Medicii romani au realizat primul implant de inima semi-artificiala

2 decembrie 2015 | 0 comentarii |

 Operatia a avut loc in urma cu trei saptamani la institutul C.C. Iliescu, iar pacientul va fi externat in zilele urmatoare.

 

Dr. Serban Bubenek

Dr. Serban Bubenek

In preajma Zilei Nationale, medicii de la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare C. C. Iliescu au adus la cunostinta opiniei publice un nou succes al medicinei romanesti. Ei au reusit implantarea cu succes a unei inimii semi-artificiale, prima operatie de acest gen, din Romania. Managerul institutului, dr. Serban Bubenek, a facut cunoscut succesul inregistrat de unitatea medicala, precizand cu aceasta ocazie ca operatia a fost realizata in cadrul unuia dintre cele trei programe destinate interventiilor chirurgicale cardiace decontate de CNAS.

Pacientul care beneficiaza astfel de prima inima semi-artificiala implantata in Romania este un barbat de 65 de ani, din Calarasi, care suferea de o severa afectiune cardiaca ce facea ca ventriculul stang sa nu mai functioneze apropape deloc. In astfel ce cazuri, se recomanda transplantul de inima, insa exista situatii in care starea generala de sanatate a pacientului nu permite relizarea unei astfel de operatii. Totodata este destul de dificil de gasit un donator compatibil, intrucat in cazul tansplantului cardiac sunt mult mai multe conditii de care trebuie sa se tina cont, decat in alte cazuri de transplant.

 

Dr. Vlad Iliescu

Dr. Vlad Iliescu

In cazul pacientului de 65 de ani nu se putea efectua transplantul cardiac, iar starea de sanatate a acestuia nu-i mai permitea sa astepte foarte mult timp. In acest context, in cazul sau s-a luat decizia folosirii unei solutii alternative, constand in implantul unei inimi semi-artificiale. Despre acest dispozitiv, medicul Vlad Iliescu, unul dintre coordonatorii echipei care a realizat interventia, a explicat ca este o pompita care tine locul inimii in insuficienta cardiaca terminala. Cand ventriculul stang al unui pacient nu mai functioneaza deloc, iar pacientul este fie un candidat la transplant, fie unii nu sunt candidati la transplant din anumite ratiuni, se utilizeaza acest dispozitiv. Pacientii raman cu aceste dispozitive ani de zile si traiesc, duc o viata normala”. Medicul a explicat ca, in cazul unui astfel de dispozitiv, costurile sunt foarte mari, iar operatia a fost posibila datorita faptului ca toate cheltuielile au fost decontate de CNAS prin unul din cel trei programe derulate in domeniul interventiilor cardiace.

 

operatieInima semi-artificiala implantata pentru prima data in Romania este folosita la nivel mondial de aproximativ cinci ani, iar speranta de viata in cazul pacientilor care folosesc acest dispozitiv este de 7-9 ani, cu 20 la suta mai mare decat in cazul pacientilor la care s-a folosit vechea tehnica.

Pentru anul acesta, Institutul C. C. Iliescu a primit fonduri pentru efectuarea a patru astfel de interventii, iar daca finantarea va continua si in anii urmatori, procedura de implantare a inimii semi-artificiale va fi extinsa si la alte centre din tara.

In ceea ce-l priveste pe pacientul operat in urma cu trei saptamani, acesta se simte bine, la doar 48 de ore dupa interventie fiind scos de la terapie intensiva si transferat in salon. A mai ramas internat pentru supraveghere, evolutia sa trebuind monitorizata, intrucat in urma implantului, circulatia sangelui a trecut de la un ritm pulsatil, asa cum era in cazul inimii normale, la un flux continuu, iar din aceasta cauza este nevoie de o perioada de timp pentru ca organele sa se adapteze la semnalele emise de acest flux.

Echipa care a realizat interventia este formata din medicii Vlad Iliescu, Serban Bubenek, Ovidiu Chioncel, Costin Scarlat si Ovidiu Stir.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*