Mii de vieti salvate de parmedicii si pompierii buzoieni

In primul semestru al acestui an, misiunile SMURD reprezinta 70 la suta dintre interventiile ISU Buzau, care au avut loc in aceasta perioada.

 

Cine salveaza o viata, salveaza o lume”, este deviza dupa care actioneaza, zi si noapte, salvatorii buzoieni de la Serviciul Judetean de Ambulanta si de la Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD). Buzoienii stiu ca in orice clipa, daca viata le este in pericol, sunand la 112 vor primi ajutor de urgenta. Pentru salvatori, fiecare misiune inseamna o lupta pentru viata, o batalie pe care trebuie sa o castige, de multe ori la limita. Din actiunile si din gandirea lor lipseste notiunea de „imposibil”, chiar daca uneori isi pun in pericol chiar propriile vieti, pentru a le salva pe ale altora.

Toate acestea se vad din numarul mare de interventii si de vieti salvate in prima jumatate a acestui an, pe care Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Buzau le-a facut publice. Din acest bilant rezulta ca perioada respectiva nu a fost deloc una linistita pentru pompierii si parmedicii buzoieni, care au avut parte, in medie, de 21,97 de interventii pe zi.

 

La nivelul intregului judet, in perioada analizata, echipajele ISU au fost solicitate la 3.911 interventii. Cea mai mare pondere au avut-o interventiile la cazuri ce au reprezentat urgente medicale, misiuni care au fost atribuite echipajelor SMURD.

Astfel, 70,16% din totalul interventiilor echipajelor ISU au revenit paramedicilor SMURD, care au participat, in primul semestru, la 2.744 de misiuni, rezultand o medie de 17,36 interventii zilnic.

In cadrul acestor misiuni, 2.694 de persoane au primit ajutor medical de urgenta, 2.378 dintre acestea fiind adulti si 316, copii.

Timpul de raspuns al echipajelor SMURD a fost, in medie, de 4,30 de minute, iar durata medie a interventiilor a fost de 16 minute.

Activitatea echipajelor SMURD Buzau se desfasoara in colaborare cu cea a pompierilor ISU, a echipajelor Serviciului Judetean de Ambulnta si a medicilor de la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean.

 

In ceea ce priveste celelalte tipuri de interventii ale echipajelor ISU, 15,95% au constat in misiuni de stingere a incendiilor, o pondere importanta constituind-o si incendiile de vegetatie uscata, dat fiind faptul ca in perioada analizata intra si lunile de primavara/vara, cand fermierii obisnuiesc sa igienizeze terenurile agricole dand foc resturilor vegetale sau sunt temperaturi extreme.

In aceeasi perioada, echipajele ISU au fost puse in alerta si in urma a 11 alarme false, iar in alte 119 situatii, echipajele au fost intoarse de pe traseu sau nu au mai fost nevoite sa intervina odata ajunse la locul solicitarii.

Tipul mediu de raspuns al pompierilor la incendii a fost de 17 minute, iar durata medie a unei interventii a fost de 59 de minute.

 

Pe timpul interventiilor au fost salvate 85 de persoane, dintre care 83 de adulti si doi copii, dar si 325 de animale si 21 de pasari din gospodariile cuprinse de flacari.

Distanta medie de deplasare a echipajelor de pompieri pana la locul interventiei a fost de 15 kilometri, iar viteza medie de deplasarea fost de 59 de kilometri pe ora, tinand cont de faptul ca vorbim de autospeciale de inteventie, incarcate cu apa.

In medie, pe raza judetului s-au inegistrat 1,04 incendii pe zi, in primul semestru al anului, numarul total al evenimentelor de acest gen fiind de 186, cu trei mai putin fata de perioada similara a anului trecut. Cele mai multe dintre incendii, 143 mai exact, s-au produs la gospodariile populatiei, in 103 din acestea fiind vorba de incendii de locuinta.

Incendiilor din gospodarii li s-au adaugat si 16 incendi la autovehicule, dar si 5 incendii pe terenuri aflate in afara perimetrelor gospodariilor.

 

Totodata, reprezentantii ISU Buzau au anuntat ca in cursul acestei saptamani, unitatea a primit in dotare un echipament complex, care va reduce semnificativ timpul de interventie, fiind utilizat in completarea autospecialelor inspectoratului.

Este vorba de un container de  suport logistic pentru  interventii multirisc, care contine o gama de echipamente pentru ridicare, echipamente si accesorii pentru iluminat, echipamente de geniu, echipamente pentru descarcerare, echipamente de protectie si salvare de la inaltimi, precum si diverse echipamente de cautare-salvare.

Containerul face parte din prima serie de echipamente de acest gen achizitionate prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, in cadrul unui program national ce are ca scop cresterea nivelului de siguranta a populatiei, prin dotarea unitatilor din tara cu tehnica noua, eficienta si moderna, pentru a asigura un raspuns mai bun in situatii de urgenta generate de cele patru tipuri de risc, respectiv alunecari de teren, cutremure, esecul utilitatilor publice si accidente grave industriale.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*