Medicina de familie – prima linie în asistența medicală

7 august 2018 | 0 comentarii |

Specialiști în cardiologie, nutriție, obstetrică-ginecologie, geriatrie și alte domenii medicale care interacționează cu activitatea medicului de familie vor fi prezenți la cea de-a XIII-a Conferință Regională a medicilor de familie.

 

Prof. univ dr. Elvira Craiu

Medicul de familie, considerat pe bună dreptate „consilier de sănătate pentru întreaga comunitate și pentru toate categoriile de vârstă” se va afla în prim-planul dezbaterilor la cea de-a XIII-a ediție a Conferinței regionale „Medicina de familie – prima linie în asistența primară”, organizată de Societatea medicilor de medicină generală/ medicina familiei Brăila. Evenimentul va avea loc la Teatrul „Maria Filotti” Brăila, în perioada 11-13 octombrie și va reuni specialiști din cardiologie, nutriție, obstetrică-ginecologie sau geriatrie, dar și din alte domenii medicale care interacționează cu medicul de familie, în asigurarea celor mai bune îngrijiri medicale.

Devenită deja tradiție, Conferința de la Brăila va aduce în atenția participanților teme de interes pentru practica medicului de familie, considerat „temelia sau piatra de bază” a sistemului medical, așa cum a subliniat medicul cardiolog  Elvira Craiu, doctor în științe medicale.

„Nu degeaba se spune că medicina de familie este «temelia, piatra de bază». Cardiologia, la fel ca pneumologia, bolile reumatismale sau bolile femeii reprezintă parte importantă din activitatea medicului de familie, care trebuie să fie informat și la curent cu toate noutățile din toate aceste domenii”, prof. univ. dr. Elvira Craiu, care va prezenta în cadrul evenimentului date privind monitorizarea tensiunii arteriale și a electrocardiogramei.

 

Prof. univ. dr. Vladimir Poroch

Creditat EMC, programul evenimentului, ce va fi coordonat științific de dr. Viorica Naumov, va fi structurat pe cele cinci teme centrale: cardiologie, diabet și boli de nutriție, obstretică-ginecologie, geriatrie și o sesiune varia cu teme practice privind activitatea medicului de familie.

Antibioticele în sarcină, importanța apei pentru organism, abordarea pacientului cu multimorbidități în cabinetul medicului de familie sau rolul medicinei primare în gestionarea afecțiunilor cardiovasculare sau tulburărilor psihice sunt câteva dintre subiectele ce vor fi abordate în cadrul acestei ediții a conferinței.

Există o nevoie foarte mare de servicii de îngrijiri paliative, acest aspect fiind o reală problemă de sănătate publică, care se va acutiza în viitor odată cu fenomenul de îmbătrânire a populaţiei. Numărul medicilor oncologi a scăzut dramatic, ajungând la sub 500 de medici oncologi care activează în toată țara. În aceste condiții medicul de familie are şi va avea un rol din ce în ce mai important în asigurarea îngrijirii paliative de bază, în comunitate, formă de îngrijire destinată pacienţilor cu nevoi mai puţin complexe, sau în esenţă pacienţilor mai puţin dificili”, afirmă șef lucr. dr. Vladimir Poroch, specialist îngrijiri paliative, care va lua cuvântul în cadrul evenimentului pe parcursul sesiunii „Ana Aslan”, dedicată geriatriei.

 

Prof univ. dr. Mirela Manea

Prezentă pentru prima dată în calitate de lector la Conferința Regională „Medicina de familie – prima linie în asistența primară”, prof.univ.dr. Mirela Manea, medic psihiatru, va vorbi despre depresie, una dintre afecțiunile care afectează peste 350 de milioane de persoane la nivel mondial, și despre comorbiditățile somatice asociate acesteia. Punând accent pe rolul important pe care medicina primară  îl are în depistarea și tratarea tulburărilor psihice, dr. Mirela Manea atrage atenția că „interacţiunea dintre bolile somatice şi depresie este complexă şi bidirecţională: boala fizică, cronică poate predispune la producerea şi agravarea tulburării depresive şi prezenţa depresiei poate agrava bolile fizice. Cele mai frecvente comorbidități ale depresiei sunt: bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul zaharat, obezitatea sau hepatita cronică. Inițierea tratamentului adecvat pentru pacienții care au diverse comorbidități este obligatoriu să fie făcut cât mai precoce. Medicația trebuie administrată pentru toate afecțiunile, iar instituirea ei trebuie sa fie cât mai precoce”.

 

Înscrierile la  eveniment sunt deschise,  acestea se pot face online la adresa  http://medicidefamiliebraila.ro/inscriere/, iar organizatorii anunță că până pe  28 septembrie, taxele de participare sunt reduse.

Printre lectorii care au mai confirmat participarea la eveniment se mai află află prof. univ. dr. Daniela Bartoș, prof. univ. dr. Nicolae Calomfirescu, prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada, conf. univ. dr. Pavel Liliana Lăcrămioara, conf. univ. dr. Gabriela Lilios, conf. univ. dr. Cristina Maria Mihai, șef lucr. dr. Camelia Diaconu, dr. Ana Maria Balahura, dr. Elena Brănaru , dr. Ciprian Pop Began, dr. Adriana Mihalaș, dr. Andreea Moldovan, dr. Bogdan Moldovan, dr. Liliana Chițanu, dr. Viorel Rusu, dr. Andreas Vythoukas, Chestor Sorin Oprea

Programul evenimentului cuprinde și o sesiune dedicată celor care doresc să susțină prezentări orale în cadrul conferinței. Înscrierea rezumatelor poate fi făcută până pe  1 septembrie la adresa carmen.munteanu@houston.ro.

Detalii despre înscrieri și taxele de participare găsiți pe site-ul evenimentului http://medicidefamiliebraila.ro/  și pe www.houston.ro .

Managementul evenimentului este asigurat de compania de comunicare medicală Houston NPA.

 


Adaugati un comentariu


 

*