Medicii din spitalele publice lucreaza norma dubla, dar sunt platiti la sfert

Fenomenul exodului este unul permanent, numai anul trecut plecand  2.450 de doctori sa lucreze in strainatate, iar alti peste 500 au iesit din sistem prin pensionare sau deces.

 

medici spital

Spitalele publice din Romania risca sa ramana fara medici. An de an, fie prin emigrare, fie prin pensionare sau deces, mii de medici si asistenti medicali ies din sistem, fara a putea fi inlocuiti, in ciuda unor facilitati oferite medicilor tineri in ultimul timp, de Guvern.

Platiti doar cu o patrime din cele mai mici salarii ale colegilor lor din Occident, medicii romani lucreaza norma dubla, iar in viitorul apropiat ar putea ramane sectii intregi nefunctionale din lipsa de specialisti.

Din pacate, si anul 2015 a debutat sub aceleasi proaste auspicii in ceea ce priveste criza de cadre medicale in Sistemul public de Sanatate, fenomenul cunoscut ca „exodul medicilor” continuand sa se manifeste pregnant si pe parcursul anului ce tocmai s-a incheiat. Nici pe parcursul lui 2015 nu sunt semne mai bune, in fiecare an numarul medicilor care lucreaza in spitalele publice din Romania diminuandu-se cu cel putin  500.

 

Putini medici, multi bolnavi internati

Putini medici, multi bolnavi internati

Aceasta este realitatea rezultata din evidentele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), al carui presedinte, prof. dr. Vasile Astarastoae, a tinut sa se refere la aceasta problema in prima sa aparitie publica din acest an.

Presedintele CMR a precizat ca numarul medicilor care au solicitat certificate profesionale pentru a lucra in strainatate a fost in crestere si pe parcursul anului trecut, pe adresa Colegiului fiind primite 2.450 de cereri din partea celor care au ales sa profeseze in alte state, unde atat salariile cat si conditiile de lucru si dotarile sunt mult mai atractive.

Dintre cei care au solicitat in ultimul an certficate profesionale pentru a emigra, cei mai multi sunt medici de familie, respectiv, 424 . Alti 127 de medici  care au dorit sa plece in strainatate sunt ginecologi, 85 sunt specializati in chirurgie generala, 60 sunt anestezisti, 55 psihiatri, 55 sunt specialisti in medicina interna, 52 pediatri, 48 de radiologi, 45 de specialisti in medicina de urgenta, 43 ortopezi, 42 cardiologi si 32 de chirurgi plasticieni.

 

Dr. Vasile Astarastoae

Dr. Vasile Astarastoae

In acest context, Colegiul Medicilor din Romania numara in prezent 39.000 de membri, medici cu drept de libera practica. Vasile Astarastoae a reiterat faptul ca exodul medicilor constituie o problema foarte grava a Sistemului public de Sanatate, precizand ca, anual, in sistem intra aproximativ 3.000 de noi medici dar ies circa 3.500 prin migratie, pensionare sau deces. Rezulta ca sistemul public de Sanatate din Romania pierde anual cam 500 de medici, criza de specialisti acutizandu-se astfel de la un an la altul.

Cele mai afectate sunt spitalele, unde mai profeseaza in prezent 13.521 de medici, in timp ce in 2011 erau 20.648, de specialisti, iar in 2013 profesau 14.487. Aceasta, in contextul in care normativele Ministerului Sanatatii prevad un necesar de 26.000 de medici, dupa cum a mai precizat medicul Vasile Astarastoae.

Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat, pe categorii de varsta, dintre medicii de spital, 2.961 au peste 60 de ani, 2610 sunt intre 50 si 60 de ani, 3.642 intre 40 si 50 de ani, alti 3.901 medici au intre 30 si 40 de ani si doar 407 sunt sub 30 de ani.

 

medicii ortopezi paraschiv, vulpe si japieAceasta oglinda se regaseste si in spitalele buzoiene, Colegiul Judetean al Medicilor Buzau avand in evidenta la ora actuala doar 647 de medici specialisti, dintre care mai putin de 200 lucreaza in cele cinci spitale publice existente, ceilalti fiind medici de familie sau specialisti in ambulatoriu.

Nici macar cei care suntin scriptenu se regasescpe teren, pentru ca aproximativ un sfert dintre posturile aprobate de Ministerul Sanatatii sunt blocate de rezidentii care nu se stie daca mai vin vreodata la post.

Mai grav este insa ca in urmatorii ani, cel putin o patrime dintre cei mai experimentati si mai bine cotati doctori care mai sunt astazi pe sectii se pensioneaza si vor pleca la randul lor in sistemul privat sau, pur si simplu, se vor odihni dupa o viata de garzi, oboseala  si stres, iar pacientii nu vor mai avea la cine sa apeleze pentru a fi tratati. Exista specialitati medicale care deja inregistreaza o mare criza de specialisti, chiar si la cea mai mare unitate sanitara cu paturi din judet.

 

Anastasiu-sanatateabuzoiana.roAsadar, la Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, unde sunt aprobate 165 de posturi de medic, bolnavii sunt ingrijiti la ora actuala de doar 110 doctori, adica de doua treimi din minimul necesar, desi aici sunt rezolvate cazurile medicale cele mai dificile si urgentele majore din judet.

Tot la aceasta data 11 posturi sunt vacante, alte 35 sunt blocate de rezidenti si inca 9 sunt acoperite cu medici deja pensionati, iar cel putin un sfert dintre cei aflati in activitate sunt pensionabili in urmatorii cinci ani.

Conducerea unitatii medicale a incercat in nenumarate randuri sa mai atraga medici tineri, in special pentru sectiile deficitare, unde din lipsa de specialisti nu se pot asigura garzi, dar s-a  reusit doar partial acest lucru, multe dintre posturile scoase la concurs fiind, pur si simplu, ignorate de potentialii candidati. Aceasta, in ciuda faptului ca noilor medici care vin sa profeseze in Spitalul Judetean Buzau li se asigura, peste salariu, cate 1.000 de lei lunar din partea Consiliului Judetean, pentru plata chiriei si a utilitatilor.

 

rm.sarat_2466La Spitalul  Municipal Ramnicu Sarat, al doilea spital public din judet ca marime, pare sa fie ceva mai bine. Potrivit organigramei aprobate de minister, unitatea medicala ar trebui sa aiba in activitate  64 de medici,  iar la ora actuala activitatea se desfasoara cu 42, dintre care  2 pensionari, ceea ce inseamna cam doua treimi din total. Pentru rezidentii aflati in ani diferiti de stagiu, spitalul are rezervate 22 de posturi de medic si 1 de farmacist, dar asa cum se intampla in toate spitalele din tara, majoritatea nu se vor prezenta la post, fie vor pleca in strainatate, fie vor opta pentru spitale de rang superior, fie se vor reorienta profesional si vor lucra pentru marile companii farmaceutice, unde sunt mai bine platiti.

Spitalul de Boli Cronice Smeeni, cel mai mic spital public din judet, unde in ultima perioada au fost facute investitii serioase din fonduri europene, functioneaza cu doua sectii, respectiv, Medicina Interna (in cadrul caruia exista si un Compartiment de Ingrijiri paliative) si Pediatrie, pe langa care, asa cum au toate celelalte unitati medicale, exista si Ambulatoriu intergrat. Unitatea medicala ar avea nevoie de cel putin 8 medici pentru asigurarea garzilor, dar pentru spitalul functioneaza cu doi medici (un internist si un pediatru) angajati pe spital, dintre care unul este pensionar, iar garzile sunt asigurate impreuna cu alti 6 medici din ambulatorul de specialitate si medici de familie din localitate.

 

doctori  sapoca-53Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca, avand statut de spital regional, are 57 de posturi aprobate de Ministerul Sanatatii, iar la ora actuala functioneaza cu 34 de medici specialisti dintre care 3 pensionari, iar pentru rezidenti are rezervate 16 posturi de medic si 1 de farmacist. Daca la cei 16 medici rezidenti care deocamdata se specializeaza in clinici universitare si nu exista garantia ca vor veni in totalitate la post, adaugam 10 posturi vacante,  rezulta ca activitatea curenta se desfasoara cu putin peste jumatate din necesar.

Spitalul Orasenesc Nehoiu, situat intr-o zona montana mirifica, ar avea nevoie de 20 de medici ca sa-si poata desfasura activitatea la parametri optimi. Din pacate, salariile mici si distanta de orasul resedinta de judet nu-i atrage pe tineri, astfel ca unitatea medicala se descurca, la ora actuala, cu 11 medici, dintre care doar 5 sunt titulari, alti 4 sunt pensionari si 2 colaboreaza cu unitatea medicala cu prestari servicii.  Pentru rezidentii in diferiti ani de pregatire sunt rezervate 9 posturi, dar este putin probabil ca macar 2-3 dintre ei sa se prezinte la post, dupa ce isi vor lua examenul de specialist.

 

medici 105Se poate observa asadar ca, asa cum spune si presedintele Colegiului Medicilor, desi problema este una foarte veche, autoritatile nu au facut de-a lungul anilor aproape nimic pentru a stopa exodul medicilor, ba chiar au fost luate unele decizii care au inrautatit lucrurile, determinand si mai multi specialisti sa ia calea strainatatii.

„Inca din 2006, Colegiul Medicilor a semnalat pericolul exodului medicilor. Cel putin de cateva ori pe an, am revenit cu semnale de alarma. Cu toate acestea, nu s-a facut aproape nimic pentru a preveni colapsul sistemului de sanatate prin lipsa de personal calificat. Mai mult, decizia de a declara medicii functionari publici, decizie luata in afara cadrului legislativ si de interpretare a legii de Inalta Curte de Casatie si Justitie nu este altceva decat un indemn in plus pentru ca medicii sa migreze. Cu atat mai mult cu cat in nicio tara din Uniunea Europeana, din Spatiul European, din Canada si SUA, medicul nu este functionar public”, a mai declarat profesorul Astarastoae.

 


Adaugati un comentariu


 

*