Medicii rezidenti, momiti cu locuinte ANL

4 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta in acest sens, incercand sa-i determine astfel pe tinerii medici sa ramana sa lucreze in spitalele din Romania, dar nu a alocat si fonduri pentru construirea unor astfel de locuinte, lasand asta in seama comunitatilor locale.

 

rezidenti3Dupa ce a decis acordarea burselor pentru medicii rezidenti incepand cu luna ianuarie a anului trecut, Guvernul a mai parafat, ieri, un act normativ prin care incearca sa stopeze exodul tinerilor medici in strainatate si sa le ofere o motivare pentru a lucra in sistemul public de sanatate din Romania. Concret, printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata in sedinta de guvern de ieri, rezidentii au fost inclusi in categoria „tineri specialisti din Invatamant si Sanatate”, care astfel vor putea beneficia de locuinte achizitionate prin ANL. In textul ordonantei adoptate ieri se arata ca este necesara includerea medicilor rezidenti in categoria tinerilor specialisti din sanatate care pot achizitiona locuintele realizate prin programele Autoritatii Nationale pentru Locuinte destinate inchirierii, avand la baza aceleasi considerente, respectiv migratia personalului de specialitate medico-sanitar bine pregatit, aspect care a condus la reale dificultati in ceea ce priveste o optima functionare a intregii activitati desfasurate in unitatile sanitare publice, avand in vedere ca deficitele si decalajele acumulate an de an fac ca starea acestui sistem de importanta nationala sa se deterioreze de la zi la zi, pentru stoparea exodului medicilor catre alte tari, fenomen care a luat amploare in ultimul timp”.

 

rezidenti .Ordonanta adoptata ieri modifica si completeaza textul legii 152 din 1998 privind infiintarea ANL, astfel incat sa fie inclusi si medicii rezidenti in categoria celor care pot beneficia de astfel de locuinte. In acest scop a fost adaugat un nou alineat, in care se prevede ca „tinerii specialisti din invatamant si din sanatate, in sensul prevederilor prezentei legi, sunt persoane majore in varsta de pana la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinte construite prin programele ANL, destinate inchirierii, si care pot primi repartitii in cel mult 36 de luni de la implinirea acestei varste, angajati ai unitatilor din domeniile respective aflate pe raza unitatii administrativ- teritoriale in care sunt amplasate locuintele, inclusiv medicii rezidenti, si care nu detin o locuinta in proprietate pe raza unitatii administrativ-teritoriale respective”.

Aceeasi ordonanta prevede si cresterea cuantumului salariului lunar brut, in functie de care se calculeaza bursele medicilor rezidenti, modificare ce va intra in vigoare de la 1 octombrie.

 

anlDaca la nivel legislativ aceasta problema se poate spune ca a fost rezolvata, la nivel practic va fi ceva mai dificil, cel putin pentru inceput, dat fiind faptul ca asemena locuinte ANL sunt destul de putine pentru medicii rezidenti, iar Guvernul nu a alocat si bani pentru realizarea altora, noi, lasand asta in sarcina comunitatilor locale.

La ora actuala, conform site-ului oficial al ANL, sunt realizate 534 de astfel de locuinte, date in folosinta in perioada 2003 – 2012, insa de acestea nu pot beneficia decat rezidentii din Cluj, Iasi, Sibiu, Suceava, Timis si Bucuresti, iar asta numai in limita numarului de apartamente disponibile. Doar aici sunt construite locuinte destinate acestei categorii si e interesant de vazut cum vor rezolva autoritatile problema rezidentilor din celelalte judete care vor solicita locuinte prin ANL. Dat fiind faptul ca marea majoritate a locuintelor au deja proprietari, singura solutie ar putea fi construirea altora noi, insa la felul cum se misca lururile la noi, rezidentii vor mai avea de asteptat cel putin cativa ani pana isi vor putea obtine o locuinta.

Si la Buzau s-a pus, la un moment dat, problema construirii unui bloc ANL destinat medicilor tineri care ar accepta sa vina sa profeseze aici, in curtea Spitalului Judetean de Urgenta, insa proiectul a fost abandonat in fasa. In compensare, actualul Consiliu Judetean a decis sa sustina medicii tineri oferindu-le celor care vin la SJU Buzau, 1000 de lei lunar, pentru a-si plati chiria si intretinerea.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*