Medicii de la Ambulanta si de la Urgente au lucrat la foc continuu, de Craciun

26 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Peste 200 de solicitari au fost preluate de SAJ Buzau numai in ziua de Craciun. La Bucuresti, salvatorii au fost chemati la peste 1.800 de cazuri. Nici pompierii nu au avut mai multa liniste, participand la peste 2.400 de interventii.

 

Dispeceratul Integrat Buzau

Dispeceratul Integrat Buzau

In ciuda avertismentelor medicilor si a numeroaselor oportunitati de petrecere a timpului liber pe care autoritatile locale le-au pus la dispozitia buzoienilor in perioada Sarbatorilor de Iarna, se pare ca sute de buzoieni nu au rezitat tenatiei de a e imbuiba de Craciun, chiar cu riscul de a ajunge la spital.

Sarmalele, caltabosii, toba, piftia, friptura, cozonacul stropite cu vin, din belsug, au cauzat numeroase probleme de sanatate, mai ales celor care sufereau de afectiuni cronice, celor care dupa ce au tinut post timp de cinci saptamani au abuzat de alimentele consistente specifice perioadei Craciunului si celor care au uitat masura, atat la mancare cat mai ales la alcool…

Peste 200 de apeluri au primit, prin 112, salvatorii de la Ambulanta Buzau, numai in ziua de Craciun, iar cei mai multi dintre cei are au solicitat primul ajutor au avut nevoie si de internare, asa ca nici medicii de la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean sau de la camerele de garda ale celorlalte spitale nu au avut un Craciun linistit.

 

UPU-hol-spital_3635Situatia era previzibila, asa ca autoritatile au luat masuri din timp, pentru a face fata solicitarilor. Toate unitatile medicale cu paturi din sistemul public de sanatate au asigurat asistenta medicala pentru cazurile de urgenta, trei Centre de permanenta au functionat non-stop. Ambulata si-a sporit numarul echipajelor de interventie, lucrand cu 19 echipaje de interventie in urgenta – unul cu medic si alte 18 cu asistenti medicali. Si numarul farmaciilor deschise in aceasta perioada a crescut semnificativ fata de anii trecuti, iar asta nu numai in Buzau si Ramnicu-Sarat, ci si in judet.

Cu toate sfaturile medicilor de a manifesta precautie, cei mai multi dintre solicitantii ajutorului de urgenta au avut nevoie sa primeasca ingrijiri specializate de la medicii din spital, asa ca cei mai multi dintre ei au fost internati.

Intre problemele de sanatate identificate de medici s-au remarcat cele legate de afectiuni respiratorii (dispnee, tuse, etc) si febra, colicile abdominale si cele biliare. Au fost si cateva cazuri de agresiuni, dar si cinci cazuri de moarte subita, crizele cardiace fiind prezente in special la persoane cu varste de peste 60 de ani. Nu au lipsit nici accidentele si nici agresiunile generate in special de tuica si vinul fiert consumate in exces in aceste zile.

 

spital-urgentaMedicii atrag atentia ca peste doar cateva zile vin Sarbatorile Anului Nou, respectiv, Revelionul si Sfantul Vasile, asa ca este bine ca in aceasta perioada sa se faca cat mai multa miscare si sa se consume multe legume, fructe si salata proaspata, pentru a nu risca noi probleme de sanatate. „Dupa o masa copioasa, ca cea din zilele Craciunului, dupa s-a manca si s-a baut mult, cum este obiceiul, nu este recomandabil sa ne asezam in pat, sa ne uitam la televizor, sa jucam carti sau sa tragem un pui de somn. Este absolut obligatorie o plimbare de cel putin 20-30 de minute, pe jos, in parc sau pe strazi ori pana la serviciu (pentru cei care lucreaza). Daca este posibil este bine chiar sa se mearga la piscina, la sauna, sa facem un masaj, reflexoterapie, care pot asigura relaxarea si revigorarea organismului si in acelasi timp o digestie foarte buna. Intr-un cuvant, miscarea de orice fel este nu numai buna ci si necesara in aceasta perioada. Nu trebuie sa uitam ca peste doar cateva zile vine Revelionul si ar fi bine sa fim in forma, sa putem sa ne bucuram la trecerea dintre ani, nu sa ajungem la spital”, a spus dr. Lhuana Zissu, directorul SAJ Buzau.

 

copil spitalMai cumpatati nu s-au dovedit nici bucurestenii, in aceste zile. Peste 1.800 de solicitari au fost preluate, de duminica dimineata pana luni dimineata, de Serviciul de Ambulanta Bucuresti – Ilfov (SABIF), cu 500 mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut.

,,Au fost 1.838 de solicitari venite la 112 pe probleme medicale, in prima zi de Craciun. Dintre acestea, 837 au fost urgente de cod rosu si cod galben. Nu au fost mult mai multe afectiunile digestive, fata de afectiunile respiratorii, cardio-vasculare, sau de alta natura. Am remarcat, insa, ca de aproximativ 10 zile numarul solicitarilor au crescut peste masura. Suntem la limita puterilor. Daca in mod normal actionam cu cel mult 47 de echipaje, acum am ajuns sa avem si 58 de echipaje pe tura. De duminica trecuta incepand, numarul interventiilor zilnice este, in medie, de peste 1.800 de apeluri, cu un varf, in Ajunul Craciunului, de peste 1.900 de interventii”, a declarat medicul Alice Grasu, mentionand ca, in acest moment, SABIF are un deficit de personal de 47%, fapt ce poate duce la intarzierea unor interventii la cazurile care nu reprezinta urgenta, neafectand, insa, interventiile la cazurile Cod Galben si Cod Rosu.

 

ambulanta  smurdNici pompierii n-au avut parte de liniste in zilele de Craciun, in care cei mai multi romani au fost liberi si au petrecut. Peste 4.000 de pompieri au asigurat, in Ajun si in prima zi de Craciun, protectia si siguranta cetatenilor. Au fost inregistrate aproape 2.400 de interventii de stingere a incendiilor, de acordare a ajutorului medical sau de deblocare/salvare. In cele doua zile, 27 persoane au fost salvate de la moarte.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), salvatorii au fost solicitati, in ajunul si in prima zi de Craciun la 203 misiuni de stingere a incendiilor, iar echipajele de prim-ajutor medical au asistat  2.084 de persoane. Tot in aceeasi perioada s-a interventi in 17 misiuni de descarcerare si alte 20 de cazuri de deblocare/salvare, precum si in alte 116 interventii in sprijinul comunitatilor, se mentioneaza in comunicatul IGSU.

Numarul interventiilor la care au participat efectivele inspectoratelor pentru situatii de urgenta a crescut cu 9 la suta fata de perioada Craciunului 2015, fiind inregistrate cu 190 de interventii mai multe in acest an.

 


Adaugati un comentariu


 

*