Mii de medici si asistenti pleaca lunar in strainatate

13 septembrie 2012 | 1 comentariu |

Interesul pentru ofertele destinate personalului medical si sanitar au inregistrat o crestere de aproape 52% in luna august a acestui an, se arata intr-un studiu Tjobs. In perioada 27 octombrie-27 noiembrie, in Romania are loc o noua editie a Targului international de recrutare a fortei de munca din sanatate „Cariere in alb”. Din Buzau, sase medici si peste 50 de asistenti medicali au plecat sa munceasca in Occident numai in acest an.

 

Medicii Ion Japie, George Vulpe si Stanciu Paraschiv – SJU Buzau

Nu mai este o noutate. Medicii, asistentii medicali si infirmierele ne pleaca pe capete in strainatate. 65.000 de cautari au fost efectuate pe platforma online Tjobs.ro in luna august, cand au fost disponibile 32.936 de locuri de munca in strainatate (mai mult cu 15% decat in luna anterioara).

Aceeasi sursa indica o crestere a interesului romanilor pentru joburile din domeniul medical si personal sanitar, fata de care s-a inregistrat in august o crestere cu 51,91% fata de iulie. Astfel, ofertele imediate de angajare valabile in data de 29 august au fost dominate de categoria „hoteluri/turism” (23.63% din total), dupa care imediat s-au pozitionat ofertele pentru „personal medical si sanitar” (2.495 posturi, cu 2,54% mai multe decat in iulie), „ingrijire batrani / asistenta sociala” (1.622 pozitii vacante) si „au pair / ingrijire copii” (1.522 pozitii), cea mai bogata oferta venind din Marea Britanie, Germania si Franta,  dar si din SUA, Canada, Caraibe si Orientul Mijlociu. 

Plecarea medicilor si asistentilor medicali in strainatate se resimte din plin si la Buzau unde, potrivit dr. Ion Japie, presedintele Colegiului Judetean la Medicilor, „numai anul acesta au solicitat aviz din partea forului profesional, pentru a pleca sa lucreze in strainatate, un medic psihiatru – pentru Germania, iar in Franta, un medic pediatru si unul de anatomie patologica, specialitati in care Buzaul este deficitar”, mentionand ca in segmentul asistentilor medicali, migratia este un adevarat fenomen.

La inceputul acestei luni, platforma Rjobs insuma16.000 de locuri de munca in strainatate, din 55 de domenii de activitate si 38 de tari.

 

Cariere in Alb – editia a 7-a

Ca sa confirme parca ingrijorarea presedintelui Colegiului Medicilor din Buzau, ca si a presedintelui Colegiului National al Medicilor, care spunea recent ca peste 10.000 de medici au plecat din tara dupa 1990, Compania Medicov anunta, pentru perioada 27 octombrie – 24 noiembrie, cea de a 7-a editie a Targului International de Cariere Medicale in Romania – „Cariere in Alb”. Evenimentul se adreseaza atat angajatorilor cat si medicilor, medicilor dentisti, farmacistilor sau asistentilor medicali care isi cauta un nou loc de munca sau oportunitati de dezvoltare a carierei lor medicale si va gazdui peste 35 de companii de recrutare, printre care Permedex, NES Healthcare, Agunis, Brandler, oferind oportunitati de angajare in tari precum Germania, Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Norvegia, Franta, Elvetia.

Sesiunile de recrutare ale Targului de „Cariere in Alb” se vor desfasura in mai multe centre universitare din Romania si din Republica Moldova: Iasi – 27 octombrie, la Teatrul Luceafarul; Chisinau – 28 octombrie, Hotel Codru; Bucuresti – 3 si 4 noiembrie, UMF Carol Davila; Targu Mures –  9 noiembrie,  Hotel Grand; Sibiu – 10 Noiembrie, Centrul de Afaceri Sibiu; Cluj Napoca – 11 Noiembre, Casa de Cultura a Studentilor; Timisoara – 24 Noiembrie, UMF Timisoara – Club Hyperion.

Asa cum recunosc si oficialii sistemului sanitar, medicii romani pleaca din tara atat din considerente de ordin financiar (veniturile in strainatate sunt de 10-15 ori mai mari), dar si „ din cauza lipsei oportunitatilor in cariera, acolo crescandu-le sansele de a evolua profesional”, asa cum declara, zilele trecute, dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.


Categorii: Jobs, Medici

Comentarii (1)

  1. DAC spune:

    Atata timp cat salariile medicilor nu sunt aduse la un nivel comparabil cu meritul in societate consider ca plecarea medicilor din Romania e impusa politic institutionalizat in scop de jaf intelectual, financiar si vital al natiunii romane.

Adaugati un comentariu


 

*