Medicul roman Mihai Ionac, presedinte al Societatii Internationale de Microchirurgie Experimentala

4 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Sefului Clinicii de Chirurgie Vasculara din Timisoara i se recunoaste astfel contributia de exceptie la dezvoltarea microchirurgiei in lume si va coordona acest for profesional international pana in 2018.

 

Prof. dr. Mihai Ionac

Prof. dr. Mihai Ionac

Unui medic roman i se recunosc meritele si contributia adusa la dezvoltarea unuia dintre domeniile de varf ale medicinei modiale. Dr. Mihai Ionac, seful Clinicii de Chirurgie Vasculara din Timisoara si presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Vasculara a fost ales presedinte al Societatii Internationale de Microchirurgie Experimantala (International Society for Experimental Microsurgery – ISEM),  in cadrul Congresului care s-a desfasurat anul acesta la sfarsitul lunii august, la Tianjin – China.

Nu este prima data cand medicii romani sunt apreciati la nivel mondial inainte de a primi aceeasi consideratie si acelasi respect in Romania, unde au obtinut rezultate remarcabile pentru care sunt apreciati la nivel international. Dar asta tine de mentalitate si ne defineste pe noi, romanii, care in loc sa ne respectam, sa ne ajutam si sa ne pomovam valorile, sa le luam drept modele de viata si sa-i obligam pe altii sa le recunoasca, asteptam sa faca altii acest lucru in locul nostru sau, si mai trist, uneori le discreditam, neavand capacitatea sa acceptam ca cineva de langa noi ne poate fi superior, macar intr-un domeniu. Ar trebui sa recunoastem, odata pentru totdeauna, ca medicii romani merita mai mult respect decat le acordam noi, iar statul roman ar trebui sa inteleaga ca fara educatie si sanatate nu va exista niciun progres.

Potrivit paginii oficiale a ISEM, in boardul societatii se mai afla un medic roman, dr. Alexandru Nistor, coleg cu dr. Ionac. O recunoastre a lumii medicale internationale binemeritata, o apreciere a contributiei de exceptie pe care medicii romani au adus-o la dezvoltarea microchirurgiei in general si a microchirurgiei experimentale in special, in Centrul Universitar Medical din Timisoara.

 

Ionac (2)Dr. Mihai Ionac, ale carui realizari de exceptie au fost prezentate de multe ori in SanatateaBuzoiana.ro, a infiintat, impreuna cu cativa colegi de breasla, acum 10 ani, Clinica de Chirurgie Vasculara si Microchirurgie Reconstructiva, in cadrul Spitalului Judetean din Timisoara. Au inceput cu doua saloane si doi-trei medici care faceau operatii. Acum sunt 8 medici titulari, de doua ori mai multi rezidenti, iar aria terapeutica s-a extins, s-a ajuns la abordarea unor tehnici de anvergura, cu rezultate extraordinare. Din acest an s-a introdus tehnica de chirurgie endovasculara, iar in ianuarie a fost inaugurata renovata. De la 280 de pacienti tratati in primul an, la ora actuala sunt tratati in clinica timisoreana peste 2000 de pacienti anual si se asigura urgentele chirurgicale vasculare pentru 7 judete.

In 1998, dr. Ionac a fondat un Program complex de instruire in tehnicile de baza si avansate in microchirurgia reconstructiva, care din 2015 face parte integranta din programul Scolii Europene de Microchirurgie. Acest program a permis unui numar de peste 1000 de chirurgi, din intreaga lume, sa se perfectioneze in aceste tehnici medicale de varf. In premiera, s-a abordat descrierea unor modele experimentale de transplant (uter, muschi), de microchirurgie limfatica, de aplicatii ale tehnicilor de microchirurgie recosntructiva la pacienti cu diabet zaharat.

 

Dr. Mihai IonacDespre alegerea dr. Mihai Ionac in functia de presedinte al forului profesional international au scris colegii din Timisoara, dar o astfel de onoare facuta Romaniei merita mentionata ori de cate ori este posibil. El insusi cosidera ca a fost ales pentru ca „noi aici, la Timisoara, am initiat cel mai complex si mai complet program de instruire in microchirurgia experimantala sau clinica”. Recunoscand ca alegerea il onoreaza, mai ales tinand cont de „personalitatile exceptionale care au servit ca presedinti pana acum”, dr. Ionac spune ca il asteapta o agenda incarcata. „In scurt timp, vom organiza un comitet educational, care va avea ca scop recomandarea de standarde in invatamantul microchirurgical. Vom crea grupuri de lucru care sa reuneasca specialisti cu interese comune (de exemplu transplantul de ficat etc), vom crea o platforma web care sa promoveze mai bine oferta cursuri de microchirurgie si de proiecte de cercetare, pentru a inlesni schimbul de experienta si informatii”, a declarat dr. Mihai Ionac.

Microchirurgia este un domeniu de varf, din care fac parte, la nivel mondial, mai putin de 2000 de specialisti, dar numai cateva sute dintre ei fac microchirurgie experimentala, potrivit mentiunii dr. Ionac.

Intrucat ISEM se ocupa cu instruirea in microchirugie si promovarea rezultatelor cercetarii, dr. Ionac va publica, in urmatoarele luni „un set de criterii minimale de calitate pe care ar trebui sa le indeplineasca orice centru care face instruire in microchirurgie”. In lume sunt 25-30 de centre de instruire.

 

curs aplicat microchirurgie16Societatea Internationala de Microchirurgie Experimentala (ISEM) a fost fondata in 1991 de Sun Lee (1920-2015), cercetator de origine coreana, instruit la Pittsburgh, Statele Unite. Considerat unul dintre parintii microchirurgiei, este cel care descris pentru prima data in istoria medicinei majoritatea modelelor de transplant de organ la sobolan: rinichi, pancreas si duoden, splina, inima-plaman, testicul, stomac, folicul ovarian.

Toate aceste modele experimentale au permis extinderea cercetarii in domeniul transplantului, facand posibila aplicarea acestuia in clinicile medicale si rezultatele exceptionale in supravietuirea pacientilor transplantati.

ISEM a strans laolalta specialisti in microchirurgia experimentala si clinica din chirurgia generala, chirurgia plastica si reparatorie, neurochirurgie, chirurgie pediatrica, ginecologie, maxilo-faciala, ORL, oftalmologie etc. din intreaga lume.  

Congresle de specialitate, organizate odata la doi ani, constituie principalele puncte de intalnire si de dezbateri ale acestor specialisti, fiind organizate pana acum in Italia, Germania, Brazilia, Japonia, China, Canada, Statele Unite si chiar in Romania (Timisoara – 2012).

Următorul congres al International Society for Experimental Microsurgery (ISEM) va avea loc la Budapesta, in 27-29 septembrie 2018, unde se va alege o noua conducere.

 


Adaugati un comentariu


 

*