Medicul Leon Dănăilă, geniul care operează de mână cu Dumnezeu

1 iulie 2022 | 1 comentariu |

Neurochirurgul român deține recordul mondial la numărul de intervenții neurochirugicale, are 18 brevete de inventator și este autor al 59 de cărți și tratate de neurochirurgie, iar la 89 de ani, încă operează și consultă, gratuit. De ziua sa îi mulțumim că există și îi urăm „La mulți ani cu sănătate!”

 

Acad. Dr. Leon Danaila

Medicina românească n-a dus lipsă de genii, dar din păcate, pe multe dintre ele le-am recunoscut după ce meritele lor au fost recunoscute în străinătate și cel mai adesea după ce nu au mai fost printre cei vii. Nume precum Carol Davila, C. I. Parhon, Nicolae Paulescu, Victor Babeș, Ion Cantacuzino, Gheorghe Marinescu, frații Minovici, Iuliu Hațieganu, Gr. T. Popa, Constantin Arseni, Ana Aslan, Ștefan Nicolau, George Emil Palade, Alexandru Pesamosca și mulți alții au marcat medicina românească și universală.

Contemporan cu noi, academicianul Leon Dănăilă este geniul neurochirurgiei românești și unul dintre cei mai renumiți medici neurochirurgi din Europa. Membru al Academiei Române și al mai multor academii din străinătate, profesor al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, cercetător cu 18 brevete de invenție și autor a 59 de cărți și tratate de neurochirurgie și a realizat cele mai multe intervenții neurochirurgicale din lume, potrivit Academiei Recordurilor Mondiale.

Renumitul neurochirug spune însă că abia a descifrat „doar 2-3% din creierul uman”. Recunoaște însă că deși paremic, procentul este „imens”, având în vedere complexitatea creierului uman. În plus, față de zecile de mii de pacienți redați unei vieți normale și familiilor, împreună cu cercetătorul Viorel Păiș, doctor în biologie, a descoperit, după 30 de ani de studii și cercetări, cordocitul, un fenotip special de celulă interstițială în creierul uman.

 

Leon Dănăilă s-a născut în județul Botoșani, la Darabani, în ziua de 1 iulie 1933, într-o familie modestă și a avut o copilărie grea, marcată de momente terifiante în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și al foametei care a urmat. Mergea câte 10-20-30 de kilometri pe malul Prutului și cerșea, pentru a-și ajuta familia. „Unii îmi aruncau câte o bucată de mămăligă pe geam, eu o ștergeam, o puneam în desagă și veneam acasă”, povesește celebrul medic, amintindu-și cu tristețe că doar așa și-a putut salva familia într-o vreme când oamenii ajunseseră să mănânce scoarță de copac și mureau pe capete…

Atunci spune că a înțeles și că sintagma „omul crapă de foame” este reală.

Provenind dintr-o familie cu multe greutăți (tatăl lui a fost condamnat politic, iar cei doi frați pe care îi avea erau unul bolnav și altul „neputincios”), spune că a avut întotdeauna dorința acută de ajuta oamenii și s-a gândit că medicina ar sluji cel mai bine acestui scop. Interesul i-a crescut însă după ce a găsit într-o grămadă de gunoi un capitol dintr-o carte de chirurgie și a aflat că astfel oamenii pot fi ajutați să se facă bine, dar pentru că ceea ce găsise nu-i răspunde decât la o mică parte din întrebări, s-a hotărât să afle și, în 1952, a intrat la Medicină, la Iași. 

 

Din 1958, după absolvire, a lucrat timp de 3 ani ca stagiar la Spitalul din Comănești – Bacău, unde a cunoscut-o pe soția sa Alexandrina, care absolvise Farmacia la București, cu care s-a și căsătorit în 1960 și de care l-a legat o iubire de-o viață. Ea l-a determinat să-și dea examenul de rezidențiat la București și aici a ales neurochirurgia, specialitate în care a făcut o carieră strălucită. Neurochirurgul Leon Dănăilă se descrie ca fiind o persoană foarte credincioasă încă din copilărie, cdar ca medic spune că „trebuie să crezi în Dumnezeu, dar trebuie să ai și talent, că dacă nu știi să operezi nu te ajută”.

În 1961 a ocupat, prin concurs, postul de medic secundar neurochirurg, la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului „Gh. Marinescu” din București, iar în 1966 a devenit medic specialist neurochirurg. În 1972 a absolvit și Facultatea de Filosofie-Psihologie din cadrul Universității București și tot în anul 1972 a obținut titlul de doctor în medicină cu lucrarea „Neurinomul Spinal”. În 1974 a devenit medic primar neurochirurg gradul III, iar în anul 1981 a obținut gradul II ca medic primar neurochirurg și a devenit șef al secției VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie.

 

A studiat neurochirurgia timp de un an la New York, fiind câștigătorul unei burse Fullbright (1980-1981), a participat la diferite specializări, cursuri și schimburi de experiență la Budapesta (1978 și 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Dusseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995). În aceste stagii de specializare și la diferitele congrese internaționale a cunoscut direct și a schimbat opinii profesionale cu cele mai mari personalități ale neurochirurgiei, din lume. În urma acestor studii și a cercetărilor proprii și ajutat constant de soția sa, a reușit să transpună în scris experiența sa chirurgicală și elaboreze lucrările științifice și cărțile pe care le-a spubilicat de-a lungul timpului. Din păcate, în 2006, Alexandrina, alături de care fusese 46 de ani, s-a „prăpădit”, iar celebrul chirurg și-a găsit refugiu în citit, scris, cercetare. „Am extrapolat lipsa soției cu activitățile mele profesionale. Fiecare are psihologia lui aparte. Dar fără dragoste nu realizezi nimic nici în profesie, nici în căsătorie”, dezvăluia Leon Dănăilă.

În anul 1991, medicul Leon Dănăilă ocupă postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie a UMF „Carol Davila”, iar în anul 1992 cel de profesor de psiho-neurologie la Facultatea de Psihologie a Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti.

 

În cei peste 60 de ani de carieră, neurochirurgul Leon Dănăilă a realizat aproape 50.000 de intervenţii chirurgicale și aproape 30.000 de operații pe creier (peste 2.700 de anevrisme intracraniene, peste 300 de malformații arteriovenoase, peste 350 de neurinoame acustice, peste 250 de tumori hipofizare, peste 1.300 de meningioame și nenumărate tumori de trunchi cerebral, tumori medulare, tumori intraorbitare, tumori de bază a craniului, tumori intraventriculare, tumori de glandă pineală etc.), atât în țară cât și în clinici din Europa și din America, stabilind astfel noul record mondial pentru cele mai multe operații neurochirurgicale efectuate, conform Academiei Recordurilor Mondiale (Academy Of World Records). Profesorul Dănăilă este medicul care a folosit pentru prima dată în România și a introdus în sălile de operație microscopul operator (1979) și laserul (1984), revoluţionând chirurgia vasculară, scăzând astfel mortalitatea în urma operațiilor pe creier de la peste 50% la 4%.

Numărul uriaş al operațiilor și excelentele rezultate obținute postoperator prin reducerea semnificativă a mortalității îl situează în rândul geniilor secolului XXI, potrivit „The American Biographical Institute” – ABI care în 1918 l-a inclus în „500 Greatest Geniuses of the 21st Century”, alături de psihiatrul român Virgil Enătescu, dar și de Einstein, Nikola Tesla, Stephen Hawking etc. Lucrările doctorului Dănăilă sunt citate de savanți și cercetători renumiți din întreaga lume.

 

În ciuda celebrității sale a trăit toată viața foarte modest și spune că nu a încercat niciodată să facă bani „din suferința bolnavului”, pentru el „cea mai mare satisfacție” fiind recuperarea bolnavului. „Când luam ceva de la pacienții săraci, aveam impresia că-i jefuiesc. Când luam de la bogați, aveam impresia că sunt slugă! N-am mai luat nimic”, a povestit profesorul Leon Dănăilă, devenit celebru și pentru consultațiile sale gratuite. Este cunoscut ca geniul care ducând o viață de ascet a operat cu același profesionalism și aceeași dăruire, de la șefi de state, prim-miniştri şi miniştri, dar și oameni din clasa medie, vagabonzi, boschetari și chiar criminali, pentru el, toții bolnavii fiind considerați regi” și că „fiecare celulă umană este sfântă”.

Celebrul medic este convins că „Credinţa mea este că Dumnezeu, prin mine, ajută bolnavii pe care ajung să-i operez. Dumnezeu mi-a dat mâini, mi-a dat suflet, mi-a dat judecată şi eu trebuie să le utilizez pentru binele oamenilor. (…) Să ajuţi un bolnav, să vezi că a reînviat după ce l-ai operat, înseamnă una dintre cele mai frumoase satisfacţii posibile. Să redai viaţa cuiva cred că este cel mai important lucru de pe lumea asta, consideră dr. Dănăilă

 

Sculptorul de creiere”, „medicul fără arginți” sau „geniul care operează de mână cu Dumnezeu, cum este supranumit academicianul Leon Dănăilă, a cheltuit mulți bani pe cercetare și publicarea cărților sale și a ajuns chiar să-și vândă apartamentul pentru a-și publica „o carte de o mie de pagini”, cu condiția să locuiască într-o cameră, până la finalul vieții. „Am primit telefoane din Germania, din Irlanda, de la New York, au citit în ziare despre mine, au zis că-mi trimit bani ca să public cartea și le-am zis: «Nu. Trimiteți la editură, eu nu primesc niciun ban». Cartea a apărut, dar nu știu câți bani au primit cei de la editură”, a relatat profesorul.

Cu toate acestea, spune că deși este „cel mai sărac medic din lume”, dacă ar lua-o de la capăt, ar face tot ce a făcut până acum. „M-aş duce în străinătate să văd cum se operează, ce tehnici utilizează, dar m-aș întoarce apoi în România“, spune celebrul medic.

A încercat să demonstreze că „România nu e formată numai din oameni de nimic” și a intrat în poitică, dar se pare că și-a dat seama repede că este imposibil să schimbe ceva în acest domeniu, așa că după un mandat s-a dedicat din nou, integral, pacienților pe care continuă să-i consulte și să-i opereze gratuit.

 

Leon Dănăilă este membru titular al Academiei Române din 20 decembrie 2004 și membru corespondent al acesteia din 24 octombrie 1997; membru titular al Academiei de Științe Medicale (1993); membru al Academiei Oamenilor de Știință (2004), membru al New York Academy of Sciences (1995), London Diplomatic Academy (2000), L’Académie Centrale Européenne des Sciences, des Lettres et des Arts (2009) și World Academy of Letters (2008).

De asemenea, este membru al L’Union Medical Balkanique (1986), European Association of Neurosurgical Sciences (1987), International Society of Psychoneuroendocrinology (1991), International Psychogeriatric Association (1991), Societe Francaise de Pharmacologie Clinique et Therapeutique (1991), Biomedical Optics Society (1992), International Society for Optical Engineering – SPIE (1992), Balkan Society of Angiology and Vascular Surgery (1994), World Federation of Neurosurgical Societies (1992), Société de Neurochirurgie de Langue Française (1996), American Heart Association (1999); European Association of Medical Laser (1998); International Stroke Society (Japan) (1999), American Association for the Advancement of Science (2003), European Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery (2003), Congress of Neurological Surgeons (2004), Membru de onoare activ al Asociației Naționale Împotriva Corupției, Abuzurilor și Drepturile Omului (2006), membru al International Neuropsychologicaly Society (2008), al American Chemical Society (2008), American Association For the Advancement of Science – AAAS (2014).

 



Comentarii (1)

  1. Pîslan Ion spune:

    Buna ziua va rog frumos sa ma ajutati cu o informatie – tatal meu are cancer de gradul 4 la maxilar stinga jos. Se mai poate face ceva? Va rog din suflet

Adaugati un comentariu


 

*