Mii de buzoieni, atinsi de viroze si pneumonii

5 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

In ultima saptamana, cabinetele medicilor de familie si camerele de garda ale spitalelor din judet au fost asaltate de bolnavi cu afectiuni sezoniere. Gripa ocoleste Buzaul deocamdata, iar inca 2.970 de doze de vaccin s-au primit in cursul zilei de miercuri si vor fi distribuite medicilor.

 

racealasigripa2.321 de buzoieni au mers, saptamana trecuta, la cabinetele medicilor de familie sau direct la camerele de garda ale spitalelor, din cauza afectiunilor de sezon. Dupa ce au fost consultati, doar pentru 12 dintre ei a fost necesara internarea, ca urmare a unor forme grave de viroza cu care s-au prezentat la medic, iar alti 34 au fost internati cu diverse forme de pneumonie.

Potrivit unui comunicat de presa al Directiei de Sanatate Publica Buzau, categoriile cele mai expuse imbolnavirii raman in continuare copiii cu varste intre 5 si 14 ani, medicii inregistrand nu mai putin de 739 de cazuri in intervalul mentionat. Metabolismul a 611 copii cu varste cuprinse intre 2 si 4 ani a avut de asemenea de suferit din cauza virozelor. Medicii au inregistrat la acelasi capitol si 342 de beblusi cu varsta maxima 1 an care au fost adusi de urgenta de parintii lor, la consultatie. Cei mai rezistenti in fata virozelor si, probabil cei care se protejeaza cel mai bine atunci cand ies in aer liber sunt pensionarii cu varste mai mari de 65 de ani. Numai 70 de varstnici s-au prezentat la medicii buzoieni acuzand diverse forme de viroze.

 

gripa-homePneumoniile fac ceva mai putine victime in randul buzoienilor, astfel ca  numai 714 persoane au fost diagnosticate cu aceasta afectiune dupa ce s-au  prezentat la medic si au fost evaluati. Ca si la viroze, dupa cum se arata in comunicatul de presa al Directiei de Sanatate Publica Buzau, cei mai afectati sunt copiii cu varste intre 5 si 14 ani (202 cazuri), apoi cei cu varste intre 2 si 4 ani (144 de imbolnaviri).

Probabil ceva mai grijulii cu scoaterea la aer a bebelusilor, parintii i-au ferit pe acestia de efectele instabilitatii temperaturilor din intervalul mentionat anterior, astfel ca numai 68 de copii mai mici de un an au avut de suferit din cauza racelilor grave. 34 dintre buzoienii diagnosticati cu pneumonie au fost nevoiti sa ramana in spital, sub supravegherea medicilor, pana la vindecare.

Din fericire,pana acum nu a fost inregistrat nici un caz de gripa in judet, iar numarul total de pneumonii si viroze din perioadele specificate nu este semnificativ raportat la numarul populatiei.

 

vaccin antigripalDin 28 septembrie 2015 si pana la 1 noiembrie, 9.424 de buzoieni au fosta fectati de viroze si pneumonie. Cea mai aglomerata saptamana la cabinetele medicale si camerele de garda a fost 19-25 octombrie, cand s-au inregistrat 2.553 de prezentari pe viroze si 834 de pneumonii, iar saptamana cea mai linistita pentru medici, ca si pentru pacienti a fost prima saptamana a monitorizarii din acest sezon.

In ceea ce priveste imunizarea, dupa cum arata purtatorul de cuvant al DSP, Mihaela Voineagu, „pana  la 1 noiembrie, desi au avut la dispozitie 4.600 de doze de vaccin primite in prima transa, doar 2.739 de persoane s-au imunizat impotriva virusului gripal. DSP Buzau a primit in cursul zilei de astazi (ieri-n.r.) inca 2.970 de doze de vaccin, care vor fi distribuite medicilor de familie”.

Specialistii arata ca temperaturile care au prezentat o falsa primavara sunt efectul acestor imbolnaviri si avertizeaza populatia sa-si ia masuri preventive, respectiv sa se vaccineze impotriva gripei sezoniere, sa consume multe fructe si legume crude, sa nu se lase pacaliti de soarele care se arata la orizont, sa aeriseasca incaperile in care stau si mai ales dorm, iar in caz de imbolnavire sa se izoleze la domiciliu pentru a  nu raspandi virusii in colectivitati.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*