Medicul nu este functionar public, au decis, din nou, senatorii

17 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Ei au respins, astazi, cererea presedintelui Traian Basescu, de reexaminare a deciziei prin care s-a aprobat ca medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia. Decizia finala apartine, insa, deputatilor.

 

instanta mediciSenatorii au respins astazi, solicitarea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, de a reveni asupra deciziei de scoatere a medicilor din categoria functionarilor publici, admitand solicitarea transmisa plenului de membrii Comisiei pentru Sanatate la cererea de reexaminare a Ordonantei de Urgenta 2/2014 pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in forma trimisa spre promulgare, adoptata in jurma negocierilor purtate de Colegiul Medicilor din Romania cu Ministerul Sanatatii.

Seful statului a criticat articolul prin care se stipuleaza ca avand in vedere natura profesiei de medic si obligatiile fundamentale ale medicului fata de pacientul sau, medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia” si a solicitat reexaminarea acestuia, motivand ca prin aceasta modificare a Legii Sanatatii, medicilor li se diminueaza raspunderea penala pentru „toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public, in sensul legii penale”.

Prin aceasta modificare, medicii nu mai pot fi asimilati in categoria functionarilor publici in sensul legii penale care considera functionar public «orice persoana care exercita un serviciu de interes public prin care a fost investita de autoritatile publice sau care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public»”, arata seful statului, in motivarea solicitarii de reexaminare.

 

medicMembrii Comisiei pentru Sanatate din Camera Superioara a Parlamentului au propus, insa, respingerea cererii, argumentand ca profesia de medic este „liberala prin excelenta”.

Peste tot in Uniunea Europeana, profesia medicala este legiferata ca fiind liberala. Medicul nu este functionar public, iar echivalarea dintre ele impiedica o relatie autentica cu pacientul. Independenta profesionala este, potrivit studiilor, cea mai importanta pentru medici. Toate studiile sociologice pun pe primul loc plecarea din cauza faptului ca sunt echivalati cu functionari publici”, se arata in raportul Comisiei in care se mai mentioneaza ca s-a luat in considerare si faptul ca, din 2008 pana in prezent, au parasit Romania circa 15.000 de medici.

Doar in primele sase luni ale acestui an, numarul medicilor plecati a atins cifra de 1.200. Deficitul de medici se resimte tot mai acut in Romania, atat pe zone, cat si pe specialitati. Adoptarea actului normativ, in forma adoptata de Parlament, ar constitui un mesaj pozitiv pentru lumea medicala, care ar putea reduce fenomenul migratiei”, concluzioneaza membrii comisiei.

Decizia finala privind cererea de reexaminare va fi luata insa in Camera Deputatilor, care este Camera decizionala si urmeaza sa supuna dezbaterii solicitarea presedintelui Basescu.

 


Adaugati un comentariu


 

*