de la debutul pandemiei fiind considerați o piesă nesemnificativă în angrenajul sistemului de sănătate, al cărei rol este doar acela de a elibera adeverințe.

Medicii de familie nu au primit de la statul român nici materiale, nici sprijin sau logistică pentru stabilirea circuitelor, nici informaţii actualizate pentru organizarea asistenţei medicale primare. Acum se impune reintroducerea cardului şi acest lucru presupune din nou modificarea circuitelor, solicită interacţiune prelungită şi inutilă cu pacienţi care pot fi infectaţi cu virusul SARS-CoV2, aglomerarea pacienţilor la uşile cabinetelor şi foarte mulţi timpi pierduţi pentru birocraţia digitală într-un sistem care, nu este un secret, are mari carenţe de funcţionare”, se arată în comunicatul SNMF.

 

Medicii spun că, în ciuda lipsei de sprijin din partea autorităților, au acceptat să facă gesturi riscante și să își asume îngrijirea pacienților în condițiile vitrege generate de pandemie. Au făcut acest lucru pentru că pun sănătatea pacienților mai presus decât orice și cer autorităților să aprecieze în aceeași măsură siguranța oamenilor, și să nu îi împovăreze inutil pe medici cu practici și proceduri care se vor răsfrânge negativ asupra pacienților. Reprezentanții SNMF mai sunt nemulțumiți și pentru că o astfel de decizie ar urma să fie luată fără consultarea în prealabil a medicilor de familie, precizând că aceștia pot oferi soluții mai simple și mai eficiente.

Atragem atenţia guvernanţilor că, pentru a rezolva problemele din sistemul medical, este suficient să se consulte cu practicienii şi vor avea surpriza unor soluţii simple, aplicabile şi adecvate. Vor fi evitate perioade cu reglementări contradictorii, nemulţumiri şi critici justificate. Un exemplu relevant este procedura de eliberare a concediilor medicale pentru pacienţii COVID19, care s-a făcut pe baza unei legislaţii elaborate cu grave deficienţe. Reamintim domnilor guvernanţi că suntem în plină stare de transmitere comunitară a infecţiei cu noul coronavirus și cerem să fim lăsaţi să interacţionăm eficient şi uman cu pacienţii noștri!” este mesajul transmis de medicii de familie către autorități.

 

Adela Cojan

Pe de altă parte, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat, astăzi, că începând cu 1 octombrie, cardul de sănătate redevine obligatoriu, cu excepția situațiilor în care consultațiile se fac la distanță. „Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situațiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidență cât mai exactă  și a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem. Consultațiile la distanță rămân o alternativă benefică, atât pentru pacienți cât și pentru medici, prin care se asigură accesul la tratamentele necesare fără a se expune riscurilor de infectare. Recomandăm în continuare pacienților programarea consultațiilor, medicul fiind cel care decide modul în care va fi acordată consultația, la distanță sau în cadrul unei vizite la cabinetul medical”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS, într-un comunicat remis astăzi de CNAS.

În același document se menționează că se mențin până la finalul anului consultațiile la distanță acordate de medicii de familie și de medicii specialiști din ambulatoriul clinic, pentru care nu este necesară validarea cu cardul de sănătate. În urma consultațiilor acordate la distanță, medicul de familie/medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripțiile medicale. Documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

 

De asemenea, CNAS menționează că s-a prelungit până la data de 31 decembrie 2020 termenul de valabilitate pentru următoarele documente a căror valabilitate expiră până la această dată:

*biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare;

*biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;

*recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive – ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate;

*deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive.

Printre măsurile al căror termen de valabilitate s-a prelungit prin aprobarea HG 162/2020 se numără și posibilitatea ca medicii de familie să poată prescrie în continuare pentru pacienții cronici inclusiv medicamentele restricționate din Lista de medicamente compensate și gratuite care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, cu mențiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice și a unor formulare specifice (medicamente notate cu (**)1, (**)1Ω și (**)β în Lista de medicamente compensate și gratuite) este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*