Ministerul Sanatatii se lauda cu economii de 30 la suta la prima achizitie centralizata

18 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Exista insa voci critice care sustin ca Ministerul Sanatatii incearca astfel sa puna monopol pe achizitii de aproape opt miliarde de lei si sa controleze toate achizitiile din sistem, chiar daca acest sistem si-a dovedit, in trecut, incapacitatea de a gestiona corect fondurile respective.

 

 

Raed Arafat - Eugen Nicolaescu

Raed Arafat – Eugen Nicolaescu

Un proiect mai vechi, initiat de dr. Raed Arafat in perioada in care a detinut portofoliul de ministru al Sanatatii, a inceput sa se materializeze concret la jumatatea acestei luni. Demersul fostului ministru Raed Arafat a fost preluat de succesorul acestuia, Eugen Nicolaescu, care duminica, printr-un comunicat de presa, a anuntat finalizarea primei achizitii publice in sistem centralizat, operatiune prin care s-a reusit o economie de 30 le suta.

Initiativa, ce pare a fi una laudabila, a avut si unii contestatari, existand voci care sustin ca astfel se urmareste atragerea comisioanelor catre cei cu functii inalte din minister, creandu-se astfel si o centralizare a spagilor, dar  Ministerul Sanatatii sustine ca in acest fel se pot face economii substantiale prin discounturile oferite de furnizori, in cazul in care este vorba de o cantitate mai mare de produse livrate.

 „In urma procedurii de achizitie publica centralizata, acordul cadrul s-a incheiat pe o valoare de 97.664.000 lei, pe patru ani, fata de valoarea estimata in baza achizitiilor efectuate in anii anteriori de 147.196.000 lei, ceea ce reprezinta o economie de peste 30 la suta”, se mentioneaza in comunicatul amintit.

 

ambulanta buzau-3Totodata, MS anunta ca este pe punctul de a finaliza si o achizitie ce ar urma sa asigure necesarul de combustibil necesar timp de patru ani tuturor autovehiculelor din parcul auto al sistemului sanitar.

Este vorba de 85 de milioane de litri de combustibil, oficialii din minister anuntand ca au finalizat procedura de evaluare a ofertelor si ca, in urma licitatiei, s-a obtinut „un discount de 6 la suta fata de pretul pompei. In momentul de fata, MS se afla in curs de semnare a acordului cadru”, mai arata MS.

De asemenea, se afla in evaluare procedura de achizitie centralizata pentru dispozitive medicale implantabile, care se spera ca va fi gata pana la finele acestei luni.

In urmatoarea perioada, se va publica pe SEAP procedura de achizitie centralizata pentru materiale sanitare, dar pana la finalizarea achizitiilor centralizate, unitatile sanitare au in continuare posibilitatea de a-si achizitiona prin proceduri proprii cele necesare pentru buna functionare, mai arata MS.

Intregul portofoliu de achizitii pentru sanatate s-ar ridica, potrivit analistilor financiari, la peste 7,7 miliarde de lei, in contextul in care Romania este statul UE care aloca cei mai mai putini bani pentru sanatate din PIB, iar trendul este de scadere: in 2009 se alocau 5,6% din PIB pentru sanatate, iar in prezent s-a ajuns la un infim procentaj de 4,4%, in conditiile in care media UE este de 9,9%. Sindicatele cer in strada, 6% din PIB, dar guvernantii spuin ca nu se poate inainte de 2016.

 

chirurgie toracica spitalul militar centralPana in prezent, spitalele aveau mana libera sa se gestioneze singure, fiecare unitate medicala putand sa isi achizitioneze pe cont propriu toate cele necesare. Sumele solicitate de spitale pentru achizitii difereau de la o situatie la alta, in functie de furnizori si de contractele incheiate cu acestia, si asa s-a nascut ideea ca aceste achizitii sa fie facute in mod centralizat, de catre Minister, urmand ca apoi bunurile achizitionate sa fie distribuite spitalelor din tara, in functie de cerinte si necesitati.

Ministerul Sanatatii a fost desemnat, in luna iulie, ca unitate de achizitii centralizata pentru sistemul sanitar, care incheie contracte de achizitie publica cu acorduri-cadru in numele si pentru unitatile sanitare cu paturi din reteaua ministerului si a autoritatilor locale. Curtea Constitutionala a respins ca nefondata sesizarea de neconstitutionalitate a Legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind desemnarea Ministerului Sanatatii ca Unitate de achizitii publice centralizata, formulata la acea vreme de 80 de deputati ai PD-L, UDMR si PP-DD. Astfel, din luna iulie a acestui an, Ministerul Sanatatii are dreptul sa incheie acorduri-cadru pentru achizitia centralizata, la nivel national, de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protectie, servicii, combustibili si lubrifianti pentru parcul auto din sistem.

 

achizitii centralizate spitaleExpertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) declarau, dupa o vizita in Romania, in luna martie, ca planul de achizitii centralizate pentru spitale va avea beneficii semnificative, in special privind scaderea preturilor.

Trecerea la un sistemul centralizat va maximiza, in opinia expertilor OMS, puterea cumparatorului, concomitent cu imbunatatirea semnificativa a transparentei si posibilitatea supravegherii unui numar mai mic de contracte.

Dupa ce au studiat programul national de tratament al tuberculozei, repezentantii OMS au aratat ca achizitiile centralizate ar putea aduce economii si de 600 la suta la unele medicamente cumparate.

Secretarul de stat Raed Arafat preciza atunci ca, daca in unele spitale, manusile chirurgicale au fost cumparate cu 0,14 lei, in altele preturile de achizitie au ajuns si la 10 lei, iar la seringi, diferentele de preturi pentru achizitie au variat intre 0,15 si 1,76 lei. Secretarul de stat arata ca potrivit noilor prevederi legale, toate spitalele, inclusiv cele ale autoritatilor locale care primesc bani de la bugetul de stat si din fondul asigurarilor de sanatate, intra in sistemul achizitiilor centralizate. Aceste spitale pot face propriile achizitii numai daca au banii necesari de la autoritatea locala sau din fonduri europene.

 


Adaugati un comentariu


 

*