Ministerul Sanatatii nu a gasit niciun vinovat in cazul asistentei care a murit de varicela

19 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

 Din raportul prezentat in urma tragediei reiese ca autoritatile considera firesc ca un pacient cu o boala contagioasa, in stare grava, sa nu poata fi transferat intr-un spital mare din Capitala, pentru ca aici nu pot fi asigurate masurile de izolare corespunzatoare.

 

SJU PitestiIn urma cu o saptamana, o asistenta medicala in varsta de 32 de ani, din Pitesti, se stingea fulgerator din cauza unei boli, in aparanta banala, pe care o contractase de la fetita sa. Femeia facuse varicela si a mers la spital imediat cum au aparut primele simptome, insa aici i s-a prescris un tratament si a fost trimisa acasa. Femeia a revenit a doua zi, pentru ca avea dureri mari de cap si de stomac. A fost internata in Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean din Pitesti. Starea sa de sanatate s-a deteriorat insa rapid, la scurt timp, medicii luand decizia transferarii sale in sectia de Urgente. Si-au dat seama ca au de-a face cu un caz  grav si ca pacienta ar fi avut sanse mai mari de supravietuire intr-o clinica din Capitala, asa ca au fost demarate demersurile pentru gasirea unui astfel de spital la care asistenta sa poata fi transferata inainte de a fi prea tarziu.

Timp de cateva ore, medicii au telefonat la spitalele din Bucuresti, insa au fost refuzati rand pe rand, pe motiv ca era vorba despre o pacienta cu o boala contagioasa, iar spitalele respective nu aveau sectii speciale in care astfel de pacienti sa poata fi internati fara a exista riscul transmiterii bolii in intregul spital.

 

Dr. Catalin Apostolescu

Dr. Catalin Apostolescu

Dupa cinci ore de la internare, asistenta de 32 de ani a decedat din cauza complicatiilor cardiace date de varicela. In tot acest timp a fost facuta o cerere oficiala privind transferul sau intr-un spital din Bucuresti, medicii au dat si telefoane in nume personal, insa nu s-a putut gasi o clinica dispusa sa o primeasca.

S-a apelat si la Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Sanatatii, dar rezultatul a fost acelasi. Medicul Marius Pascu, seful UPU Arges spune ca s-a luat legatura cu Institutul Matei Bals, Institutul de Boli Cardiovasculare, Spitalul Fundeni si Spitalul Universitar. Singura institutie la care s-a gasit oarecare deschidere a fost Institutul Matei Bals, medicii de aici conditionand insa transferul de stabilizarea pacientei. Dr. Catalin Apostolescu, de la Matei Bals, a precizat ca „am avizat transferul, dar am conditionat transferul pacientei de stabilizarea ei, pentru ca in momentul in care s-a solicitat transferul era instabila hemodinamic si risca sa moara pe drum”.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgIn rest, celelalte unitati au refuzat pe motiv ca nu aveau izolator disponibil pentru a primi un pacient cu o boala contagioasa sau pentru ca nu aveau personal de garda pentru Chirurgie cardiovasculara, pacienta suferind complicatii cardiace date de varicela. Din pacate, medicii pitesteni nu au mai reusit sa o stabilizeze pentru a o putea transfera la Institutul Matei Bals, iar tanara a decedat in sectia de Urgente a spitalului din Arges.

Autoritatile au demarat o ancheta in acest caz, fiind efectuate verificari atat de catre DSP Arges cat si de Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta al Ministerului Sanatatii. Concluziile arata ca nu au fost identificate nereguli in ceea ce priveste circuitul pacientei in Spitalul Judetean Pitesti. In raportul facut public de Ministerul Sanatatii se mai arata ca „de asemenea, contextul specific suferintei, mai exact, boala contagioasa cu risc ridicat de transmitere la alti pacienti gravi cu afectiuni cardiologice in unitati sanitare fara profil de boli infectioase, a constituit motivul pentru care atat Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta, cat si unitatea sanitara nu au identificat solutii de transfer”.

 

drogat urgente 1Probabil ca, intr-adevar, din cauza faptului ca nu a putut fi stabilizata, pacienta nu ar fi putut fi transferata, insa acest caz ar fi trebuit sa le dea de gandit oficialilor din minister. Este posibil ca astfel de situatii sa se reete si nu este deloc normal ca unitati medicale de prestigiu cum e Spitalul Universitar sau Spitalul Fundeni sa refuze un pacient contagios in stare grava pentru ca nu are la dispozitie un izolator sau nu dispune de personalul necesar.

Oficialii din minister ar trebui sa se arate pe ei insisi cu degetul atunci cand vor mai cauta vinovati pentru astfel de situatii, pentru ca personalului medical nu i se poate imputa faptul ca a incercat sa protejeze ceilalti pacienti din spital, refuzand un pacient cu  o afectiune contagioasa pe care nu il pot tine izolat fata de restul bolnavilor, medicii fiind pusi in situatia de a alege raul cel mai mic.

In ceea ce priveste varicela, aceasta este o afectiune care poate avea complicatii foarte grave in cazul adultilor, asa cum s-a vazut si in cazul asistentei de 32 de ani, existand riscul aparitiei insuficientei respiratori, meningo-encefalitei sau insuficientei multiple de organe, ceea e duce in final la deces.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*