Medicul Valeriu Bistriceanu ne poarta din nou in „lumea povestilor”, in prag de Sarbatori – GALERIE FOTO

18 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Cel de-al treilea volum al  „povestioarelor pentru suflete nevinovate” a fost lansat intre prieteni, autorul daruind astfel 46 de povestioare „pentru toate varstele copilariei si pentru oamenii mari”.

 

Dr. Valeriu Bistriceanu

Dr. Valeriu Bistriceanu

Vreau sa va spun prieteni, astazi, o poveste. O poveste despre prietenie, despre oameni dragi, despre cum se daruieste din suflet. O poveste pentru cei mici si pentru cei mari. O poveste despre oameni adevarati care stiu sa ramana „arc peste timp”. O poveste despre un OM, un medic, un povestitor care stie sa se cuibareasca in inimi, care se daruieste pe sine si ne invata cum sa pastram, la orice varsta, macar putin din farmecul copilariei, sa nu uitam sa credem in virtute, in valori, in frumos…

Ati inteles, deja, eroul povestii este doctorul Valeriu Bistriceanu care, ieri, si-a lansat „intre prieteni”, asa, ca de Sarbatori, cel de-al treilea volum „Din lumea povestilor – Fratia lui Iepurica / Povestioare pentru suflete nevinovate”. Un volum generos, cu 46 de „povestioare” pentru „toate varstele copilariei, dar si pentru oamenii mari”, asa cum a spus Roxelana Radu, cea care a scris prefata si ne-a tinut pe toti cu sufletul la gura, cum se spune, citind povestea lui „Gherghilas, haiducul din Tara de Jos”, cu mult har.

 

Roxelana Radu - prezentare carte

Roxelana Radu – prezentare carte

Medici, scriitori, prieteni pe care mediul buzoian a stiut sa-i pastreze aproape de suflet, au fost prezenti la lansare, bucurandu-se ca „povestile si parabolele” folosite de autor in scop terapeutic, se inmultesc si vin sa ne bucure sufletul, sa ne poarte in lumea povestilor cu talc, facand o trecere in lumea reala cu multa dibacie si mult talent.

In fapt, avem de-a face cu o carte care satisface cele mai inalte exigente intr-ale scrisului, un manual didactic informal, care constituie o incununare a demersului educativ, pedagogic si terapeutic facut de autor, in scopul generos de a contribui la cresterea si formarea tinerelor vlastare, dar si la readucerea oamenilor mari in lumea curata a copilariei, in care bunatatea, generozitatea, adevarul si valorile universale, in general, isi fac loc cu generozitate. Autorul creeaza o scena universala, un spatiu multicultural, aducand laolalta popoare si civilizatii, epoci trecute si prezente, fresce ale lumii zugravite cu maiestrie artistica, probleme ale vietii si lumii contemporane. Le imbina in mod inspirat si atragator atat pentru cei mici cat si pentru cei mari, contribuind astfel la dezvoltarea spirituala si la capatarea/recapatarea interesului pentru virtuti, miracol prin Dumnezeire, la bunatate, toleranta, acceptare si daruire”, asa cum a spus Roxelana Radu, spre bucuria tuturor si in semn de respect si admiratie fata de dr. Valeiu Bistriceanu, omul si medicul care cu multa darnicie imparte toate acestea cu cititorii sai.

 

Dumitru Ion Dinca

Dumitru Ion Dinca

La un „pahar de vorba”, stropit cu un „pahar de voie buna”, langa o portie de pizza, pe care au mancat-o si eroii povestilor scrise de mediul Valeriu Bistriceanu, la un moment dat, scriitorul Dumitru Ion Dinca a tinut sa-si exprime aprecierea nu fara emotie, pentru „chipul meastesugit” in care autorul reuseste sa fie medic, terapeut si scriitor in sensul cel mai profund, asa cum a facut-o inca de la prima carte pe care a scris-o – „Doctorul fara de arginti”, demonstrand ca el insusi este un astfel de doctor, in viata reala.

D. I. Dinca s-a oprit la „Hotul de stele”, pentru cateva momente, mentionad ca „aceasta poveste face legatura in chip fericit cu povestirile din primul volum, umanizand univesrul in care vietuiesc stelele furate care, la intoarcere, dau viata si lumineaza viata. Paradigma este adusa in prezent prin slujba lui Popa Sapca, in fond, liantul cu credinta in adevarul si puterea vietii, locul lui nea’ Costica sau tanti Nuti fiind bine delimitat. Toate acestea graviteaza intr-un registru absolut fermecator, asa incat tu, cititor batran, esti obligat cu delicatete, sa te intorci la valorile supreme. Putini sunt cei ca dr. Valeiu Bistriceanu, pe care eu il situez de mult in randul doctorilor fara de arginti”…

 

Marin Ifrim - Valeriu Bistriceanu

Marin Ifrim – Valeriu Bistriceanu

Povestea adevarata, intre prieteni, a continuat cu  un gest extrem de generos al mediului Valeriu Bistruceanu care a anunta ca, pe langa gesturile generoase (deloc putine) pe care le-a facut pana acum, a creat un fond pentru a sustine reluarea (dupa doi ani de intrerupere) a Consursului national de creatie literara pentru elevi si studenti „Vasile Voiculescu – Arc de suflet peste timp”, un proiect complex, care a ajuns la cea de-a XVIII-a editie si care  „vreau sa dainuiasca, sa dea aripi tinerelor talente, sa ajute tinerii sa-si manifeste potentialul creator, sa se poat maturiza frumos. Am stabilit  in acest scop si un comitet de organizare si coordonare a acestui concurs, format din oameni care se pricep intr-ale scrisului si sper ca forta acestui concurs sa apropie si mai mult prietenii si colaboratorii pe care i-am avut aproape si pana acum, astfel incat el sa poata dainui si peste generatii”, a spus dr. Valeriu Bistriceanu, exprimandu-si astfel increderea ca in acest judet, in aceasta tara, valorile nu se vor risipi, iar tinerii si cei mai putin tineri care-i vor sprijini vor reusi sa ofere, la fel ca in povestirile sale, modele de conduita morala, iar creativitatea si imaginatia vor transcede greutatile vietii „crescand precum un copac cu radacinile adanc ancorate in pamant si in cer”.

 

lansare Bistriceanu9Scriitorii Marin Ifrim si D. I.Dinca, profesorul Mircea Costache, jr. Roxelana Radu si ceilalti care au fost alesi sa duca acest plan la indeplinire au promis ca „nu va exista niciun motiv ca acest proiect generos sa nu capete consistenta si sa devina o rampa de lansare pentru tinere condee”.

Marin Ifrim chair a tinut sa mentioneze ca „ultimii 20 de ani din viata mea, in care alaturi de domnul doctor Valeriu Bistriceanu am fost implicat in organizarea acestui proiect cultural si am contribuit la editarea a sute de carti mi-au aratat ca tara aceasta si tinerii ei au viitor, ca speranta si incredera in valori sunt neperisabile si mai ales mi-a demonstrat ca avem un potential genetic pe care nu avem dreptul sa nu-l valorificam, sa nu-l pretuim si sa nu-l promovam”.

Si, ca in orice poveste, reala sau imaginara, a venit si momentul in care autorul a spus „am incalecat pe o sa si v-am spus povestea mea”, odata cu urarile de „Sarbatori Fericite”, cu sanatate si voie buna pe care le-a adresat celor prezenti, daruind fiecaruia cate un volum cu autograf, pentru ca „in serile petrecute in familie, sa patrunda, fiecare, in lumea povestilor, alaturi de cei dragi, sa nu uite sa pastreze lumea copilariei macar intr-un colt al inimii”.

GALERIE FOTO:


Adaugati un comentariu


 

*