Mezelurile „ofera” cel mai crescut risc de cancer

27 octombrie 2015 | 1 comentariu |

Orgaznizatia Mondiala a Sanatatii a dat publicitatii un raport care plaseaza alimentele din carne procesata in grupa I de risc, alaturi de tutun, azbest si gazele de esapament.

 

mezeluriUn raport facut public de Organizatia Mondiala a Sanatatii a starnit un adevarat cutremur la nivel international, cu ecouri puternice si in Romania. Cercetarea se refera la efectele nocive pe care le poate avea asupra sanatatii consumul de carne, mai ales procesata. OMS a incadrat astfel produsele din carne procesata precum, sunca, rulada din carne, parizerul, carnatii, adica mezelurile in general,  in categoria I de risc in ceea ce priveste posibilitatea riscul aparitiei unei afectiuni oncologice.

Este o masura fara precedent, desi pana acum s-a mai vorbit despre riscurile pentru sanatate pe care le reprezinta consumul de carne procesata. De aceasta data, produsele indicate au fost plasate in aceeasi categoria de risc cu tutunul, azbestul sau gazele de esapament. Totodata, Organizatia Mondiala a Sanatatii a incadrat carnea rosie in grupa a II-a de risc oncologic, ceea ce inseamna ca deocamdata exista dovezi limitate ca aceasta poate sa provoace cancer.

In acdrul raportului OMS  au fost evidentiate in special legaturile dintre consumul acestor tipuri de carne si cancerul colorectal, dar au fost observate si asocieri cu cancerele de prostata si pancreas.

 

Vladimir Manastireanu

Vladimir Manastireanu

Evident ca raportul a generat imediat nenumarate reactii, cei mai vehementi fiind, asa cum era de asteptat, producatorii din industria carnii. In Romania, printre primii care au reactionat a fost fostul presedinte al ANSVSA, Vladimir Manastireanu, actualmente director executiv al Asociatiei Romane a Carnii, organizatie profesionala ce reprezinta interesele industriei de prelucrare a carnii si realizeaza peste 60 la suta din productia nationala de mezeluri. Acesta a declarat ca nu trebuie pusa aparitia cancerului exclusiv pe seama produselor din carne, explicand ca acest risc poate aparea doar in cazul consumului excesiv de astfel de produse. „Nu poti sa incriminezi carnea rosie si preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer. Cancerul apare din concurenta mai multor factori, printre care si cei alimentari. Daca vorbim strict de carne, un consum zilnic de cantitati excesive de carne sau de produse din carne poate produce cancer si cand spun excesiv ma refer la doua kilograme de salam picant pe care il mananci in fiecare zi, timp indelungat. Condimentele picante pot determina iritatii ale tubului digestiv si, impreuna cu alte cauze, pot sa provoace si cancer. Potentialul cancerigen al unui preparat poate fi pus pe seama unei carni care este tratata cu diverse substante chimice si care trece de controlul sanitar-veterinar sau a unui preparat care nu a respectat reteta, cum a fost cazul fructelor venite din Turcia contaminate cu pesticide. Insa, repet, nu putem pune strict in spinarea carnii rosii si a preparatelor din carne aceasta problema, pentru ca organismul uman isi ia proteina cea mai valoroasa in primul rand din carne, din lapte si abia dupa aceea din legume si fructe. Cancerul are cauze multiple, printre care si alimentatia poate fi o cauza”, a declarat acesta.

 

Dr. Victor Olasavsky

Dr. Victor Olasavsky

La randul sau, reprezentantul OMS in Romania, medicul Victor Olsavszky, inclina sa ii dea dreptate fostului sef al ANSVSA. El spune ca dupa acest raport, urmeaza sa se determine cantitatea optima de carne procesata si de carne rosie ce poate fi consumata, pentru a nu risca aparitia unor afectiuni oncologice, subliniind ca acest aspect nu este, la ora actuala, suficient studiat. Reprezentantul OMS a recomandat insa o dieta echilibrata, bazata atat pe legume si fructe cat si pe carne, precizand insa ca nu trebuie sa se puna accentul in mod deosebit pe aceasta din urma. Victor  Olsavszky, a atras atentia, in acest context, asupra acelor diete monoalimentare bazate pe consumul de carne, diete pe care multi le considera benefice pentru sanatate si pentru silueta. „Ceea ce noi recomandam este acea dieta echilibrata alcatuita din vegetale, fructe si carne, care nu e foarte importanta. Regimurile acestea monoalimentare bazate doar pe carne pot fi daunatoare. OMS a emis o serie de ghiduri pentru diete echilibrate numai pentru anumite lucruri, respectiv cata sare, cat zahar si cate grasimi. Pentru carne, inca nu. Aceasta ar fi urmatoarea etapa de cercetare”, a precizat Olsavszky.

 

mezeluriSi specialisti de la institute de prestigiu din Europa s-au pronuntat in privinta acestui aspect, punand accent pe cumpatare si pe consumul intr-o proportie mai mare de carne pasare si peste, asa-numita carne alba, care nu este inclusa in raportul OMS. Acestia spun ca raportul organizatiei nu schimba foarte mult recomandarile pe care le faceau si ei pana acum, referitoare la o alimentatie echilibrata, pentru a preveni aparitia cancerului si a altor afectiuni. Astfel, specialistii din cadrul Fondului Mondial de Cercetari Impotriva Cancerului, de la Londra, spun ca sunt admise sub 500 de grame de carne rosie pe saptamana si foarte putine sau deloc produse procesate  cum ar fi carnati, salam, pateu si alte mezeluri. Ideal ar fi totusi sa nu se consume mai mult de 300 de grame de carne rosie pe saptamana.

La randul sau, Dominique Bessette de la Institutul National pentru Cancer din Franta, a adaugat ca cele 500 de grame de carne pe saptamana ar trebui impartite in portii care sa nu depaseasca 70-100 de grame, insa mezelurile nu ar trebui sa reprezinte un aliment consumat zilnic.

In ceea ce priveste cantitatea de carne ce poate fi consumata fara riscuri, Centrul international de cercetari asupra cancerului, autorul evaluarii publicata ieri, mentioneaza ca riscul creste pe masura cantitatii de carne consumate, insa datele disponibile pentru aceasta evaluare nu permit stabilirea unui nivel de siguranta.

 



Comentarii (1)

  1. Mihai Rissdorfer spune:

    Am votat prin trepadusii ce ne reprezinta Codexul, adevarat izvor de sanatate. Acum sa ne bucuram. Am distrus ICA, singura institutie care facea ordine si care ar fi putut sa faca controale riguroase. Astia suntem …

Adaugati un comentariu


 

*