Medicii și asistenții din linia întâi, copiloți de raliu

28 iulie 2020 | 0 comentarii |

Piloții din cadrul clubului Sibiu Racing Team s-au gândit să le ofere o doză de adrenalină pentru a le mulțumi și a-i ajuta să se deconecteze de la stresul indus de lupta cu pandemia.

 

Medicii și asistenții implicați în tratamentul pacienților cu Covid-19, la fel ca și personalul auxiliar din spitalele suport, personalul de la Ambulanță și paramedicii SMURD sunt cei despre care se spune că se află în linia întâi în lupta cu pandemia. Lupta durează deja de cinci luni, numărul de pacienți este tot mai mare, iar nivelul de stres în rândul cadrelor medicale este, de asemenea, în creștere. Epuizați din cauza programului solicitant care nu le permite nici să își ia concediu, nevoiți să suporte temperaturi ridicate și un diconfort accentuat în costumele de protecție, și, mai nou, huliți de o parte a populației care refuză să respecte regulile de protecție sanitară, preferând în schimb să creadă în conspirații despre „dictatura medicală”, medicii și asistenții din linia întâi au nevoie și de sprijin moral în această perioadă dificilă.

Acest lucru l-au înțeles și piloții din cadrul clubului Sibiu Racing Team, care au apelat la o modalitate inedită pentru a le mulțumi acestora pentru eforturile pe care le fac, dar și pentru a-i ajuta să se elibereze de stres, cu ajutorul unei doze de adrenalină. Fiindcă și lupta cadrelor medicale este una contracronometru, la fel ca și o cursă de raliu, aproximativ 50 de medici, asistenți și personal ISU au fost invitați de piloții clubului să li se alăture pe scaunul din dreapta al bolizilor, în calitate de copiloți.

 

Evenimentul a constituit și o avanpremieră pentru Raliul Sibiului, care va avea loc la jumătatea lunii august, iar medicii, asistenții și paramedicii SMURD nu au ezitat să dea cursa invitației, cu toate că unii dintre ei au făcut-o cu oarecare strângere e inimă.

Emoțiile au dispărut însă imediat ce au luat loc în scaunul copilotului și au început să simtă adrenalina. Inițiativa piloților sibieni a avut efectul scontat, toți invitații prezenți la eveniment recunoscând că experiența a constituit un excelent prilej de a scăpa de stres și a se reîncărca cu energie. O spune și medicul infecționist Victoria Bârluţiu, care a declarat la finalul cursei că „de mult cred că nu am mai descărcat atâta adrenalină. Aveam senzaţia că activitatea mea este cea care eliberează tot, însă nici vorbă. Asta ne şi încarcă pozitiv şi este un miracol, în primul rând, cel care este în stânga, e decisiv pentru a te face să te simţi în siguranţă şi al doilea rând, traseul şi senzaţiile ce ţi le oferă sunt deosebite. Vine nemaipomenit acest eveniment, este o eliberare care mă şi încarcă în acelaşi timp. Aşa că o să merg înapoi la spital, să dau ce am acumulat acum. După multe luni în care n-am avut nici o experienţă deosebită, asta s-a potrivit de minune”.

 

Printre cei care a încercat senzațiile tari s-a numărat și Constantin Popescu, șeful Serviciului de Ambulanță Județean Sibiu, care a rezumat această experiență în doar câteva cuvinte: „a fost excelent. Au fost câteva minute lungi. E incredibil ce fac oamenii ăştia cu maşinile! Răsplata de astăzi ne încălzeşte sufletele, pentru că vedem că ceea ce facem noi, în fiecare zi este apreciat”.

În ceea ce-i privește pe organizatori, aceștia s-au declarat la fel de încântați, precizând că în acest mod au vrut să îşi exprime recunoştinţa şi aprecierea pentru toate cadrele aflate în prima linie în lupta cu pandemia de coronavirus, într-o perioadă destul de dificilă.

Vrem să fim cât mai aproape de ei. Ştim că fac un efort enorm pentru a salva vieţi. Am încercat să-i scoatem un pic din atmosfera aceea din spital, de stres şi i-am adus aici să simtă şi ei ce înseamnă să fii un copilot într-o maşina de raliuri”, a declarat la finalul evenimentului Horaţiu Baltador, președintele Sibiu Racing Team și organizator al ediției din august a Raliului Sibiului.

 


Adaugati un comentariu


 

*