Ministerul Sanatatii largeste baza de selectie pentru comisiile de specialitate

1 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Membrii acestora nu vor mai fi numiti de ministru, ci vor fi selectati printr-un proces transparent, orice medic roman din tara sau din strainatate putand opta pentru aceasta calitate.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Dupa modificarea criteriilor be baza carora sunt desemnati managerii de spital, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, face schimbari majore si in ceea ce priveste modul in care sunt desemnati membrii comisiilor de specialitate din cadrul ministerului. Printr-un ordin semnat marti, criteriile de selectie a acestor membri au fost modificate radical, accesul catre o astfel de comisie de specialitate find deschis oricarul medic roman, fie ca profeseaza in tara, fie in strainatate.

Acestia vor fi desemnati pe baza unui proces transparent de selectie, bazat pe criterii de profesionalism si de integritate, pentru prima data ministrul nemaiavand niciun cuvant de spus in numirea membrilor comisiilor. Intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii se arata ca este pentru prima data cand membrii comisiilor de specialitate nu vor mai fi numiti de ministru, ci vor fi selectati printr-un proces transparent, astfel ca orice medic roman care indeplineste anumite criterii isi poate depune candidatura, pentru a face parte dintr-o astfel de comisie.

 

comisie medicalaMinistrul Vlad Voiculescu precizeaza ca aceasta decizie foarte importanta a fost luata ca urmare a faptului ca pana acum nu au existat niste criterii concrete de selectie. Mai mult, precizarile in privinta situatiilor de conflict de interese erau destul de neclare, fapt ce a dus la aparitia unor disfunctionalitati majore. In aceste conditii, multi dintre specialistii desemnati in aceste comisii au preferat sa se retraga, pentru ca o continuare a activitatii in cadrul comisiilor de specialitate i-ar fi privat de o serie de beneficii pe care le-ar fi avut daca isi continuau activitatea profesionala si de cercetare. S-a ajuns astfel, in urma cu cativa ani, la intarzierea actualizarii listei de medicamente compensate, intrucat comisiile care ar fi trebuit sa avizeze noile molecule nu se mai puteau intruni, din lipsa de membri.

Prin noul ordin, ministrul spune ca se corecteaza deficientele si se propune o noua viziune in ceea ce priveste organizarea si functionarea comisiilor de specialitate.

 

criterii comisiiPentru a face parte dintr-o astfel de comisie, orice medic roman, fie ca profeseaza in tara sau in strainatate, isi poate depune dosarul, daca indeplineste cateva conditii de compatibilitate. Astfel, un candidat pentru un loc intr-una din cele 54 de comisii de specialitate ale Ministerului Sanatatii trebuie sa fie medic specialist sau cu minim trei ani de studii in domeniul de competenta al comisiei, respectiv cadru medical care isi desfasoara activitatea de minim 5 ani in domeniul de competenta al comisiei, sa aiba cetatenie romana, sa cunoasca cel putin o limba de circulatie internationala si sa aiba abilitati de utilizare a mijloacelor moderne de comunicare.

Nu vor putea face parte din comisii, fiind declarati incompatibili, medicii care detin functii remunerate sau neremunerate in cadrul unor companii producatoare sau distribuitoare de medicamente, dispozitive sau echipamente medicale, ori in cadrul unor ONG-uri reprezentative pentru acestea. Totodata, sunt incompatibili medicii care detin functii de conducere in societatile comerciale cu activitate medicala, farmaceutica sau de tehnica medicala, precum si medicii care au suferit condamnari penale pentru infractiuni care ii fac incompatibili cu aceasta calitate.

 

medici tineriOrdinul ministrului mai prevede functionarea a 54 de comisii de specialitate, cu 800 de membri, care vor elabora protocoalele terapeutice, vor fundamenta deciziile ministrului Sanatatii cu privire la politicile, strategiile si programele de actiune in domeniul sanatatii populatiei, vor identifica prioritatile nationale pe termen scurt, mediu si lung, vor propune pachetele de servicii medicale care se asigura in cadrul sistemului de sanatate si vor indeplini alte sarcini esentiale pentru buna desfasurare a activitatii ministerului.

Fiecare membru va completa o declaratie de interese pentru ultimul an calendaristic, declarand colaborarile cu firmele producatoare si distribuitoare de medicamente si aparatura medicala. „Pentru ca rezultatul activitatii comisiilor sa atinga cel mai inalt nivel de calitate stiintifica, ordinul de ministru permite participarea la intalnirile comisiilor a unor personalitati considerate relevante pentru temele supuse discutiilor. De asemenea, pentru ca in activitatea comisiilor sa se tina cont si de perspectiva pacientului, la sedintele acestora poate participa, in calitate de invitat permanent, un reprezentant desemnat de asociatiile pacientilor din domeniul comisiei”, se mai arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*