Medicii tineri, cu studii in strainatate, nedoriti in spitalele romanesti pentru ca pun intrebari

9 ianuarie 2014 | 2 comentarii |

A recunoascut-o chiar secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat, prezent la Gala Ligii Studentilor Romani din Strainatate.

 

Gala LSRS

Editia din acest an a Galei Ligii Studentilor Romani din Strainatate l-a avut printre invitati si pe Raed Arafat, ministru secretar de stat in Ministerul Sanatatii care, in discursul sau, i-a incurajat pe studentii care invata in marile universitati ale lumii sa se intoarca acasa dupa finalizarea studiilor, intrucat este nevoie de un suflu nou, pe care numai acestia il pot oferi. „Nu numai ca avem nevoie de voi, avem mare nevoie de voi sa veniti inapoi, pentru ca avem nevoie de suflu nou care sa ajute sa schimbam lucrurile, sa schimbam mai ales mentalitatile. Din punctul meu de vedere, cred ca deja am inceput sa deschidem portile. Sunt convins ca vor fi foarte multe actiuni care sa va incurajeze sa veniti inapoi si vreau sa stiti ca o sa facem tot posibilul sa va simtiti bine cand veniti inapoi”, le-a spus Raed Arafat studentilor romani participanti la Gala, admitand totodata faptul ca este posibil ca acestia sa intampine unele greutati la intoarcerea in tara si ca va fi nevoie sa lupte pentru a se afirma, motivand insa ca lupta pentru afirmare este cea care da un sens vietii.

 

Raed Arafat

In alocutiunea rostita, Raed Arafat s-a adresat in special studentilor la Medicina, spunandu-le ca sistemul sanitar romanesc are nevoie de ei si ca lucrurile se pot schimba in bine doar daca isi vor pune in practica, in spitalele romanesti, cunostiintele dobandite in universitatile straine la care studiaza in prezent. Secretarul de stat a mai mentionat ca din 2012, in Romania sunt recunoscute studiile de specialitate in medicina facute in tari extracomunitare, precum SUA, Australia, Canada, Israel, Noua Zeelanda. Prin urmare, cei care si-au facut studiile universitare in aceste tari pot sa profeseze fara probleme in Romania.

Efectele acestei recunoasteri deja se fac simtite, le-a spus Raed Arafat,  precizand ca exista medici care si-au finalizat specializarile in SUA, dupa care s-au intors sa profeseze in Romania. Le-a dat astfel de inteles ca asa-numitul exod al medicilor a inceput se se desfasoare in ambele sensuri, acum se poate  vorbi si despre medici romani care vin de la studii din strainatate pentru a profesa in Romania, nu doar de medici romani care se grabesc sa isi gaseasca de munca peste hotare.

 

rezidenti

Totodata, secretarul de stat le-a vorbit deschis tinerilor studenti romani din strainatate, despre felul in care sunt primiti in spitalele din Romania medicii tineri cu studii in diferite universitai ale lumii. El a precizat ca acesta este un principal impediment care ii face pe multi reticenti in a reveni sa profeseze in tara.

„Nu este nimic de ascuns ca intampinati, cel putin o parte, si vorbesc aici de domeniul pe care il cunosc foarte bine, dificultati in a reveni acasa pentru ca sunt unii carora le este frica de voi, nu va vor. Este clar, nu va vor pentru ca veniti poate cu idei indraznete si cu alta mentalitate. Si cand intrati in domeniul medical, intr-un spital sau undeva si incepeti sa puneti intrebari, sunt unii care poate se simt deranjati si atunci, totdeauna va fac sa va simtiti ca nu sunteti bineveniti. De ce nu s-a putut pana acum? Pentru ca au existat cativa ani in care au spus ca nu se poate”, le-a mai declarat Raed Arafat studentilor medicinisti.

PUBLICITATE

Categorii: Eveniment, Stiri

Comentarii (2)

  1. Eliade Galdau spune:

    Realitati triste. Ele ne caracterizeaza, iar vina ne apartine tuturor: celor care ne conduc, celor care au votat, dar si celor care nu se prezinta la vot, de… scarba. Acestea sunt efectele scarbei!!!

  2. Medicul de garda spune:

    Cine pe cine nu doreste…
    Raed Arafat arunca vina pe medicii din spitale sau pe anumite spitale. Pentru ca un medic sa se angajeze in sistem avea nevoie de acreditarea de la Ministerul Sanatatii, care abia de circa 1 an a fost extinsa si pentru medicii din tari extracomunitare. Raed a invatat lectia politica de a gasi vinovati in afara celor care sunt de fapt. Dovada este faptul ca in Romania functioneaza medici moldoveni de peste 12 ani. Modova nu este inca membra a Uniunii Europene, dar prin legislatie s-a dat aceasta facilitate.
    Pe de alta parte, de cand suntem membri ai UE ar fi putut solicita medici din vestul Europei, sa vina sa profese in Romania – sa ne spuna cati au solicitat si cati s-au angajat. Deci, cine ne minte si da vina pe altii?
    Cine este dispus sa revina in tara cand orice salariu de aici este de 6-12 ori mai mic decat in vestul Europei? Problema reala – valoarea salariului si conditiile de munca (vezi situatia de la Ploiesti, Satu Mare etc.)

Adaugati un comentariu


 

*