Medicii pot primi bani in plus de la autoritatile locale

10 iunie 2016 | 0 comentarii |

Pe langa cresterile salariale aprobate de Guvern, personalul medical poate primi, din bugetele Administratiei Publice Locale, pana la doua salarii minime de 2.500 lei lunar.

 

medici-salariiCamera Deputatilor a anuntat ca a fost aprobata modificarea legislativa potrivit careia medicii vor putea primi bani in plus dupa promulgarea, de catre presedintele Klaus Iohannis, a unei modificari legislative prin care se modifica Legea 95/2006, a Sanatatii. Initiativa legislativa  vine in contextul in care, noua lege a salarizarii aprobata de Guvern prevede ca medicii sa fie stimulati suplimentar, incepand cu luna august, si prin avantaje financiare in plus, precum acordarea unor „premii in bani”.

Astfel, Ministerul Sanatatii, ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie pot acorda personalului medical si de specialitate stimulente financiare lunare, in limita a doua salarii minime brute pe tara. Finantarea acestora va fi asigurata din veniturile proprii ale acestor institutii, in limita bugetului aprobat.

De asemenea, autoritatile Administratiei Publice Locale pot acorda personalului medical si de specialitate din spitalele publice din reteaua sanitara proprie stimulente financiare lunare, in limita a doua salarii minime brute pe tara, in baza hotararii autoritatilor deliberative ale autoritatilor administratiei publice locale, in limita bugetului aprobat.

 

locuinte_medici_rezidentiPotrivit modificarilor aprobate de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, la articolul 193 al Legii 95/2006, dupa alineatul (6) se introduce alin.(6)1, cu urmatorul cuprins: „Ministerul Sanatatii, ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie pot acorda personalului medical si de specialitate stimulente financiare lunare, in limita a doua salarii minime brute pe tara a caror finantare este asigurata din veniturile proprii ale acestora, in limita bugetului aprobat.”

Art. 199 aliniatul (2) al modificarii legislative prevede: „Autoritatile administratiei publice locale pot acorda personalului medical si de specialitate din spitalele publice din reteaua sanitara proprie stimulente financiare lunare, in limita a doua salarii minime brute pe tara, in baza hotararii autoritatilor deliberative ale autoritatilor administratiei publice locale, in limita bugetului aprobat”.

La Buzau, Consiliul Judetean acorda, deja, medicilor nou-veniti in Spitalul Judetean, 1.000 de lei pentru plata chiriei siutilitatilor, dar pana acum, legislatia nu permitea acordarea altor stimulente. In noul context, atat administratia judetului cat si consiliile locale in subordinea carora functioneaza unitatile medicale pot acorda stimulente salariale medicilor.

 

MediciIn februarie, proiectul de modificare a Legii Sanatatii fusese respins de Senat, dar deputatii i-au dat o noua forma, cu posibilitatea acordarii acestor stimulente financiare, pentru mentinerea personalului medical in tara si cresterea calitatii serviciului de sanatate publica, iar noul act normativ a fost aprobat miercuri, de Camera Deputatilor, care este for decizional.

Legea mai prevede ca autoritatile publice locale pot participa la finantarea unor cheltuieli de administrare si functionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite in conditiile legii, bunuri si servicii, investitii, reparatii capitale, consolidare, extindere si modernizare, dotari cu echipamente medicale ale unitatilor sanitare cu paturi transferate, in limita creditelor bugetare aprobate cu aceasta destinatie in bugetele locale.

Totodata, consiliile locale vor putea finanta, din venituri proprii, asigurarea truselor de urgenta cu medicamentele si materialele sanitare necesare acordarii asistentei medicale la nivelul centrelor de permanenta, in conformitate cu baremul minim stabilit prin ordin al ministrului sanatatii, precum si achizitia de aparatura si mobilier medical necesare desfasurarii activitatii medicale de urgenta.

Pentru a deveni aplicabila, propunerea legislativa va trebui promulgata de presedintele Iohannis.

 


Adaugati un comentariu


 

*