Medicul veterinar Dănuț Păle susține protecția și dezvoltarea zootehniei și produselor alimentare în zonele montane

29 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Deputatul buzoian a semnat, împreună cu alți parlamentari, mai multe proiecte legislative prin care se încurajează investițiile în zonele montane care astfel „vor deveni atractive atât pentru dezvoltarea fermelor și unităților de procesare, cât și pentru turism”.

 

Dr. Danut Pale – deputat de Buzau

Deputatul social-democrat Dănuț Păle, primul medic veterinar buzoian ajuns în Parlamentul României, la aproape un an de mandat, are deja la activ 55 de propuneri legislative, din care trei au fost deja transpuse în legi deja promulgate. În ultima perioadă, deputatul buzoian și-a pus semnătura pe mai multe proiecte legislative pentru protecția și dezvoltarea zonei montane, considerată  defavorizată prin reducerea drastică a populației tinere și prin izolare.

Una dintre propunerile legislative pe care medicul veterinar buzoian le susține este Legea muntelui”, care prevede alocarea sumei de un miliard de euro, pe o perioadă de 10 ani, de la bugetul de stat, pentru „Programul de încurajare a activităților din zona montană”.

Am promis buzoienilor că îmi voi lua această demintate publică în serios și încerc să mă țin de cuvânt. Fiind medic veterinar și vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a Camerei Deputaților,  principala mea procupare este să contribui la dezvoltarea și protejarea acestor domenii, a agriculturii în general, a fermierilor și a medicilor veterinari în special, prin proiecte legislative, luări de cuvânt și interpelări, astfel încât la finalul mandatului să-i pot privi în ochi pe oamenii care m-au mandatat să le reprezint interesle la acest nivel”, a precizat dr. Dănuț Păle, pentru SănătateaBuzoiană.ro.

 

O altă inițiativă legislativă vizează aprobarea unui „Program de încurajare a investiţiilor din zona montană”, în valoare tot de un miliard de euro, care se va derula însă în perioada 2018-2020, și care prevede finanțarea unor centre de colectare-prelucrare lână și piei, lapte, fructe și plante medicinale, precum și înființarea de stâne montane și centre de sacrificare a animalelor. 15 milioane de euro vor fi alocate unui program prin care se vizează înființarea a 135 de stâne montane de oi și capre și a 64 de centre de sacrificare a animalelor.

Pentru înfiinţarea a 658 de centre de colectare şi prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure şi plantelor medicinale, parlamentarii au propus aprobarea unui buget de 66 milioane de euro, pentru înființarea a 8 centre de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii, 5 milioane de euro, iar pentru înființarea a 658 de centre de colectare a laptelui, 60 de milioane de euro.

Este, practic, un proiect care, dacă va avea succesul scontat, ajutorul de stat s-ar putea extinde și în alte zonele dezavantajate. Veniturile agricultorilor din zona montană, provenite din valorificarea produselor vegetale sau animaliere sunt foarte mici, iar unele dintre produsele obtinuțe ân fermă nu pot fi valorificate, din cauza lipsei unei retele de colectare si valorificare. De aceea este necesar ca zona montană să beneficieze de o politică specifică distinctă, care să vizeze reducerea dezechilibrului față de zonele mai favorizate, ceea ce ar fi de un real folos tuturor romanilor”, a explicat deputatul buzoian.

 

Două dintre propunerile legislative despre care dr. Dănuț Păle spune că vor avea un impact major în agricultură vizează acordarea de subvenții crescătorilor de taurine din rasele Bălțata și Bruna Românească și crescătorilor de bivolițe. „Este de datoria noastră să sprijinim revigorarea și modernizarea agriculturii românești, a fermelor și a punctelor de colectare și procesare a produselor alimentare autohtone, nu numai pentru a genera creștere economică ci și pentru că este un fapt dovedit, sunt mai sănătoase. Concurența produselor din import a generat, din anul 2007 și până acum, o scădere a efectivelor de animale din aceste rase autohtone de 27%. Este nevoie de instituirea unei scheme de ajutor de stat, în scopul îmbunătățirii nivelului de performanță și sustenabilitate a fermelor”, consideră medicul veterinar buzoian. Prin acest proiect legislativ s-a propus sprijinirea crescătorilor de taurine din aceste rase, cu 10 milioane de euro, în perioada 2018 – 2020, în vederea înființării de ferme și adăposturi noi pentru animale de reproducție, cu capacități cuprinse între 50 și 300 de animale, inclusiv acoperirea costurilor cu elaborarea studiilor de fezabilitate, proiecte, autorizatii, achiziția de animale, de utilaje și echipamente necesare.

 

Alte două proiecte legislative asemănătoare se referă la acordarea de ajutor de stat pentru crescătorii de bivolițe, în vederea realizării de investiții pentru crearea de noi locuri de cazare, în limita a 200 de locuri, și popularea acestora. „Laptele de bivoliță și produsele obținute din acest lapte sunt apreciate și căutate atât în România cât și la export. Dar din păcate, numărul bubalinelor (bivoli) a scăzut considerabil în ultimii ani, de aceea este nevoie ca acest sector zootehnic să fie sprijinit. Bivolițele sunt unele dintre cele mai sănătoase animale care trăiesc pe planetă (au autoprotecție la boala vacii nebune, bruceloză, leucoză și TBC), carnea lor este foarte gustoasă, iar laptele lor nu are colesterol (grăsimea laptelui de bivoliță este mai săracă în colesterol de 100 de ori față de grăsimea laptelui de vacă sau alte specii) și este folosit, cu succes, în hrana copiilor sau a persoanelor cu probleme de sănătate, fiind bun pentru afecțiuni interne și osoase”, a mai precizat medicul veterniar buzoian.

Inițiatorii proiectelor de protecție și dezvoltare a zonei montane consideră necesară, în același timp, extinderea drumurilor de acces, înființarea unor noi dispensare medicale și extinderea rețelei de distribuție a gazelor, scutirea de la impozitul agricol și impozitul pe venit pentru familiile tinere, lemne de foc cu titlu gratuit pentru cei mai izolați locuitori, precum și înființarea unui „Program de creditare” special pentru zona montană, în vederea cofinanțării pentru accesarea de fonduri UE sau naționale.

Mai mult, Ministerul Agriculturii și cel al Educației intenționează să colaboreze în vederea introducerii în gimnaziu și liceu a unei discipline de studiu care să cuprindă „noțiuni elementare despre socio-economia zonei montane”.

 


Adaugati un comentariu


 

*