Mii de copii stau si in aceasta iarna in scoli darapanate, insalubre si chiar neincalzite
49 de unitati de invatamant nu au primit autorizatie sanitara, altor 3 li s-a anulat, iar in 101 nici macar nu s-a facut deratizare – este bilantul trist al controalelor efectuate de inspectorii sanitari in146 de scoli, gradinite si licee. In judetul Buzau functioneaza 758 de unitati de invatamant, iar la debutul anului scolar, 227 dintre ele erau necorespunzatoare din punct de vedere igienico- sanitar.
A venit frigul, iar multe dintre scolile din judet sunt inca in constructie, altele functioneaza in cladiri vechi, degradate, nu au sursa de apa, grupurile sanitare sunt necorespunzatoare, mobilierul este mai degraba potrivit nevoilor unor adulti si, mai grav, in doua cazuri nici macar nu exista posibilitatea incalzirii claselor, asa ca elevii vor sta si in aceasta iarna imboscati si cu manusi in maini la ore. Acesta ar fi, pe scurt, tabloul din care fac parte cel putin 46 de scoli, gradinite si licee din judet, carora inspectorii Directiei de Sanatate Publica le-a refuzat autorizarea sanitara sau chiar le-a anulat-o.
„Exista scoli si gradinite care nu dispun de sursa de apa potabila pentru asigurarea igienei personale, de materiale si ustensile de curatenie, unitati scolare cu sistem de incalzire necorespunzator sau chiar fara sistem de incalzire, cum este Scoala cu clasele I-IV din Izvorul Dulce (Merei). Mai multe unitati de invatamant nu dispun de spatii corespunzatoare depozitarii si pastrarii laptelui si produselor de panificatie destinate elevilor din ciclul prescolar, scolar si gimnazial, intre care si Scoala nr. 14 Buzau. Mai grav, in 101 dintre cele 146 de unitati verificate, nici macar nu s-au incheiat contracte cu firme autorizate sa efectueze deratizarea si dezinsectia, copiii fiind astfel expusi imbolnavirii”, a precizat purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate publica, Mihaela Volineagu.
11 constructii in reabilitare, 13 cu grad mare de degradare
Lipsa finantarii invatamantului din ultimii ani, mai ales pentru constructii, face ca 11 scoli la care s-au demarat lucrari de reabilitare sa fie inca nefinalizate, astfel ca elevii indura si in aceasta iarna indolenta autoritatilor.
In alte 13 unitati scolare, potrivit inspectorilor DSP, cladirile sunt „vechi, degrdate, fara surse de apa si au grupuri sanitare necorespunzatoare, cu instalatii defecte, nevidanjate sau chiar o simpla groapa tine loc de wc, punand in pericol siguranta copiilor”.
22 dintre unitatile scolare necorespunzatoare sanitar sunt din mediul rural, dar in aceeasi situatie se afla si Liceul Tehnologic din Patarlagele, unde s-au identificat tamplarie, paviment si mobilier necorespunzatoare si grup sanitar degradat, cu numar insuficient de cabine. Contactat de reporterii Sanatatea Buzoiana, primarul Ion Ghergiceanu spune ca „nici fonduri nu s-au alocat pentru unitatile de invatamant, iar Consiliul Local a facut ce a putut cu bruma de bani de care a dispus, dar in cazul Liceului tehnologic din localitate, nici conducerea unitatii scolare nu se ingrijeste macar sa repare ce se poate repara sau sa pastreze ceea ce le-a fost dat in grija”. O situatie asemanatoare se intalneste si la Scoala de Arte si Meserii din Rusetu, care fiind in reabilitare isi desfasoara cursurile in spatii improvizate.
Gradinitelor cu Program Normal nr. 1 si nr. 5 din Buzau le lipsesc circuitele functionale.
In ceea ce priveste cabinetele medicale scolare, putine dintre ele sunt dotate corespunzator cu medicamente si materiale sanitare pentru asigurarea urgentelor, asa cum prevede legislatia in vigoare.