Mierea de albine ar putea fi inclusa in meniul zilnic al elevilor si asistatilor din centrele sociale

Cunoscute fiind calitatile terapeutice ale acestui aliment, promovarea consumului in scoli si in centrele sociale nu poate fi decat o masura benefica pentru sanatatea elevilor si persoanelor defavorizate, sustin medicii.

 

miere (2)Sanatatea elevilor si a persoanelor defavorizate, doua categorii de populatie mai vulnerabile in fata riscului de imbolnavire, ar putea fi mai bine protejata daca o initiativa venita din partea reprezentantilor Ministerului Agriculturii va fi pusa in practica in scoli si centrele sociale. Recent, un oficial din cadrul ministerului a declarat ca „se considera  oportuna dezvoltarea la nivel national a programului de promovare a consumului mierii in scoli, pe care vrem sa-l extindem si la nivelul persoanelor defavorizate si in centrele sociale”. Secretarul de stat Daniel Butanoiu a mai declarat ca in acest sens trebuie purtate discutii si cu reprezentantii celorlalte ministere de resort, dupa care se va putea trece la implementarea acestei masuri.

 

miere (3)In acest fel ar putea fi incurajat si consumul de miere la nivelul intregii populatii, consum destul de redus, desi Romania este considerata a fi cel mai bun bazin melifer din Europa, datorita numarului mare de specii din flora spontana si a speciilor de plante melifere. Productia de miere de albine a crescut de la an la an, insa Romania este mult in urma altor tari care nu beneficiaza de resurse atat de bogate si variate, pentru ca populatia autohtona este, pe de o parte, prea saraca sa-si permita sa cumpere miere pentru consumul zilnic, pe de alta productia aduce venituri mai bune daca este livrata la export si, nu in ultimul rand, nu exista o retea apicola suficient de dezvoltata si pusa la punct.

Masura propusa de Ministerul Agriculturii ar veni si in sprijinul apicultorilor, mai ales ca acestia se plang ca anul acesta va fi un an greu, intrucat albinele nu au putut iesi din stupi din cauza ploilor si temperatruilor scazute, productia de miere de salcam fiind deja compromisa, ceea ce ar putea duce la o crestere a preturilor la acest produs.

 

miere (4)Mierea si toate produsele apicole au in compoziţie numeroase substante active benefice pentru sanatate. Acestea sunt in mare parte zaharuri  si microelemente precum enzime, acizi organici si vitamine, ce au un efect pozitiv prin actiunea de reglare a unor functii importante ale organismului.

Gratie acestor calitati, mierea a fost utilizata ca remediu, de-a lungul timpului, pentru vindecarea unor afectiuni gastro-intestinale, renale (stimuleaza rinichiul si are efect antiseptic asupra aparatului urinar), respiratorii si pentru tratarea plagilor infectate (are efect antiseptic si cicatrizant). Mierea are proprietati antibiotice, studii si practica demonstrand efectul bactericid si bacteriostatic pe care il are asupra tulpinilor patogene de streptococi, stafilococi, colibacili, Sallmonela si Proteus Vulgaris.

Mierea se digera usor si cuprinde un amestec de glucoza, fructoza si minerale care trec direct in sange. Datorita glucozei, potasiului si acetil-colinei produce vasodilatatie priferica (arteriole, capilare), contribuie la scaderea hipertensiunii arteriale, stimuleaza muschiul cardiac, amelioreaza circulatia coronariana, creste nivelul hemoglobinei.

.

miere (1)Mierea este valoroasa si prin vitaminele provenite din polenul si nectarul plantelor, continutul sau in acestea variind insa in functie de plantele din care acestea au fost culese de albine. Principalele vitamine din miere sunt vitamina B1, B2, B6, vitamina PP, vitamina H, vitamina B12, vitamina C, acidul pantotenic, acidul folic, vitamina A, vitamina K.  O cantitate de 100 de grame  de miere contine 315 calorii si are aceeasi valoare nutritionala ca  5 oua sau 700 de grame de morcovi, 1,4 kilograme de cartofi, 600 de mililitri de lapte, doua banane sau trei portocale. Mierea se digera usor si cuprinde un amestec de fructoza, glucoza si minerale, care trec direct in sange.

Mierea de albine are ca surse potentiale peste 2000 de flori, ceea ce face ca si caracteristicile ei sa fie extrem de variate.

Atentie! Specialistii atrag atentia ca mierea sa fie folosita ca indulcitor numai dupa scaderea sub 40ºC, la o temperatura mai ridicata pierzandu-si efectele curative si chiar putand deveni toxica, potrivit dr. Gheorghe Mecinicopschi. 

 


Adaugati un comentariu


 

*