Medicii râmniceni se perfecționează în tratamentul chirurgical minim-invaziv al herniilor hiatale

29 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Prof. univ. dr. Dan Ulmeanu, medic cu o vastă experiență în chirurgia laparoscopică și toracoscopică și endoscopie bronșică, a fost prezent și anul acesta la workshop-ul organizat cu prilejul Zilelor Medicale ale Râmnicului.

 

Așa cum se întâmplă de patru ani încoace, medicii râmniceni organizează Zilele medicale ale Râmnicului, iar medicul chirurg Dan Ulmeanu a fost prezent și anul acesta la eveniment, la fel ca în ultimii trei ani. În acest weekend, la workshop-ul cu tema „Tratamentul chirurgical minim-invaziv al herniilor hiatale”, medicii chirurgi râmniceni Adnan Al Aloul, Diana Munteanu, Andreea Gibă-Păscuțoi și Garofița Bambor i-au avut ca lectori-instructori, alături de profesorul Dan Ulmeanu, pe medicii Victor Diaconu, Zoltan Kover, Alexandru Nicolau și Florin Grama, iar online le-au fost alături prof. dr. Wasef Abu Jaish și dr. Adrian Bartoș care le-au împărtășit teoretic și practic „cele mai noi cuceriri ale practicii chirurgicale în ceea ce privește herniile hiatale”. 

Noi, ca și chirurgi, am avut parte de un eveniment important pentru activitatea noastră profesională, cu impact atât pentru secția chirurgie generală, cât și pentru spital, în general, prin workshop-ul desfășurat cu ajutorul oamenilor valoroși care au participat la activitatea coordonată de dl. prof. Dan Ulmeanu, împreună cu alți chirurgi renumiți din țară și din străinătate”, a transmis medicul Adnan Al Aloul, șeful secției Chirurgie generală din cadrul Spitalului Municipal Rm. Sărat.

 

Evenimentul a fost menționat de echipa de chirurgi râmniceni pe conturile personale de socializare și pe pagina Secției de Chirurgie. Aceștia au menționat că în cadrul unității medicale a fost organizat un atelier de lucru pe trei simulatoare Storz și s-au realizat două operații live demonstrative, selectate la tema workshop-ului, iar personalul medical implicat, dar și pacienții au avut cu toții de câștigat.

Mulțumim sponsorilor – Purama, Storz, Hotel Eden si Motivation Romania -, mulțumim tuturor lectorilor implicați în acest workshop, mulțumim domnului profesor Dan Ulmeanu pentru dedicare, implicare și reușita unui astfel de eveniment”, au transmis medicii, care semnalează însă și dificultățile pe care le au în exercitarea profesiei și în dezvoltare, din cauza crizei de specialiști cu care se confruntă unitatea medicală și care face ca multe dintre intervențiile pe care le-ar putea realiza să fie imposibile, chiar dacă ei au competența și apartura necesară.

În semn de mulțumire, lectorii/instructori invitați au primit din partea unității medicale câte o plachetă care să le amintească de Zilele Medicale ale Râmnicului 2022, iar toți participanții au primit diplome de participare, evenimentul fiind creditat cu puncte de educație medicală continuă.

 

Tânăra echipă de chirurgi speră însă că noua viziune pe care au adus-o la Râmnicu-Sărat va influența și alți colegi, din alte specialități, dar consideră că este necesar ca și Ministerul Sănătății să se implice în rezolvarea unor astfel de situații, cu care se confruntă multe spitale din țară, așa că și-au manifestat această dorință și în cadrul întâlnirii organizată la Buzău de Colegiul Medicilor din România (CMR), împreună cu Colegiul Județean al Medicilor.

„Organizăm frecvent evenimente medicale, iar lucrurile ar putea evolua foarte bine dacă nu ne-am confrunta cu lipsa unor specialiști fără de care nu putem realiza intervențiile pe care ni le-am dori și prin care am putea obține rezultatele frumoase pentru pacienții noștri. Spre exemplu, Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, deși are destui medici pe specialități chirurgicale, nu dispune decât de un medic ATI. În aceste condiții, dacă într-o gardă ne vine o urgență, suntem nevoiți, fie să ne depășim competențele, fie să ne rugăm de colegii din Spitalul Județean de Urgență sau de la un alt spital să ne preia pacientul care nu poate aștepta până a doua zi. Neavând anestezist, nu avem cum să ne desfășurăm activitatea în condiții optime, a explicat medicul chirurg Andreea Gibă-Păscuțoi.

 

Conducerea spitalului se declară încântată de entuziasmul medicilor tineri care au venit în ultimii ani la Râmnicu Sărat și mulțumește pentru implicare întregii echipe, dar în același timp recunoaște că deși s-au făcut investiții considerabile în unitatea medicală, se confruntă în continuare cu mari dificultăți în atragerea medicilor din anumite specialități, care sunt, de altfel, deficitare în majoritatea unităților medicale din țară.

La Anestezie și Terapie Intensivă avem doar un medic, la Medicină internă avem doi, dintre care dr. Paul Rânja este pensionar, are 71 de ani. Din fericire este încă în putere și ne ajută, la fel cum se întâmplă și la Boli Infecțioase, unde doamna doctor Negoiaș ne ajută în continuare, chiar dacă s-a pensionat. La Neonatologie nu avm niciun medic și avem și alte specialități deficitare. Dacă guvernul nu va identifica o soluție pentru rezolvarea acestor de situații, care se întâlnesc la multe spitale din țară, degeaba ne străduim noi să facem investiții sau să oferim bonificații”, a subliniat la rândul său, dr. Mădălina Iulia Eftenaru, director medical interimar al Spitalului Municipal Râmnic Sărat, în cadrul întâlnirii cu conducerea CMR.

 

Prof. dr. Daniel Coriu

În cadrul întâlnirii cu medicii buzoieni, prof. univ. dr. Daniel Coriu a subliniat că trebuie regândit și adaptat la realitățile României de astăzi. „Există un mare dezechilibru în ceea ce privește repartizarea resursei umane la nivel național. Majoritatea medicilor sunt concentrați în centrele universitare. Noi trebuie să ne adaptăm la ceea ce avem, să ne adaptăm la resursa umană pe care o avem, pentru că, din nefericire, nu vedem o rezolvare în viitorul apropiat. Întregul sistem medical spitalicesc, dar și ambulatoriul, spitalizarea de zi și medicina de familie, totul trebuie regândit și adaptat la resursa umană de acum și la posibilitățile financiare actuale. Restul depinde de autoritățile locale”, a pus profesorul Coriu.

Președintele CMR a apreciat că e vorba de un cerc vicios, iar medicii din sistemul public sunt epuizați, în special cei tineri, și nu de puține ori își depășesc competențele, tocmai pentru că nu există suficienți specialiști, dar le-a tras atenția că nu trebuie să-și depășească competențele, pentru că riscă să creeze probleme atât pacientului cât și lor înșile.

 

Foto: Secția Chirurgie Rm. Sărat

 


Adaugati un comentariu


 

*