Meditația ajută în tratamentul stresului post-trumatic

30 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) survine după un eveniment traumatic major precum moartea, ameninţarea morţii, răni grave sau agresiuni sexuale.

 

Starea de stres post-traumatic apare frecvent la victimele atentatelor şi la soldaţi, statisticile indicând că 14% dintre soldaţii care au luptat în Irak sau Afganistan suferă de stres post-traumatic. Principalele simptome sunt amintiri repetitive şi invazive ale evenimentului, coşmaruri, evitarea tuturor elementelor care reamintesc traumatismul, stare de iritabilitate sau de depresie.

Printre tratamentele folosite în prezent, terapia prin expunere este cea mai frecvent utilizată. Aceasta constă în expunerea graduală a persoanei care suferă de PTSD la situaţii, locuri, imagini senzaţii, zgomote, mirosuri şi amintiri asociate cu evenimentul traumatic, pentru a obişnui organismul să nu mai reacţioneze atât de intens la elementele care îi reamintesc trauma şi să renunţe la a evita anumite contexte. Tehnica este însă dificilă pentru victimele PTSD, iar între 30% şi 45% dintre pacienţi abandonează tratamentul, din această cauză.

 

În încercarea de a găsi o alternativă la acest tratament nu foarte eficient, cercetători din trei universităţi americane au testat practica meditaţiei. În cadrul unui studiu la care au participat 203 de foşti soldaţi americani cu PTSD, atât bărbaţi cât şi femei, aceștia au fost repartizaţi în trei grupe dintre care una a practicat meditaţia, cea de-a doua, terapia prin expunere, iar cea de-a treia a participat la un curs teoretic despre stresul post-traumatic. 60% dintre soldaţii care au practicat 20 de minute de meditaţie în fiecare zi au observat o ameliorare semnificativă a simptomelor şi au reuşit, într-un număr mai mare, să participe la studiu la capăt, în comparaţie cu grupul care a urmat terapia prin expunere.

Meditaţia presupune concentrarea asupra unui obiect sau idei, pentru a atinge starea de deplină conştiinţă, calmul şi liniştea și poate fi practicată individual, aproape în orice loc şi în orice moment, fără utilizarea unui echipament specializat sau asistenţă personalizată”, a explicat dr. Sanford Nidich, autorul principal al studiului. Acesta este de parere că, în faţa problemei în creştere a stresului post-traumatic în Statele Unite, Marea Britanie şi în alte locuri din lume, terapiile alternative precum meditaţia trebuie să facă parte din opţiunile puse în aplicare de autorităţile din domeniul sănătăţii.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*