Medicii grevisti cer demisia ministrului Santatii

28 martie 2016 | 0 comentarii |

In acelasi timp, medicii de familie anunta ca refuza sa incheie contractele de presatri servicii daca nu se modifica prevederile Contractului Cadru pe 2016/2017. 

 

greva medici buzauLa o saptamana dupa ce au intrat in greva japoneza, medicii din cadrul Federatiei Sindicale Hipocrat si Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania, sustinuti de Alianta Medicilor, Societatea Nationala de Medicina Familiei si de unele filiale ale Colegiului Medicilor solicita demisia ministrului Patriciu Achimas Cadariu. Medicii il acuza pe ministrul Sanatatii ca in acest timp nu s-a implicat in rezolvarea situatiei conflictuale, afisand chiar o lipsa de interes. Solicitarea a fost facuta printr-o scrisoare deschisa adresata Guvernului, in care grevistii reamintesc principalele lor revendicari si cer premierului Ciolos si Guvernului sa se implice in rezolvarea acerstora, pentru a nu se ajunge la escaladarea conflictului de munca si la incetarea totala a activitatii in spitale.

In aceeasi scrisoare, semnatarii se declara revoltati ca opinia publica este permanent „intoxicata” cu mesaje care induc resposabilitatea cadrelor medicale pentru lipsa de performanta a sistemului sanitar. Acestia reamintesc premierului ca sistemul a fost permanent subfinantat in ultimii 25 de ani, fapt ce a facut ca Romania sa se claseze in prezent pe ultimele locuri in Europa, in ceea ce priveste calitatea serviciilor medicale oferite pacientilor.

 

Dacian Ciolos

Dacian Ciolos

Medicii solicita implicarea imediata a premierului in problemele pe care le reclama, cerandu-i acestuia sa ia masuri, totodata, impotriva ministrului Sanatatii, in cazul in care acesta nu demisioneaza. „In acest context, membrii de sindicat din Federatia Sindicala Hipocrat si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania, indignati de lipsa de predictibilitate a reformei din Sanatate si de ignorarea aspectelor privind drepturile salariatilor, prin incalcarea prevederilor Codului Muncii in ceea ce priveste timpul de munca si timpul de odihna, aplicand un ordin al Ministrului Sanatatii care cuprinde norme de aplicare a unei legi deja abrogate, va solicita implicarea imediata in solutionarea revendicarilor noastre”, se arata in documentul respectiv. Astazi, protestatarii aveau programata o intalnire la Camera Deputatilor, dar aceasta a fost anulata intrucat Comisia de Sanatate si-a schimbat programul aprobat initial.

In ceea ce il priveste pe ministrul Cadariu, caruia semnatarii  ii cer demisia, acesta este acuzat ca „nu a manifestat o forma de implicare in rezolvarea starii conflictuale, fiind mai degraba lipsit de interes in ceea ce priveste dialogul social, dezbaterea si identificarea solutiilor atat de necesare si fara de care sistemul sanitar nu mai poate functiona”.

 

greva japoneza medici-aliantaIn finalul scrisorii deschise, medicii atrag atentia ca, in cazul in care nu vor constata implicarea autoritatilor in rezolvarea cat mai urgenta a problemelor pe care le reclama, exista riscul escaladarii actualului conflict de munca, putandu-se ajunge la incetarea spontana a activitatii in spitale. „Exista premisele escaladarii conflictului, riscul fiind acela ca medicii sa isi inceteze activitatea spontan, situatie pentru care nu ne asumam responsabilitatea, fiind o consecinta directa a lipsei de reactie a statului si a autoritatilor competente in a rezolva aceasta stare de fapt. Mentionam ca dorinta medicilor din sindicatele membre ale celor doua organizatii a fost sa protesteze intr-o maniera radicala, prin incetarea spontana a activitatii medicale, iar acest fapt pare tot mai greu de gestionat chiar si de catre liderii celor doua formatiuni”, este avertismentul medicilor catre autoritati.

Potrivit celor doua federatii sindicale, in perioada 21-27 martie, peste 12.000 de medici s-au aflat in greva japoneza. Daca nu se vor lua decizii favorabile revendicarilor lor, pe 31 martie, medicii vor picheta Ministerul Muncii, iar pe 7 aprilie, de Ziua Mondiala a Sanatatii, vor picheta Ministerul Sanatatiiii. Intre 11 – 17 aprilie este programata o Greva de Avertisment, cu incetarea activitatii timp de 2 ore, iar pe 18 aprilie va fi declansata greva generala.

 

Patriciu Achimas-Cadariu

Patriciu Achimas-Cadariu

Oficial, din partea autoritatilor nu a venit inca o reactie la scrisoarea deschisa, insa primul ministru a dat de inteles, in cadrul unei emisiuni televizate, ca nu ia in calcul, deocamdata, demiterea ministrului Sanatatii.

Pe de alta parte, ministrul Achimas-Cadariu a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, ca solicitarile medicilor care au anuntat ca vor declansa greva generala sunt justificate, iar unele pot fi rezolvate prin acte normative simple, insa legea salarizarii unice va rezolva foarte multe dintre problemele ridicate de protestatari. „Trebuie sa fim foarte realisti si sa vedem la ce buget ne raportam. Este un drept al tuturor sa faca aceste lucruri (declansarea grevei generale, n.r.). In schimb, ceea ce noi trebuie sa facem este sa venim in intampinarea lor si sa preintampinam aceste lucruri (…) Cerintele lor sunt justificate, nu le contest in niciun fel. Unele dintre ele pot fi rezolvate prin acte normative simple, altele necesita modificari ale bugetului care pot fi dificil de facut atunci cand ai un deficit bugetar asumat. Cred ca Legea salarizarii unice va rezolva foarte multe dintre problemele emise de ei”, a spus ministrul Sanatatii care a mentionat a aratat ca a discutat cu medicii care sunt in greva japoneza, ca le sustine punctele de vedere pe care le considera „lucruri absolut normale”, insa e nevoie de eforturi pentru indeplinirea acelor conditii.

Totodata, ministrul Sanatatii a precizat faptul ca are in vedere o intalnire cu vice-premierul Vasile Dancu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, cu privire la segmentul spitalelor aflate in administrarea Consiliilor Locale, precum si in ceea ce priveste acoperirea deficitului de personal sanitar, pe 7 aprilie, cu in contextul marcarii Zilei Mondiale a Sanatatii.

 

protest medici-de-familieSi medicii de familie continua sa-si manifeste nemultumirile, amenintand ca nu vor semna noile contracte cu casele de asigurari daca nu se modifica prevederile Contractului-Cadru.

In urma miscarii de prostest din 24 martie „Forurile reprezentative ale medicilor de familie, Adunarea Generala a FNPMF si Senatul SNMF, intrunite in sedinte vineri 25.03.2016, respectiv sambata 26.03.16, au decis nesemnarea contractelor in forma actuala, indiferent de momentul la care va fi propusa aceasta semnare. Forma concreta de desfasurare a modalitatilor de protest va fi comunicata pe masura desfasurarii evenimentelor”, se precizeaza intr-un comunicat comun remis astazi, de cele doua organizatii profesionale.
         Medicii de familie  saluta insa intentia Ministerului Sanatatii de prorogare a termenului de aplicare a prevederilor Hotararii Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 – 2017, pana la 30 iunie 2016. Ei si solicita ca in acest interval sa se realizeze modificarile legislative si de finantare care sa permita funcţionarea normala a cabinetelor de medicina de familie si a altor segmente din sistemul medical si isi declara disponibilitatea de a colabora in vederea realizarii modificarilor necesare pentru ca semnarea acestor contracte sa fie posibila.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*