Medicul Marius Anastasiu „tratat” cu aplauze la Congresul Societatii Franceze de Chirurgie

6 octombrie 2016 | 14 comentarii |

Timp de trei zile, chirurgul buzoian s-a aflat la aceeasi „masa” cu elitele chirurgiei europene, iar cele doua lucrari prezentate s-au bucurat de un real succes si de ample discutii pe marginea subiectelor abordate.

 

Dr. Marius Anastasiu

Dr. Marius Anastasiu

In ciuda stirilor negative care apar in fiecare zi despre medicii romani, trebuie sa recunoastem, avem inca elite de nivel mondial in domeniul medical. In ciuda salariilor mici si a lipsurilor cronice din sistemul de sanatate romanesc, exista medici cu vocatie, care se incapataneaza sa demonstreze lumii ca scoala romaneasca de sanatate ramane una de elita.

Iar confirmarea vine, fara indoiala, nu doar din ceea ce aflam noi ca reusesc sa faca la un moment dat, ci si din felul in care spitale de mare calibru din strainatate se intrec sa recruteze doctorii romani, oferindu-le salarii si conditii de lucru incomparabile cu cele din Romania.

Iar acesti medici de exceptie pot fi intalniti (e drept, in numar tot mai mic in ultima vreme), nu numai in centrele universitare sau in marile clinici private, ci si in spitalele publice din provincie. Dovada, felul in care de multe ori, tacuti, nestiuti de nimeni, sunt aplaudati la scena deschisa la conferinte si congrese internationale, unde merg nu doar sa se plimbe, ci sa prezinte lucrari de cercetare care, uneori, constituie puncte de referinta in domeniu.

 

congres francez chirurgie 2016Afectiunile oncologice constituie, probabil, cele mai mari provocari pentru un medic, in general si mai ales pentru un chirurg. Iar dr. Marius Anastasiu, seful Sectiei Chirurgie Generala a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, sustine ca „daca sunt depistate in faza incipienta, afectiunile oncologice pot fi tratate si chiar eliminate”, de aceea si-a dedicat mult din timpul si energia de care dispune, cercetarii inacest domeniu, considerand ca „doar astfel putem sa avem satisfactia ca nu suntem medici doar pentru ca am absolvit o facultate de medicina”.

Un exemplu recent este participarea unora dintre medicii romani la Congresul Societatii Franceze de Chirurgie care a avut loc, la Palatul Congreselor din Paris, in perioada 28-30 septembrie, sub presedentia prof. Georges Mantion. Presa franceza si mai ales presa de specialitate coteaza acest eveniment, care are loc anual, de 118 ani incoace, ca unul dintre cele mai importante la nivel mondial, in domeniul chirurgiei.

 

AFC expuneri 2Intors de la Congres, unde a prezentat doua lucrari stiintifice si a facut inca o data cunoscut numele spitalului unde profeseaza, medicul Marius Anastasiu a acceptat sa ne spuna si noua, celor de „acasa”, cum au fost zilele in care, pentru a nu stiu cata oara, a stat la aceeasi „masa” cu elitele chirurgiei europene si mondiale. Mai intai a tinut sa mentioneze ca a fost impresionat de faptul ca aproape nu este spital important din Franta in care sa nu fie medici romani, in unele chiar cate 10-12 conationali, ceea ce confirma ca medicina romaneasca este apreciata in Europa.

Cat despre cea de-a 18 editie „Despre cea de-a 18-a editie a Congresului Societatii de Chirurgie se poate spune ca a fost un rendez-vous profesional unic, unde ca in fiecare an, peste 2000 de chirurgi francezi si europeni au gasit un spatiu generos pentru schimburile stiintifice in chirurgia viscerala si oncologica. Marile teme abordate in acest an au fost: chirurgia eso-gastrica, hepato-bilio-pancreatica, colo-rectala, parietala si bariatrica”, explica medicul buzoian.

 

Dr. Anastasiu-dr. Ivan-dr. DaniliucDespre dr. Marius Anastasiu, cititorii SanatateaBuzoiana.ro stiu deja ca este membru al numeroase Societati stiintifice din Europa si din America, ca are la activ zeci de lucrari stiintifice prezentate la conferinte si cogrese nationale si internationale, ca a infiintat, la Buzau, Societatea Romana de Chirurgie de Urgenta si Trauma (SRCUT), ca este unul dintre primii medici romani care au abordat laparoscopic interventiile chirurgicale. Ceea ce il face insa unul dintre cei mai apreciati chirurgi este insa faptul ca a realizat numeroase operatii de mare complexitate, unele chiar in premiera mondiala, in ciuda faptului ca profeseaza intr-un spital de provincie care, ca mai ca toate spitalele judetene din tara sufera de multe lipsuri in ceea ce priveste dotarea care ar fi necesara realizarii unui act medical de nivel european in anul 2016.

 

AFC - expozitie robot laparoscopicRevenind insa la Congresul desfasurat in Capitala Frantei, unde au participat, desigur, si alti medici romani, dr. Anastasiu ne spune ca prima zi „a fost alocata, in prima parte, sedintelor inaugurale si prezentarii celor doua raporturi anuale ale AFC: Complicatiile chirurgiei bariatrice si Tratamentul cancerului colic in ocluzie. O sectiune dedicata chirurgiei hepatice a fost realizata prin tele-transmisia live a mai multor operatii realizate de echipele chirurgicale ale reputatului Spital Paul Brousse de la Villejuif (Paris). Seful serviciului, Prof. Denis Castaigne a tinut mai multe prelegeri de exceptie si in cadrul ultimului Congres al Societatii Romane de Chirurgie de Urgenta, moment in care a fost si ales Membru de onoare al SRCUT”.

De mare actualitate a fost si chirurgia robotica, cu ajutorul careia se realizeaza interventii de mare precizie in care omul are, dupa cum spune medicul buzoian, „inca doua maini de care se foloseste pentru a salva pacientul”.

 

congres AFCIn zilele urmatoare, de mare succes s-au bucurat sedintele interactive, care au permis auditoriului participarea la un vot electronic asupra unor dosare clinice si controverse decizionale operatorii, mai spune dr. Anastasiu. „Sedintele «Quoi de neuf?» (Ce este nou?) au facut sinteza principalelor publicatii ale anului precedent asupra marilor probleme din fiecare specialitate sau sub-specialitate chirurgicala. Momente de mare audienta au fost si modulele de tehnici chirurgicale sub forma video, care au oferit camp liber dezbaterilor, in particular asupra procedurilor inovante. Au fost realizate si 6 ateliere «Intalnire cu un expert» care au permis discutii libere si directe intre un expert si chirurgii din sala. Punerile la punct (mises au point), mesele rotunde tematice, sedintele bibliografice, au intregit un corp tematic deschis si constructiv”, descrie medicul buzoian, atmosfera de lucru din timpul Congresului.

 

chirurgie colorectalNu putem trece insa peste cele doua lucrari prezentate de dr. Marius Anastasiu, membru de onoare al Societatii Franceze de Chirurgie de Urgenta, care au fost selectionate de Comitetul stiintific al Congresului AFC si prezentate in sesiunea dedicata chirurgiei colo-rectale, in numele echipei de chirurgi pe care o coordoneaza ca sef Sectie Chirurgie Generala a SJU Buzau. Intrebandu-l care dintre lucrari a starnit mai mult interes si comentarii pe marginea subiectului analizat, medicul buzoian spune ca „ambele lucrari au suscitat interes si aprecieri privind designul prelucrarii si analizei statistice a esantioanelor studiate, dar mai ales prin valoarea rezultatelor obtinute”, dar cele mai multe discutii au fost pe marginea celei de-a doua, care a abordat un subiect de mare interes in lumea medicala, pentru ca are inca destule necunoscute si se refera la afectiuni extrem de grave si la complicatiile care pot aparea dar care dinainte cunoscute pot fi mai usor prevenite.

In cele doua lucrari, dr. Anastasiu a analizat statistic si din punct de vedere al rezultatelor obtinute, interventiile chirurgicale asupra cazurilor de cancer colorectal, la pacientii varsnici,  realizate in perioada 2011-2015, impreuna cu echipa de chirurgi pe care o conduce. Facand tot posibilul sa-i ajute, au fost obtinute rezultate care au reusit sa-i impresioneze chiar si pe medicii francezi, care au posibilitati terapeutice incomparabil mai mari decat cele existente la nivelul unui spital judetean din Romania.

 

AFC expuneri 1In prima lucrare analizeaza „Factorii predictivi de morbi-mortalitate in chirurgia colo-rectala practicata in urgenta la pacientiivarstnici”, in urma rezultatelor obtinute dupa operarea a 192 de pacienti cu cancer colorectal internati in spitalul buzoian, avand varste de peste 65 de ani, majoritatea chiar peste 76 de ani, cel mai varstnic pacient avand 92 de ani, o varsta la care majoritatea chirurgilor se feresc sa mai intervina din cauza complicatiilor care pot aparea.

In ceea ce priveste „Factorii predictivi ai fistulei anastomotice si de mortalitate la pacientii diabetici colectomizati”, lucrare care a primit si cele mai multe aprecieri din partea confratilor de breasla din Europa, medicul buzoian ne spune ca acestea au fost legate de  „concluzii, unde in analiza univariata, varsta, socul septic la internare, tardivitatea deciziei chirurgicale, volumul intraoperator de sange pierdut si durata totala a interventiei chirurgicale sunt elemente predictive statistic de mortalitate in cohorta analizata”. Si in acest caz, analiza retrospectiva a fost realizata tot pe 5 ani, dar numarul pacientilor a fost mult mai mare, respectiv, 562 de persoane de ambele sexe.

 

Dr. Marius Anastasiu

Dr. Marius Anastasiu

Ferindu-ma sa intreb detalii stiintifice, pentru ca oricum nu le-ar fi inteles decat specialistii, am aflat, totusi, de la dr. Anastasiu, cafiecare zi din viata unui om, oricat ar fi de varstnic, este pretioasa si nu trebuie irosita, iar daca are nesansa sa fie diagnosticat cu o afectiune grava, cum este cancerul colorectal, cu cat se intervine mai devreme, cu atat se maresc sansele pacientului de a trai. Nu trebuie sa ne gandim ca daca avem in fata un pacient varstnic nu trebuie sa-l tratam la fel ca pe unul tanar si chiar cu mai multa atentie, pentru ca trebuie sa tinem cont ca imunitatea sa generala este mai fragila”.

Nu s-a ferit sa spuna insa ca cu cat varsta este mai inaintata si pacientul are mai multe boli asociate, cu atat mai mari sunt si riscurile, intre care cele mai frecvente sunt hipertensiunea arteriala, diabetul, insuficienta cardiaca, afectiunile renale sau bronhopneumoniile cronice obstructive, care pot duce la sangerari, complicatii pulmonare, cardiace, AVC, accidente trombotice, fistule anastomotice sau, in anumite cazuri, la modificari psihologice si izolare.

 Comentarii (14)

 1. Dumitrescu Rodica spune:

  Un OM si un medic exceptional!

 2. Gheorghe Neagu spune:

  RESPECT!

 3. Cornelia Crina spune:

  Felicitari, domnule doctor! Succes, in cariera dumneavoastra si in tot ce va propuneti! In spitalul in care profesati, sunt multe lucruri de facut; nu trebuie sa lucrezi in domeniu, sa poti observa asta.

 4. ELENA MARINESCU spune:

  Multumim Bunului Dumnezeu ca exista astfel de OAMENI, iar noua, buzoienilor, ne-a fost daruit acest Medic de excelenta! FELICITARI pentru realizari si Omenie !

Adaugati un comentariu


 

*