România își ia adio de la medicul cercetător Sylvia HOIȘIE, inventatoarea Polidinului

Cunoscută ca „mama Polidinului”, supraviețuitoare a Holocaustului și unul dintre cei mai apreciați cercetători români în domeniul medical, SYLVIA HOIȘIE a murit la vârsta de 94 de ani. Va fi înmormântată vineri, 27 mai, la Cimitirul Evreiesc din Iași.

 

Dr Sylvia Hoisie (Foto IC Cantacuzino)

Plecarea în eternitate, la vârsta de 94 de ani, a celei care a fost medic și cercetător Syvia Hoisie, a fost anunțată de Comunitatea Evreilor din Iași. „mama polidinului”   „Cu profundă durere, Comunitatea Evreilor din Iaşi anunţă trecerea în eternitate a doamnei doctor SYLVIA HOIȘIE. Om de o mare sensibilitate, profesionistă desăvârşită, find una dintre personalităţile care au inventat celebrul Polidin, leac ce a salvat multe vieţi. Supravieţuitoare a iadului din Transnistria, a reuşit să lupte cu foametea şi mizeria, împărtăşind lumii întregi acele orori”.

Născută la 24 iunie 1927, la Câmpulung-Moldovenesc, medicul cercetător SYLVIA HOIȘIE rămâne în memoria noastră și în istoria medicinei românești drept inventatoarea Polidinului. Cunoscută, drept ,,mama” acestui produs unic, marca Institutul Cantacuzino, doamna SYLVIA HOIȘIE și-a dedicat, mai bine de jumătate din viață, activității de cercetare aplicată în domeniul sănătății publice din România”, a transmis și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, din echipa căruia a făcut parte medicul care, în 1966, alături de alți colegi, a inventat Polidinul, produs 100% românesc la care s-a muncit vreme de şase ani și care a fost testat, înainte de a fi lansat pe piață, chiar pe cei care l-au inventat.

 

SYLVIA HOIȘIE, cea care avea să fie supranumită de români „mama Polidinului, s-a născut într-o familie de evrei. A avut o copilărie deosebit de grea, iar în oraşul natal a reuşit să termine doar primele două clase gimnaziale, căci legile antievreieşti ale legionarilor începeau să intre în vigoare.

A trăit dramele Holocaustului, stigmatul de a fi „jidancă“ și, după 1940, fiind evreică, nu avea voie să meargă la cinema, să se plimbe pe bicicletă sau să deţină un aparat radio în casă. La vârsta de 13 ani a fost deportată în Transnistria, împreună cu întreaga familie, unde a suferit de frig, de foame şi a trăit în mizerie, dar a reușit să supraviețuiască, iar în 1944 s-a întors în România, împreună cu familia.

Nu s-au dus în Câmpulung, căci nemţii încă nu părăsiseră oraşul, ci în Botoşani, unde se aflau ceilalţi bunici. Odată ajunsă acasă, Sylvia a început să înveţe din nou. Nu îşi dorea să devină medic, dar a fost convinsă de sora ei mai mare să dea la medicină, în Iaşi. A reuşit să intre din prima încercare, chiar dacă erau patru candidaţi pe loc.

 

Foto: captura YouTube

În 1952 a susţinut examenul de stat, iar ca absolventă a Facultății de Medicină din Iași, specialitatea Igienă, SYLVIA HOIȘIE a fost repartizată de către Ministerul Sănătății, la Institutul Cantacuzino din Iași, înființat în anul 1953, ca secţie a celui de la Bucureşti.

Aici l-a avut ca îndrumător pe bacteriologul Petre Condrea, profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi şi fost elev al profesorului Ion Cantacuzino, fondatorul Institutului de seruri și vaccinuri ce-i poartă numele.

Inspirați din alte țări precum, Franţa, Germania, Elveţia şi Polonia, unde se foloseau preparate imunostimulatoare pentru creşterea imunităţii, pentru ca organismul să poată lupta împotriva infecţiilor bacteriene, s-au început cercetările și în România, atât la Iași, cât și la București, pentru fabricarea unui produs asemănător la care s-au folosit doar ingrediente româneşti.

 

După un deceniu de cercetări, împreună cu echipa de medici, asistenţi şi tehnicieni din cadrul Institutului Cantacuzino din Iaşi şi Bucureşti şi a reuşit să-şi lege definitiv numele de una dintre descoperirile de excepţie ale Institutului – Polidinul, serul care a protejat românii timp de zeci de ani de infecţii și de gripă, prin creșterea imunității. În primăvara lui 1966, medicamentul a fost înregistrat şi la OSIM, dar nu înainte de a fi testat. „L-am testat pe noi. Ne-am injectat şase zile la rând câte 2 ml de Polidin şi toate reacţiile au fost bune. Şi aşa am primit dreptul de a-l produce. După ce l-am produs a început adevărata cercetare: să vedem în ce afecţiuni este eficient, dacă nu produce la copii efecte adverse, dacă putea fi prescris şi femeilor însărcinate, dacă nu avea o acţiune toxică asupra fătului. Apoi, am primit permisiunea de a-l testa pe comunităţi, pentru a vedea dacă poate fi făcut anterior perioadelor de gripă, şi rezultatele au fost bune”, povestea SYLVIA HOISIE într-un interviu pentru Adevărul.

 

Foto: captura YouTube

Institutul Cantacuzino o descrie ca fiind o „fire deschisă, flexibilă, tenace și optimistă, încrezătoare în reușită atunci când faci echipă cu oameni care au același crez și iubesc aceleași valori. S-a reușit, după 6 ani de muncă, obținerea produsului propus, respectiv Polidinul. Munca de producţie a fost grea la început, pentru că nu exista aparatură şi se realiza fiolarea produsului doar manual. Apoi, în anii ’70 s-au folosit maşini de fiolat şi aparatură, astfel că, dacă la început se producea mai puţin, în anii 1998-2000, se produceau cam 15 milioane de fiole pe an. Fiecare lot era controlat pe animale. Alte preparate obţinute la Iaşi, de către echipa SYLVIEI HOIȘIE au fost: Bronhodin, Aerodin, IBC 10, Orostim, Zoodin (pentru animale), se precizează în comunicatul Institutului.

SYLVIA HOIȘIE a dat dovadă de același spirit entuziast și după ieșirea la pensie, în anul 2003, muncind voluntar cu același drag și dovedind capacitate de adaptare la nou, fiind în pas cu vremurile continuând să îndrume și să împărtășească din bogata sa expriență profesională și din înțelepciunea omului dedicat.

 

Mereu distinsă în gesturi și în cuvinte, plăsmuind mesaje frumoase venite din suflet, ne-a etalat maniera etică în care s-a format, a muncit și trăit, valori transmise prin generații de Profesorul Ion Cantacuzino. Prin realizările sale, doamna doctor SSYLVIA HOIȘIE face parte din galeria personalităților care au marcat istoria Institutului „Cantacuzino”. Noi, cercetătorii de astăzi din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, avem în desfășurare un proiect de cercetare-dezvoltare a unui produs imunomodulator de tip Polidin, urmărindu-se punerea acestuia pe piață cât mai curând, astfel ca, munca depusă de echipa medicului SYLVIA HOIȘIE să dăinuie, ca un arc peste timp ce îmbrățișează generații întregi sub jurământul lui Hypocrate și dragostea de neam.

Drum lin în Lumea Drepților!” – este mesajul de adio al cercetătorilor de la Institutul Cantacuzino.

Slujba de înmormântare va avea loc vineri, 27 mai, la ora 11, la Cimitirul Evreiesc din Iaşi.

 


Adaugati un comentariu


 

*