Ministerul Educatiei vrea copii miopi

8 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Specialistii au constatat ca tot mai multi copii devin miopi din cauza ecranelor telefoanelor mobile si a tabletelor, varsta acesora coborand chiar si sub doi ani. Cu toate acestea, Ministerul Educatiei vrea sa oblige elevii mici sa foloseasca tabletele pe post de manuale.

 

Dr. Adriana Stanila

Dr. Adriana Stanila

Ieri a inceput, la Sibiu, Congresul anual al Societatii Romane de Lentile de Contact si al Societatii Romane de Cornee si Suprafata Oculara, manifestare la care participa peste 300 de specialisti din Romania, Italia, Elvetia, Israel, Ungaria si Ucraina. Una dintre temele principale de discutie este miopia, afectiune tot mai des intalnita la copii. Despre miopie, prof. univ Adriana Stanila, medic-sef al Sectiei Clinice Oftalmologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu si presedinte al Societatii Romane de Lentile de Contact si al Societatii Romane de Cornee si Suprafata Oculara, spune ca „este un viciu de refractie din cauza caruia pacientii nu vad bine la distanta, deoarece la ochii miopi imaginea se formeaza in fata retinei. Pentru a o aduce pe retina, se folosesc diferite metode. Cea mai folosita este corectia cu lentile aeriene montate intr-o rama de ochelari, apoi lentile de contact care pot sa fie lentile de contact moi sau dure. O tehnica noua folosita in corectia miopiei este ortokeratologia, prin care pacientul poarta lentilele de contact noaptea, iar ziua beneficiaza de o vedere clara dupa scoaterea acestora. Efectul este reversibil, motiv pentru care lentile trebuie purtate regulat”.

 

copii cu tableteO problema importanta pe care medicul sibian a pus-o pe tapet, inca din prima zi a Congresului, este efectul nociv pe care il au asupra vederii copiilor ecranele luminoase ale telefoanelor inteligente, ale tabletelor sau televizoarelor, putandu-le provoca acestora miopie inca inainte de a implini doi ani. Acest fapt se datoreaza, potrivit medicilor, faptului ca acestia iau contact cu tehnologia moderna chiar inainte de a invata sa mearga sau sa spuna primele cuvinte. Tot mai multi copii mici sunt diagnosticati, din aceasta cauza, cu miopie, motiv pentru care sfatul specialistilor pentru parinti este sa ii tina departe de telefoane si tablete, mai ales in primii ani de viata. „Miopia este o problema care preocupa pe toata lumea care poarta ochelari si care are vederea asta scurta, iar noi incercam sa gasim cele mai bune solutii pentru ei. Copiii, de mici, de la un an jumatate, doi ani, butoneaza si apasa pe telefoane si parca este ceva mai multa miopie. Parintii sa isi tina copiii departe de telefoane, tablete, televizoare! Copiii au tendinta sa se apropie din ce in ce mai mult de aceste aparate care le fac rau”, a mai precizat medicul Adriana Stanila.

Aceste semnale de alarma nu sunt noi, medicii le tot repeta de cativa ani, dar Ministerul Educatiei din Romania se pare ca vrea sa formeze generatii intregi de miopi. Prin introducerea manualelor electronice la clasele primare, MEC ii va obliga pe copii sa petreaca ore intregi cu ochii pe ecranul tabletei, calculatorului sau telefonului, pentru a invata, in timp ce in America si in alte state in care s-a folosit excesiv sistemul electronic se revine la manuale pe hartie si chiar la cartile de beletristica tiparite.

 

Dr. Calin Tataru- Clinica OPTIMED Buzau

Dr. Calin Tataru- Clinica OPTIMED Buzau

Congresul de la Sibiu continua astazi, cu o serie de prezentari ale specialistilor, urmate de un simpozion in care participantii vor discuta despre importanta preventiei afectiunilor oculare, noi optiuni de tratament ale acestora, modalitati de abordare, noutati in domeniu si perspective terapeutice. Duminica, in ultima zi a evenimentului, participantii vor avea posibilitatea sa se exprime in cadrul unui atelier de lucru.

O importanta deosebita in cadrul prezentarilor va fi acordata interventiilor chirurgicale pentru tratamentul miopiei, participantii avand ocazia sa urmareasca in direct o asemenea interventie, transmisa dintr-o sala de operatii a unei clinici din oras. „Cu ajutorul chirurgiei refractive se poate corecta miopia pana la 10 – 12 dioptrii si astigmatismul pana la 6 dioptrii. Este o tehnica chirurgicala care are drept scop scaderea dependentei de ochelari sau de lentile de contact, prin folosirea mai multor procedee, dintre care cel mai uzual si mai eficient ar fi cel bazat pe pe remodelarea suprafetei corneene cu ajutorul laserului. Se elimina sau se reduce astfel miopia, hipermetropia sau astigmatismul. In cazul in care chirurgia refractiva corneana nu se poate aplica, exista chirurgia refactiva cristaliniana, prin care se inlocuieste cristalinul natural cu un unul artificial sau se poate implanta un cristalin artificial peste cristalinul natural. Prin dotarile si tehnica actuala se poate corecta miopia si se poate elimina dependenta de ochelari”, explica dr. Calin Tataru, care opereaza atat in Bucuresti cat si in cadrul Clinicii de Chirurgie Oftalmologica a OPTIMED Buzau, referindu-se la aceasta metoda de tratament.

Dr. Tataru mai spune ca fiecarui pacient i se potriveste un anumit tip de interventie chirurgicala refractiva, in functie de varsta si de alti factori medicali, mentionand insa ca „ pacientii cu varste intre 25 si 40 de ani, cu vicii de refractie moderate, obtin cele mai bune rezultate in urma corectiei cu laser”,  in timp ce tinerii sub 18 ani sunt rareori operati, pentru ca dioptriile lor se schimba foarte repede, iar succesul interventiei ar fi unul de scurta durata.

 


Adaugati un comentariu


 

*